Представена публикация

Призив за човечност

Една благородна човешка инициатива в помощ на Ангел Грънчаров Приятели, искам да ви помоля да помогнем на един човек, учител и пи...

сряда, 22 август 2018 г.

Знаете ли кой е Емил Затопек?Между другото ето какво ме впечатли тази сутрин: Защото искам да сънувам. И още нещо, все същата история, но разказана по друг начин:


Става дума за един не само талантлив, но и смел, също така достоен човек, за една личност от голям мащаб, за която, признавам си, до този момент не знаех нищо. Ето какво научих тази сутрин, давам ви възможност да го научите и вие...Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

1 коментар:

Анонимен каза...

Да, от преди 50 г. Той е бил мой кумир в бягането. Запознал съм се с него от една малка книжка, която намерих някога в библиотеката на ВИФ, мисля че се казваше "Стъпка по стъпка". За него ми е разказвал един приятел, който е бил близък с Затопек. Подари ми и една малка снимка от едно бягане на Затопек на стадион "Васил Левски". По късно следях чрез радио Свободна Европа и Дойче Веле политическите му изяви.