Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 юли 2018 г.

Защо трябва да престанем да правим зло?



Така пише в свое писмо мой приятел от Австралия. Не знам как ви звучи неговото изказване, но ми е интересно да разбера. Има нещо в това изказване, което ме кара да съм резервиран, но знам ли, ами ако този мой приятел е прав?!

Привеждам тук изказването му по чисто хуманни причини: за да помогна на тия зли хора, които са се самозабравили и без умора правят злина след злина; хора, отрезвете се малко, цялото зло, което сте причинили, в един момент ще се върне при вас, върху вас самите! Който прави зло другиму, на себе си все едно го прави - какъв тогава е смисълът?

Може ли човек да е стигнал до такова състояние в озлобеността си, че да прави зло на други хора, по-тъпо нещо от това няма: той фактически прави зло на себе си, причиненото зло ще настигне в един момент него!

Това исках да ви кажа. И имайте предвид и нещо друго: понякога правим зло, а си мислим, че правим добро, моля ви се; ето това заслепение е най-страшното! Тази коварна заблуда или илюзия е причината злодеите да продължават така настървено със злините си. От нея ако се отърват, нищо чудно да почнат да стават и истински добри.

Цялата работа е да умеем вярно да разграничаваме истинското добро от истинското зло. Пълно е с хора, които подменят местата на доброто и злото: злото мислят за "добро", а доброто - за "зло". Пазете се и от тази опасна заблуда!

Хубав ден ви желая! Помислете малко над думите ми. Вие към коя категория хора принадлежите? Вие сте винаги "най-добрите", тъй ли? Сигурни ли сте в това, сигурни ли сте, че не грешите? :-)

ДОБАВКА: Като стана дума за тия неща, ето и моя отговор, който написах до този човек, нека да стои тук, няма какво да крия, положението ми е тежко:

Здравей,

Казваш че съм бил почнал да губя увереност - по твоето възприятие. Не разбрах защо така ти се струва? За каква увереност става дума? Аз не съм усетил такова нещо, но може ти да си прав. Може да се лъжа аз. Ако ми дадеш разяснения защо така мислиш ще ти бъда благодарен.

Аз на тия мои години да замина на Запад е хубава идея, но се питам - какъв е смисълът? На мен не ми остава много време вече. Моето време измина в битки със злото, със злите хора тук, у нас. Цял живот се боря с комунисти и комуноиди. Имам чувството, че до такава степен успявам да ги вбеся, че са ме нападнали като бесни кучета, като хиени, като вълци. Готови са да късат живо месо от мен - и при първа възможност не пропускат да го направят. Мен комунистите и комуноидите ме убиват малко по малко всеки ден. Та да е по-жестока смъртта ми, та да е по-болезнена моята смърт постъпват така. Не мога да избягам от тази глутница, която ме ръфа всеки ден. Така мина живота ми. Животът ми е на залязване вече. Сигурно имаш предвид това като пишеш, че съм бил почнал да губя увереност. Увереност в живота ли загубих? Нима толкова ми личи това?

Чудя се тия дни как ще оцелея в близките месеци. Вчера бях в съда, близо два месеца адвокатът на другата страна по заведеното по тяхна касационна жалба във Върховния съд прави какви ли не номера, та постигна в крайна сметка желания резултат: от 15 юли съдебната власт е във ваканция, която ще продължи до 1 септември. До този момент нашето дело няма да помръдне и на сантим напред. Няма и да стигне даже до ВКС. Което значи, че най-вероятно Върховният съд ще се произнесе някъде към Рождество. 

Ето, възниква проблема за това как да оцелея до този момент. Жена ми от доста време си търси работа, каквато и да е, дори и като чистачка (нищо че има две магистратури, едната по английски език, но и нея преследват заради мен!), аз май ще се наложи пък наистина да ставам мияч на обществените нужници - някак трябва да се живее. Продадох малко книги (на най-ниската възможна цена), с получените пари някак преживяхме, но идат тежки дни. А и сметки се налага да се плащат. 

Извинявай, че ти пиша тия неща. Не си мисли, че те изнудвам да помогнеш с пари. Но ще публикувам това писмо в блога защото искам да разбера дали някой ще се трогне примерно да реши да си купи някаква моя книга. 

Едва ли. Босия умира пред очите им, пък не се трогват, та за това, че аз съм в крайно унизителна ситуация ли ще се трогне някой?

А иначе аз продължавам да учителствам и да проповядвам дори. Вчера например правих клипчета в парка, в които говорих по етични проблеми, не съм ги качил още, но се чудя дали да ги качвам изобщо (нещо не ми харесват, не се получиха май). А ето и какво написах тази сутрин благодарение на теб:

Защо трябва да престанем да правим зло?


Всичко добро! 


С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров 

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

6 коментара:

Анонимен каза...

