Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 20 юли 2018 г.

Постижение на режима на тодорживковия бодигард и ученик: радио „Свободна Европа“ за България се връща!



... Припомняме, че тази пролет в Конгреса на САЩ бе внесена Петиция от името на Гражданско движение „БОЕЦ“ и група независими журналисти, за възстановяване работата на Радио „Свободна Европа“ в България. Петицията бе внесена на 24 май от основателя на EuroChicago.com Петър Стаматов, в кабинета на конгресмена Джо Уилсън, отговарящ в Конгреса за контактите и сътрудничеството с България. Освен от ГД „БОЕЦ“, тази петиция е подписана от Асен Йорданов от „Биволъ”, Люба Кулезич, Огнян Стефанов от „Фрогнюз”, Петър Стаматов от „Еврочикаго”, Мирослав Иванов от „Трансмедия”, Весислава Танчева от „No-Coment.bg” и Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская”.

Из текста на Петицията:

„През последните десетилетия гражданите на България живеят в условията на фасадна демокрация. Разделението на властите е условно. Парламентът е със скандално ниски нива на обществено доверие. Той функционира все по–видимо под диктата на управляващата партия ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов. В ролята на премиер и глава на изпълнителната власт той успя – явно или не – да си присвои множество правомощия и контролни функции, в това число и над службите за сигурност. В ход е отслабване на институциите и установяване на едноличен авторитарен режим. Този процес на ликвидация на демокрацията е съпътстван от опити за политико–олигархична окупация на съдебната система и драстична злоупотреба с безконтролната прокуратура, изградена по сталинистки модел. Независими медии на практика не съществуват. Непримиримите граждани, свободните журналисти и честните и независими магистрати са подложени на репресии и натиск. Над тях се извършват нападения, побои, покушения и съдебни преследвания, заради смелостта им да се борят срещу властта на мафията и куража им да казват Истината. Прокуратурата, начело с главният прокурор Сотир Цацаров, е превърната в бухалка за поръчкови саморазправи, а обществените медии и институции по принуда се държат като нейни слуги.


По последни данни на организацията „Репортери без граници“, България се нарежда на 111 място по свобода на словото – последна сред всички държави в Европа. За сравнение, през 2006 г. същата организация поставяше страната на 36 място. Фактически, не може да се говори изобщо за съществуване на свободни медии у нас – с много малко изключения те са части от корпортивно-политически структури и собствениците им ги ползват като оръжия един срещу друг, обединявайки се единствено в усилията си да задушат всеки опит за изразяване на свободно мнение.

Огромната част от печатните медии са собственост на един човек, притежаващ и пълен контрол върху разпространителната мрежа в страната и неговото име е Делян Пеевски – депутат и олигарх. Той е най–яркото олицетворение на престъпния модел на управление на страната, назован от гражданите като Модела „КОЙ’’. Именно това е моделът на задкулисното управление на мафията. Правителството в лицето на премиера Бойко Борисов работи в симбиоза с Пеевски. Тази симбиоза позволява обществените медии, както и голяма част от останалите, да бъдат контролирани чрез скрита собственост в тях и чрез различни форми за финансовото им и административно подчиняване. Електронните медии са зависими от държавно финансиране, осъществявано с фиктивни обществени поръчки, а обществените медии – БНТ, БНР и БТА са превзети от зависими администратори, обслужващи интересите на управляващите и стоящите зад тях олигарси, което води до изкривяване на медийния пазар и среда в България.

Наложена е всеобхватна цензура, включително и чрез социалните мрежи. Свободолюбиви журналисти биват заплашвани публично в ефир от политици и управници и безцеремонно уволнявани. Има и множество случаи на физически нападения и покушения над журналисти и собственици на независими медии, отразени от международните правозащитни организации и институции, включително и в последният доклад от 2018 г. на Държавният департамент на САЩ, в който е отразен случая на нападението над журналиста от сайта „Биволъ”, Стоян Тончев. Липсва свободна трибуна за гласа на гражданското общество! Липсва свобода на словото. Липсва възможност българските граждани да получават обективна информация за случващото се в страната и чужбина.“ (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Дано обаче ченгета от ДС не бъдат допуснати да работят в радиото! Срамота ще е ченгетата на ДС да вземат радиото под свой контрол! Това ще е вече връх на безочието им. Но те са способни на всичко! Ние, гражданите, не трябва да допуснем нашето радио "Свободна Европа" да попадне под контрола на ченгетата от ДС. Ще се наложи да се борим за това!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

1 коментар:

Анонимен каза...

МРЪСЕН И ДОЛЕН СОРОСОИД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИКОГА НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ДА СТАНЕШ УЧИТЕЛ НЕ САМО В НАШЕТО, НО И В НИТО ЕДНО ДРУГО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ИДИ ПРИ ПОКРОВИТЕЛИТЕ ТИ СОРОСОИДИ В СВОБОДНА ЕВРОПА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НО И ТЕ НЯМА ДА ТЕ ВЗЕМАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЩОТО И ТЕ ЗНАЯТ КОЛКО СИ НЕКАДЪРЕН!!!!!!!!!!!!!!!!! И КОЛКО СИ ЛУД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!