Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 3 юли 2018 г.

Отворено писмо до г-н Премиеро с искане да си подаде незабавно оставката по чисто морални причини


Написах и изпратих следното протестно отворено писмо до г-н Премиеро:

До г-н Бойко Борисов, Председател на Министерския съвет на Република България
ДО ВСИЧКИ МЕДИИ

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Ангел Иванов Грънчаров, български гражданин и уволнен по политически причини учител по философия и гражданско образование от Пловдив

Г-н Премиер,

Вече 20-ти ден гражданинът и поетът Николай Колев-Босия е в гладна стачка, протестирайки срещу беззакония и безобразия, правени от Ваша администрация и управление. Този духовно издигнат човек е на такава възраст и в такова здравословно състояние, че е застрашен живота му. Подконтролните Ви медии мълчат за неговия граждански протест - по същия начин мълчат и за протестиращите майки на деца с увреждания, които Вие не можете да гледате вероятно защото Ви пречат, предполагам, на храносмилането.
Николай Колев-Босия е човек, досущ като Вас, г-н Премиер. Той протестира, залагайки живота си, именно заради Ваши грешки и беззакония, г-н Премиер. Ако той умре, негов убиец ще бъдете лично Вие. Искам също така да Ви уведомя, че Вашата власт не е толкова безценно нещо както си мислите – и оставането Ви на власт не може да бъде оправдано ако умре заради Вашето властолюбие един български гражданин, поет и човек. Ако не разбирате дори това, то означава, че Вие, г-н Премиер, не сте никакъв европеец и демократ, т.е. за сетен път ще докажете, че във Вашето съзнание няма нищо европейско и демократично, да не говорим пък за хуманно или, иначе казано, човечно! Тоест ще докажете, че сте чист и при това заклет правоверен комунист!
Ако искате обаче все пак поне малко да ме опровергаете в това мое заключение, подайте си веднага оставкатаЗа дълбоко аморалната политика, която водите, един ден ще ви се наложи да понесете пълната отговорност! Недейте да си мислите, че ще можете да си измиете ръцете, позовавайки се на колективната отговорност на тия, които Ви избраха – и Ви туриха във властта въпреки очевидната Ви неподготвеност за това така сериозно изпитание. Вие във всеки момент, ако бяхте осъзнал отговорността си, бихте могъл да снемете бремето на така непосилния за Вас товар на властта. От което следва, че ще Ви се наложи да платите цялата цена за пропилените шансове на свидното ни отечество, което вече близо 10 години има злочестата участ Вие да сте му управник! Време е да признаете, че не сте никакъв оправяч на страната и нацията, че излъгахте за всичко избирателите си. Единственият достоен начин да излезете що-годе достойно от положението, в което се оказахте, е да си подадете оставката. Такъв един морален акт донякъде може да смекчи вината Ви.


И тъй, животът на Николай Колев-Босия в този решаващ момент стана залог за Вашето тотално безчестие. Надявам се, че няма да убиете този човек само и само за да продължавате да се преструвате, че управлявате тази държава. Прочее, и децата вече знаят, че Вие сте просто една кукла на конци. Кои са кукловодите Ви знаете прекрасно. Но за всичко ще се наложи да плащате Вие.
Ако не сте способен на този хуманен жест, а именно да си подадете оставката, ще подпишете собственоръчно декларация с признанието, че не сте никакъв европеец, демократ или "десен", с извинение, политик, а сте чисто и просто един комунист, за когото максима на живота му е прочутото изречение, изразяващо веруюто на комунистите: "А какво тук значи някаква си личност?!"! За Ваше сведение съм длъжен да Ви заявя, че човешката личност е безценна, тя струва много повече от презряната Ви власт, която съвсем не Ви е дадена за това, за което си представяте – и за това, за което я използвате!

С неуважение: (подпис)

3 юли 2018 г., Пловдив


Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

12 коментара:

Анонимен каза...

