Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 10 септември 2018 г.

Има спасение: в борбата за свобода, права и достойнство е спасението!



Един приятел тази сутрин ми заяви, че спасение според него нямало. Ето какво му отвърнах:

Има. Но ние, демократите, трябва да тръгнем като Левски някога от човек на човек и да просвещаваме заблудените.

Аз това правя цял живот, бидейки учител по философия и гражданско образование - и активна, ангажирана личност най-вече.

Ето примерно днес излизам на граждански протест на улицата. Под надслов "За свобода в образованието и против политическите репресии срещу новаторски мислещите учители". От днес протестирам на площад "Джумая джамия" в Пловдив, под прозорците на сградата на РУО-Пловдив.

Ще говоря там с гражданите, ще им разказвам в очите каква е ситуацията в (не)образователната ни система, там, на улицата, ще си изнасям уроците по демокрация, по гражданско достойнство, по морал, по човечност. Та ще водя уроците си по гражданско образование и философия на улицата - щото управляващите в образованието не само ме уволниха от училище, но дори и ми отнеха преподавателските права!

Но аз пак си изпълнявам дълга - там, на улицата, сред гражданите. Да видим дали един поне демократ от Пловдив ще дойде при мен да ме подкрепи!

Елате с мен, приятели, стига да сте от Пловдив!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: