Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 25 август 2018 г.

Заради вас, драги търпеливи "граждани"-сеирджии, управляващите у нас се държат така нагло: вие с пасивността си ги насърчавате да си правят каквото им скимне!




Един пример ще дам, свързан с моя казус.

Вчера разговарях с една дама, която е от инициаторите на публикуваното преди няколко дни Предложение от групата инициативни и небезразлични към образованието граждани, адресирано до ръководителката на РУО-Пловдив г-жа И.Киркова. Тя ми предложи да направим нещо за да организираме по-голяма група от граждани, които да упражним известен натиск върху разпищолилите се изцяло властващи лица в образованието, с оглед да им помогнем да осъзнаят какво правят. Ето какво й отвърнах, в моите думи се съдържа част от онази горчивина, която изпитва душата ми:

От бюрократите в образованието вече не очаквам нищо. Те нямат сърца, ако имаха капка морал щяха да изпитат известно неудобство за това, което ми причиниха. И което причиниха на семейството ми. За 4 и половина години 3 години и половина съм без работа, да, три години и половина съм отстранен от училище! Безсрамници! Вместо да измислят нещо да си изкупят отчасти вината, вместо примерно да ми дадат работа поне като педагогически съветник в някое училище, те мълчат и се радват на бедите, на мъките и на униженията ми! Срамота! Аз възнамерявам тия дни да изляза на протест пред РУО за да разкажа на гражданите очи в очи как бюрократите в образованието постъпиха с мен. Та да видят, та да разберат гражданите що за морал имат хората, които ръководят образованието у нас, които властват над образованието на техните деца и внуци. Страшна безчовечност! Безсрамници!

Написах на въпросната гражданка това, а тя се замисли. Още нищо не ми е отвърнала. А тя е един от неколцината граждани, които на дело ме подкрепиха, понеже се възмутиха истински от злодеянията на въпросните властващи бюрократи. Да, но тия граждани, които на дело ме подкрепиха, се броят на пръсти! И по тази причина властващите в образованието бюрократи изобщо не се плашат от нищо - и продължават да си правят каквото им скимне.

Ето още един пример, за да не си помислите, че моят случай е "изолиран" и "нехарактерен". Абсолютно същият е случаят на Пенчо Стоянов, учител по история в ОУ "Пенчо Славейков", което се намира в квартал "Столипиново" в Пловдив. Той също като мен спечели съдебното дело против уволнението си, Върховният съд го върна на работа през юни. Тия дни директорката Екатерина Делинова отново го уволнява! Ей-така, за да покаже, че може да си прави каквото й скимне!!! Уволнява го, защото този учител в нейните очи е заплаха за властта и беззаконията й: той също като мен й поиска оставката. И тя му отмъщава като употребява дадената й власт за да си пази интереса и комфорта, т.е. за чисто лични цели. По досущ същия начин мен още сега директорката на пловдивската ПГЕЕ (известна сред пловдивчани като "ТЕТ "Ленин") ме заплашва, че за трети път (!!!) ще ме уволни, ако Върховният Касационен съд за втори път отмени нейната заповед за уволнението ми!!!

Но има и известна разлика между двата случая. Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" застана зад уволнения учител от ОУ "Пенчо Славейков" и също поиска уволнението на разпищолилата се директорка Делинова. В моя случай понеже лидер на този синдикат в училището е заместник-директорката Камелия Стоянова, лична приятелка на директорката, понеже директорката има лични връзки дори с националния лидер на синдиката Юлиян Петров (който е от Пловдив), тя се ползва с подкрепата на синдиката, а пък този синдикат се опозори като в конфликта ми с директорката подкрепи не жертвата, а... работодателката, т.е. доказа, че справедливостта и правото съвсем не го вълнуват. Както и да е, това са само щрихи на абсурдната ситуация, в която живеем.

За това, че всичко у нас е тъкмо наопаки на правото и разумното сме виновни ние, гражданите. Щото търпим беззаконията и безобразията на властващите. Щото тия граждани, дето открито се възмущаваме от безобразията и беззаконията на държащите се като мутри властващи у нас и имаме смелостта и достойнството също така открито да им се противопоставим, се броим на пръсти. А останалите, дето само гледате с безразличие на ставащото, на практика подкрепяте тия злодеяния и беззакония! Разбирате ли сега защо властващите у нас се държат така нагло? Заради вас се държат така, вие сте причината да се държат така! Да, заради вас, драги дълготърпеливи "граждани"-сеирджии, управляващите у нас се държат така нагло: вие с пасивността си ги насърчавате да си правят каквото им скимне! За всичко ставащо в свидното ни отечество сте изцяло отговорни вие, гражданите, дето не сте никакви граждани, а сте чисто и просто малодушници, т.е. страхливци!

Толкова! Желая ви хубав ден и приятен уикенд! Размишлявайте над думите ми два дена, а пък в понеделник, в началото на седмицата, живот и здраве да е, ще се видим на протеста ми пред сградата на пловдивското РУО. Да, съвсем сам ще протестирам там от понеделник. Какво като съм съвсем сам?! Някога до Левски, апостолът на многострадалната и още непрокопсала българска свобода, да не би да имаше върволица от подкрепящи го?!