Тоест, един човек решава да обяви гладна стачка поради негови си усмотрения. Пак да поясним от 7 милиона български граждани един обявява гладна стачка, защото не харесва политиката на премиера и за да не умре този човек премиерът трябва да си подаде оставката? Така ли се прави политика в свободните страни? Ако вие сте на власт и аз обявя гладна стачка, това означава ли, че ще си подадете оставката или и мен ще наречете комунист?

Мисля си, че прекалено много сте се центрирал в себе си и е време да си починете от писане на доноси и събиране на граждани без работа, за да правите народен съд. Отидете на разходка в някой балкан, поспете под звездите, повикайте на воля, за да изхвърлите змиите и гущерите, които ви будят всяка нощ и се върнете по-добър човек.

Политиците няма да се променят с гладни стачки и с доноси, господине, политиката се променя чрез действия, чрез качествено образование. А не с драскане по блогове, етикиране на всички с думата "комунист" и безсмислени, много безсмислени спорове в интернет.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, ситуацията е чисто нравствена и Вие не сте разбрала това. Тук политическият момент е нищожен по смисъла си, значение има само човешката (моралната, духовната) страна, която не Ви е по силите очевидно да разберете. По тази причина се чувствате и така объркана.

За истината не се гласува, другарко. Човек може да направи добро (и в случая: да спаси човешки живот) дори и да е Премиер. Нима съвестта на Б.Б. ще бъде успокоена като пожертва един човек за "доброто" на милионите? Може ли едно убийство да бъде оправдано с такива съображения - останалите да живеят щастливо!? (Така, прочее, започва комунизмът, неговият генезис превъзходно е показан от гения Достоевски в романа "Престъпление и наказание", чела ли сте този роман, другарко?)

Вие какви действия предприемате, другарко, за да промените политиката? Нищо не правите, нали така? Е, по тази причина и съветите Ви аз да постъпвам като Вас струват точно толкова: нищо.

Апропо, а Вие, другарко, какво направихте образованието ни да е качествено? Аз 35 години помагам това да се случи, а Вие и в тази сфера ли направихте нищо?

Анонимен каза...

А ти какво направи за Босия бе, Грънчаров, освен че си пишеш в блогчето, за което той не знае и не подозира, че съществува?

Анонимен каза...

Подкрепям напълно искането за оставка на министър-председателя по морални съображения и се присъединявам към отвореното писмо.

Любен Воденичаров

Анонимен каза...

Московски ще подаде оставка само ако нареди Вожда. А на Вожда не му дреме че някой някъде протестира чрез глад 20 дена.Тези хора са с прегоряла съвест и без чувство за срам и няма да се затрогнат от нищо. Единствената им цел е Властта, като източник за собствено облагодетелствуване. Колкото се трогнаха от самозапалването на Пламен Горанов и на още много други хора, толкова ще се трогнат и ако някой умре от глад.Надявам се Босия да размисли трезво и да прекрати гладната стачка защото не си заслужава да жертва живота си заради тези наглеци. Методите на Махатма Ганди в български условия са трудно приложими...

Веселин Евгениев

Анонимен каза...