НИКОЙ ЗА НИЩО НЕ ТИ Е ВИНОВЕН, ЛЪЖЕЦО НАГЪЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТИ ЗА ВСИЧКО СИ ВИНОВЕН!!!!!!!!!!!!!!!! ДА БИ МИРНО СЕДЯЛО НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАРОДЪТ ГО Е КАЗАЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!! А НАРОДЪТ ВИНАГИ Е ПРАВ И МЪДЪР!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАРОДЪТ НЕ ГРЕШИ НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ОЩЕ МНОГО ЩЕ ТИ СЕ НАЛОЖИ ДА ПЛАЩАШ ЗА ЗЛИНИТЕ, КОИТО ПРИЧИНИ НА НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА И НА ЦЕЛИЯ НАШ СПЛОТЕН ЗАД НЕЯ КОЛЕКТИВ НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МАЛКО ТИ СЕ ТИЯ УНИЖЕНИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!! ОЩЕ МНОГО УНИЖЕНИЯ ЩЕ ТИ СЕ НАЛОЖИ ДА ПРЕЖИВЕЕШ ТА ПОНЕ МАЛКО ДА ОСЪЗНАЕШ ВИНАТА СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАТОВА НЕДЕЙ ДА КВИЧИШ КАТО ПРИТИСНАТО ПРАСЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАСЛУЖИЛ СИ СИ ТИЯ БЕДИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! САМ СИ СИ ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! БЪЛГАРСКАТА ПОГОВОРКА ПРЕКЛОНЕНА ГЛАВА САБЯ НЕ Я СЕЧЕ Е НАЙ-УМНАТА И НАЙ-ВЯРНАТА БЪЛГАРСКА ПОГОВОРКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАТОВА НЕДЕЙ ДА ВИНИШ НИКОЙ ДРУГ ЗА СВОЕТО ПОЛОЖЕНИЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАЛИ УЖ БЕШЕ СВОБОДЕН, ЗАЩО СЕГА ОБВИНЯВАШ ДИРЕКТОРКАТА НИ ЗА ТВОЕТО ПОЛОЖЕНИЕ???????????????????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

От ислямския тероризъм също умират "врагове на Бога". ;)

Когато стъпим накриво и си навехнем крака Господ ли ни наказва или просто ние не сме били внимателни? Мисленето на вашия приятел е мислене на един фанатик. Фанатизмът е вяра без любов. Неистинска и неискрена вярва. Не трябва да търсим Господ в това, което сами сме си причинили. Неведоми са пътищата Божии - означава, че не трябва да се занимаваме с глупости и да обясняваме какво и защо Господ е направил.

Martin Demerdzhiev

Ангел Грънчаров каза...

Изглежда си напълно прав. Който обяснява Божиите действия, изхождайки от собствените си представи, един вид дръзва себе си да постави дори по-високо самия Бог, превръщайки го в прост обект на своето обяснение. Това е показателно: който дръзне да почне да говори от името на Бог също извършва ужасно богохулство. Ето че точно това ме е предизвиквало да се съпротивлявам да приема неговата теория.

Анонимен каза...

Добре го каза!

Martin Demerdzhiev

Анонимен каза...

Няма да те назначим дори и за мияч на обществените нужници. Който си е позволил да хапе ръката, която го храни, няма право да иска каквато и да било държавна или общинска работа. Цялата власт е наша и врагове като теб няма да ги огрее да се наместят на каквато и да било държавна или общинска работа. И това е справедливо. Най-добре е да се махнеш от България защото тук ни пречиш.

Анонимен каза...

АIG, тоя пич с турското име Дерменджи, което се басирам че не знае кво значи, е мноо прос... Той дори не е чел Откровение... Те въобще всички при вас говорят за Бог все едно че е тяхно оръдие, а са глухи кво Той казва - щото не четат кво Той казва... Така заместват Бога и Те ти булка Спасов ден - аз съм го бил замествал с "моите представи"? Демагози тъпи кат задник, нивото още е на бай Тошо... Нека тоя пезевенк с турското име прочете Bible, че е забравил кво е авторитет на Бог... Да бе, фанатик съм, много ви питам аз кво съм... Той и Бог е голям фанатик, само дето не сте го чели, богомили подлизурковски на Cвета, нали си имате теория че Бог имал двама сина, и единия бил Сейтан... Затова английския ви е увековечил с френското ви прозвище за педерунгели, ок?... И как си мислиш че ще слушам аз такъв да ми говори за Бог, а?... Между другото болестите в Откровение са доста, още 1985 за СПИН на английски се каза, че е Бич Божий, а в БГ въобще зад завесата писаха за СПИН чак след 1987... Но какво да се занимаваш с бълхàрин, той смета, че е последна инстанция по всички въпроси...