Някога имахме Левски, днес имаме... левскари!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

6 коментара:

Анонимен каза...

ПРОСТАК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МИСЛИШ ЧЕ НЯКОЙ ТИ ВЯРВА ЛИ??????????????????? ЛЪЖЕЦ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТЕБ ТЕ УВОЛНИХА ПРОСТО ЗАЩОТО СИ ДОКАЗАН НЕКАДЪРНИК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДОКАЗАН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДОКАЗА ТОВА ЛЮБИМАТА ДИРЕКТОРКА НА НАШИЯ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ, НА СПЛОТЕНИЯ КОЛЕКТИВ НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАТОВА СЪВСЕМ СПРАВЕДЛИВО СИ УВОЛНЕН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! И НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПОЗВОЛИМ ДА СЕ ВЪРНЕШ В НЕГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЩОТО НЯМАШ НУЖНИТЕ КАЧЕСТВА ДА СИ УЧИТЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Разбирам отговора ти, уморен си от тази дълга борба, единственият път, в който те чувствам страшно обезверен и изнервен, е когато се касае за твоите преки началници.

Сега е време борбата ти да подемат твоите близки приятели. Прав си с горния текст. Сам човек трудно успява, толкова диви и сурови са тези наши балканци управници, такива инатчии и отмъстителни същества няма по света. Толкова злоба и завист, такава липса на съчувствие се чете в коментарите на блога. Ето затова намразих България. Звучи много лошо, защото да не признаваш и да не уважаваш корените си е противоестествено. Какво да ми хареса тук при тези диви нрави и простотия? Природните дадености, вкусът на плодовете и зеленчуците, някои личности от миналото и така ограничения кръг от хора със същото светоусещане. Колкото й грозно да звучи, мразя България, ненавиждам начина на живот тук. Какво като родителите ми са от тук, какви като съм родена тук, мразя я, отвратена съм от дъното на душата си от моята страна. И много добре разбирам тези, които искат да я забравят и онези, които се срамуват от нея, от живеещите в чужбина. Какви пламенни патриотични речи се изливат срещу художника Кристо, срещу писателя Димо Райков, изложил в книгите си с нещо- си страната ни! Тук колко ли са им " дишали във врата" на достойните хора, та да се стремят да забравят страната си, поемайки един от най- рискованите и трудни пътища- на изгнанието. Чужд ми е ширещия се патриотизъм и постоянните хвалби за славното ни минало! Не искам да живея с миналото, когато няма бъдеще.

Колко си прав, Ангеле, когато казваш, че не борбите ти са тежки, а тази глупава инертна маса, която мисли само за ядене, пиене и лесна печалба. Бедствие, черна орисия, народ, отделил се от своя Баща безвъзвратно, непрогледен мрак, робство, това е България. Не искам и да чуя как трите милиона, напуснали страната били егоисти и предатели! Да се самозатрие тази безбожна страна, в който няма дори глътка, дори полъх от свобода, това заслужава! Бягайте, тези, които сте чисти по душа, трезви, живи, здрави и будни, спасявайте се! Това е, няма изход, тук всички улици са без изход, няма зелени светлини, дори жълти няма, има само червено.

Откъде да намеря съмишленици в наша защита? Наша, защото твоята борба е и моя! Да ги ръчкам, да ги убеждавам, да им обяснявам, да ги моля за услуга? Да ги моля да проявят смелост и човечност? Наоколо е пълно с мъртъвци.

Ангел Грънчаров каза...

Написала си много силен, правдив, разтърсващ с правдивостта си текст, който не не стърпях и го сложих като коментар в блога си - без да ти слагам името, разбира се. (Защото не е важно кой точно е написал тия толкова горчиви, но правдиви думи, а смисълът е важен, дано стигне до някои съзнания.) А за съмишленици - къде да ги търсим, аз не зная, затова ще изляза на улицата и ще ги чакам дни наред да дойдат сами. Да видим. Ще си направя лозунги на протеста, ще разказвам на минаващите граждани истината за това какво правят властващите в образованието, пък да видим дали някой гражданин ще се трогне. И в предаването по телевизията ще говоря за това. Няма да замълча за безобразията, които тия самозабравили се властници си позволиха. Да, няма да мълча. Докато имам сили ще говоря и ще пиша истината. Мой дълг е да говоря за това, което тия самозабравили се управници си позволиха да направят. И по този начин ще им помогна и на тях да разберат какво именно дръзнаха да направят. Щото те още не разбират това - какво дръзнаха да направят в заслепението си от проклетата власт.

Анонимен каза...

Не забравяй само да обявиш гладна стачка. Щото всеки може хем да протестира, хем да си хапва сладко-сладко.

Анонимен каза...

Последната анонимна е директорката на тета. Точно така лигаво говори тя.

Анонимен каза...

Господин Грънчаров, махнете се от училището. Вие сте на многократно по-високо ниво от останалите учители. По тази причина Ви гонят от училище. Махнете се от това блато.

Ваш ученик