Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 30 юли 2018 г.

Западът няма да се откаже от свободата на никаква цена!




Много експерти възвестяват днес гибелта на либералния световен ред, възникнал след края на Втората световна война. За мъртви бива обявявана също така и системата на правата на човека, описана във Всеобщата декларация за правата на човека от 10 декември 1948 г. На корицата на най-новия брой на списание Foreign Policy е изобразен бял гълъб (символ на правата на човека), който е пронизан от стрелите на авторитарната реакция.

Според мнението на теоретиците на „реалистичните“ международни отношения, няма как либералният световен ред да бъде запазен, ако две от трите велики държави – Русия и Китай – са антилиберални. Яша Моунк и Роберто Стефани Фоа доказват в статия, публикувана в списание Foreign Affairs, че епохата, в която либерално-демократическите страни от Запада бяха главните по икономическа сила и по културно развитие държави в света, вероятно приключва. В идващите най-близки пет години „делът на страните, които биват смятани за „несвободни“, в това число Китай, Саудитска Арабия, в глобалните доходи, ще превиши делът на либералните демократични страни на Запада“.

Като се позамислим над този аргумент, веднага се сблъскваме с няколко проблема. Да започнем с това, че той се опира на числа, получени при пресмятане на така наречения паритет на покупателната способност. Това е добър индикатор за определени цели, но само ако не става дума за сравняване на международното влияние на държавите. Пресметнат съобразно текущите валутни курсове годишният брутен вътрешен продукт на Китай се равнява на 12 трилиона долара, този на Русия – на 2,5 трилиона, докато в същото време икономиката на САЩ представлява 20 трилиона долара. Но има и по-сериозен проблем, а именно – обединението на съвършено несъпоставимите страни – Китай и Русия – в някаква авторитарна ос. Сега не съществува нищо, което да прилича на печално знаменитата „Ос“ на нацистка Германия и нейните съюзници, възникнала в 30-те години на миналия век.

Да, Русия и Китай са авторитарни държави и те смятат за полезно да правят съвместни изявления срещу САЩ в международни органи като например Съвета за сигурност на ООН, но тези две страни имат съвсем различни интереси. Китай е държава във възход, която много тясно е преплетена в международната икономика, в това число и с икономиката на САЩ. Напротив – Русия е държава в стадий на залез, тя има сериозни проблеми с демографията и със здравето на населението ѝ, две трети от износа ѝ се падат на експорт на енергоресурси, а не на готова продукция. (Прочети ЦЕЛИЯ ТЕКСТ)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

Западът вече е тръгнал с решителни крачки към отказа от свободата.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, другарки и другари комуноиди, това щастие няма да ви се усмихне! :-) 80 години мечтаехте Западът да загине в битката с комунизма, загина комунизма ви. Е, останахте вие, комунисто-комуноидите, но сте на изживяване...