Временно сте ограничен от харесване на публикации, страници и коментари в момента. Това е така, защото в профила ви е имало необичайна активност. Вашият акаунт ще бъде ограничен до 2 август в 17:44 ч.
Ако си мислите, че виждате това погрешка, моля уведомете ни.
Разбира се, уведомявам ви!
Първо и най-важното, че малко преди да ми напишете горното съобщение ми бяхте поискали:
- Смяна на паролата - смених я!
- Посочване на не харесвани, а по-точно и на не виждани до момента от мен във ФБ съобщения, снимки, коментари и прочие, които, след пълното им указване от мен бяха изтрити.
- Посочване на моите публикации в акаунта ми, които, разбира, че си ги припознах и оставих, с едно единствено изключение, за което се колебах да бъде изтрито и накрая го оставих - извинен е за този си пропуск човек, щото, след шест дена става на, макар и скромните, но все пак цели 72 годинки! :-)
Уведомявам ви и за факта, че горното съобщение получих веднага, след, като отново харесах откритото писмо на блогера, писателя, философа и големия Учител, Просветител и Будител Ангел Грънчаров до премиера Бойко Борисов, във връзка с нетърпящото вече положение този премиер да си затваря очите за очевидните зулуми, грешки и недопустими управленски действия на министъра от неговото правителство Ивайло Московски, за които и не, само - поетът и блогерът Николай Колев - Босия и неговият сподвижник Вихрен Михайлов, с право и дълбоко основание протестират по улиците и булевардите на София, пред Министерствата, пред Президентството и пред Народното събрание, успоредно и съвместно провеждайки първият и гладна стачка, вече 22- ри ден!
Уведомявам ви, че категорично не съм съгласен с неоснователната ви причина да ми ограничавате правата във ФБ!
Уведомявам ви, че я считам, освен за неоснователен, но и за недопустим, абсурден и очевидно за грубо сгрешен натиск върху моята свобода на волеизявление!
Уведомявам ви, че я считам и за недопустима цензура на моето право за изява във ФБ, което не съм заслужил по никой начин с държането си!
Не може да ме наказвате с лишаване от права, поради това, че някой си митичен хейтърстващ бил се опитвал, пък не успял да влезе в профила ми и да го видоизменя!
Моля ви, за незабавното освобождаване и за връщането на отнетите ми неоснователно, незаслужено и несправедливо от вас права във ФБ!

Владимир Петков

Ангел Грънчаров каза...

Радвам се, че все пак са ти махнали наказанието. Смятам, че с американци можем да се разберем, но с комунисти - никога! :-)

Анонимен каза...

Ето още едно доказателство, че блогът на Грънчаров е следен.
Значи не е случайно и когато ни блокират телефоните, на мен и на Ангел това се случва!!

Аман вече! Днес в някакъв сайт Здраве на Венелина Гочева се опитах да коментирам, не ми пуснаха коментара. Бяха писали, че Караянчева пратила лекар от Правителствена болница при Босия, който протестирал против фалшиви шофьорски книжки. Представяте ли си? И понеже в коментара отбелязах какви са истинските причини за гладуването на Босия, не ми пуснаха коментара!

Владо, на теб това май за втори път ти се случва с ФБ.

Свобода на словото, ама друг път!

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Това, което се случва с Кольо Босия е безпрецедентен резил за държавата !!! От времето на Илия Минев, Петър Манолов и Стефан Вълков /края на 80-те на 20 век/ няма такава комунистическа наглост и безочие ! Това е резил, този човек трябва да бъде подкрепен, ако сме останали дори и малко състрадателни хора! Ама хич не ми пука за Баце, Цецо или Спас Лимбосания и пикливата им власт, ако става дума за човек, с който сме мръзнали по площадите и неговия живот!!! И въобще има ли нещо по-ценно от живота дори на един български гражданин!?!?!?!

Христо Марков

Анонимен каза...

Босия е намерил начин да протестира. Неговия протест е подкрепен от много хора. Само той има доблест и смелост да постъпи така. Това не означава, че е сам. Не всеки е смел да направи гладна стачка. Освен това исканията на Босия не са за негова лична изгода. Първо това разберете, а после го критикувайте за начинанието му. Колкото до морала на ББ - с действията си той не подсказва, че въобще разбира какво е това понятие!

Петър каза...

Подкрепям изцяло написаното! Властта на една мутра на конци (или на която и да е партийна отрепка) не струва колкото живота на този човек, двете не са от подобни величини! Управляват ни престъпници от повече от 70 години! Колко още?! Кой да ви/ни спаси освен ние да им поискаме главите ... и да им ги вземем!

Ангел Грънчаров каза...

Господине, не става дума за вземане на нечии глави. Живеем в цивилизовани времена. Не сте разбрал смисъла на писмото ми. Призовавам Премиера да направи нужното за да не умре един човек заради неговото властолюбие, заради неговата суетност.