Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 4 септември 2018 г.

Отровата, дето ме трови, е колосалното българско безразличие спрямо истината и свободата, което се е настанило в душите на съвременниците


Ето няколко коментара с най-различно естество, които направих на страницата си във Фейсбук тази заран:








Maria Vassileva: О, някоя неподозирана, изобщо не може да се прогнозира, много ни бива в това!

Ангел Грънчаров: Славчу тепер е на стартовата линия. Нека Европа и светът да умрат от смях пред величието на недостижимия български гений на глупостта!



Ангел Грънчаров: Благодаря за поздрава и за пожеланието, жив и здрав да си, далечни, но драги приятелю! Съмнявам се, че ще победя, даже и Крали Марко да бях по сила, няма да мога да победя сам цялата тази пълновластна държавна бюрокрация - при положение, че народът не ще и малкото си пръстче да си мръдне да помогне малко; даже и да допуснем, че с бюрократите като по някакво чудо се справя, гибелното и убийствено безразличие на народа обаче не мога и да помръдна даже! А и жертвата ми ще бъде неразбрана.

Аз съм пред избора на живота си: години наред се боря съвсем сам и самотен, не е ли време и аз да се откажа?! Та да не смущавам с нещо хегемонията - господството, тиранията! - на тоталната и монолитна народностно-властническа стабилност! Омръзна ми да бъда лудият, дето единствен дръзва да протестира. (За образованието, за учителството говоря - не за страната като цяло.)

Ще ме сполети съдбата на Сократ, изглежда този жребий е отреден и на мен. Отровата, дето ме трови, е точно това колосално българско безразличие спрямо истината и свободата, което се е настанило в душите на съвременниците...


Ангел Грънчаров: Да кандидатствам ли за да препъна калинката, на която е обещана тази хубава длъжност? ;-) (Виж: Директор на Национален инспекторат по образованието)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

Не си прав Анчо и сам го знаеш! :-) Първо, защото, народът не е една цяла и монолитна маса и нещото усреднено, сиво, инертно, безчувствено, глухо и нечуващо твоите призиви, твоите супер разумности и не четящо твоите книги! Това е сбор от съзнания... бре, виж, даже и, според моята философия! И почти, според определението ми за информация! :-) Народът е сбор и низове от групи и разновидности, от индивидуалности ....Народът е силно инерционна и трудно подвижна група...Народът, а по-точно съзнанията му са и силно разнородно окултурени и оттам и подвижни във възприемане на новото, на прогресивното...Съзнанията ни откликват със закъснение най-после, с по-дългичък, рядко с по-кратичък промеждутък на външните и особено на добрите дразнения, освен, ако те не са жизнено-непосредствено засягащи съществуването ни и живота ни...Дотогава по-скоро и леш, и сън! :-) Така, че....искам да ти кажа: - Горе главата! Шъ съ оправи БГ-то! Споко! Няма къде да иде! Ще се оправим Анчо! Твърдо го вярвам! И ние с тебе! Дори и да е по предречения от тебе сценарий! :-) Но ти не си го предизвиквай нарочно, моля и те заклинам ! Нали!

Владимир Петков