Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 4 август 2018 г.

Директорският произвол при назначаването на учители е колосален и безграничен, а послушните директори са безмандатни, т.е. царуват вечно!


Започнаха новите назначения на учители на овакантилите се места. И заваляха оплакванията: напълно несправедливо се назначават "щастливците на съдбата", цялата работа е, че ако човек няма връзки (или политически протекции или препоръки) или не е готов да даде солиден подкуп, няма никакъв шанс да си намери работа дори и като учител; системата е прогнила и страшно корумпирана. Това се знае от всички. И ето, ощетените се мъчат да се борят - като, примерно, пиша жалби до МОН. А оттам им отговарят, че произволът на директорите "е напълно законен и правилен", т.е. обясняват им, че директорът, ако пожелае, може и магаре да назначи за учител - стига магарето да е в в някакви по-специални отношения с местния партиен водач (на управляващата партия, естествено, но дори от "опозиционната" БСП, да не говорим за патреотичните коалиционни партньори се назначават, важното е човекът да е наш, знаем, че чиновниците от МОН и директорите са назначавани и от БСП и те с удоволствие обслужват всички, които са "нечий човек", важното е човекът да е "наште"). Една ощетена учителка е получила любопитен отговор от МОН и неин приятел ме пита какво мисля по казуса; писмото е много показателно, но без разрешението на получателя не мога да го публикувам, копирам само един откъс, касаещ сюблимното обяснение от министерския чиновник по въпроса защо директорите на училища са "безмандатни", т.е. защо царуват вечно; публикувам също така и краткия ми коментар, който изпратих на запиталия ме човек, той също е учител, не можещ да си намери работа по причина на това, че няма връзки и защото предпочита да бъде честен:

Здравейте,

Директорът може да назначи когото си иска, независимо от това дали е бакалавър или магистър, т.е. не е длъжен да предпочете магистъра пред бакалавъра. Директорите имат прекалено много права. И си правят каквото им скимне. Това е положението.

Примерно на моето място директорката назначи човек, който няма нужната специалност, т.е. няма право да преподава философия. Основанието: щото сред кандидатите било нямало правоспособен кандидат, назначила го била "по изключение" (а всъщност щото е "от наште"). Уволнява правоспособен и високо квалифициран учител, т.е. мен, за да назначи на негово място напълно неправоспособен, който обаче има единственото решаващо предимство - че е "от наште". Естествено никой не мисли за интереса на учениците от качествено и съвременно обучение и образование. Това ако не е произвол, сполай му кажи!

Директорите не били мандатна длъжност "по Конституция". Това са глупости. Но е факт, че стоят на длъжността си до пенсия и дори след това - стига да са послушни. Директорите се назначават винаги по политически признак. Страшна работа! Няма противодействие от гражданите и затова бюрократите така са се разпищолили.

Мога ли да публикувам това писмо от МОН (като задраскам името на госпожата, на която е пратено)?

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Ми напръй си свое училище, бе! Щом са ти толкоз убави методите, ке просперираш и ке спечелиш ногу рубли.