Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 16 септември 2018 г.

Защо на руснака главата му е напълно излишна?


Моят далечен приятел от Австралия напоследък ми написа едни сърцераздирателни писма, в които ми говори за "малоумието на западняците" и за "великия интелект" моля ви се, на... руснаците!!! Наложи се да му разясня как стои истината по тия важни все пак въпроси. Ето какво му написах тази заран, ако и вас ви вълнува тази тема, можете да се запознаете с моята теория (там става дума и за нас, българите, да не си мислите, че съм забравил този най-важен все пак момент!):

Здрасти!

Твоите "разсъждения" за "руския интелект" и за западняците като "безмозъчни малоумни мижитурки", прощавай, са пълна дебилщина, те са израз на откровен путински идиотизъм. Сега послушай ме да ти обясня нещо важно, което нема как да си разбрал. Щот не си живял у Русия и съвсем не познаваш руснаците. Руската душа е напълно непонятна загадка даже за самите руснаци, а какво остава за такива... "боклуци на световната култура" като някакви си там австралийски българи - или български австралийци! Но аз съм философ и обичам такива "загадки", които всъщност са много лесни за разгадаване - стига да се ползваш от това, което така щедрият Бог ни е дал, именно умът.

Аз ти казах, че е смешно твоето допускане, че имало такова нещо като "руски интелект". Сега ще ти обясня защо е толкова смешно. Ти тогава не вдяна - щот не знаеш какво имам предвид. Ще ти помогна да разбереш.

Руската душа, объркани ми изцяло австралийски приятелю, е страстна. Да, това, което наричат "широка руска душа", всъщност е една твърде (или прекалено) страстна душа; Достоевски предлага малко да бъде "стеснена", щот "ширината" й е опасна. Даваш ли си сметка какво значи това една душа да е страстна? Можеш ли да осъзнаеш до какви поразии води такава една страстна, иначе казано, немислеща душа? (Или прекалено превратно, лъжливо мислеща душа?)

Такава една душа живее в свят на блянове и фантасмагории. Обзетата от тъпи страсти душа нехае изцяло за истината. Реалното за нея не съществува, на нея й дай фантазми, фантасмагории. Тя с това се храни. Руснакът е страстен до умопомрачение. Страстта води до побъркване. И поражда бесове. Сега загряваш ли защо Достоевски е нарекъл един от основните си романи "Бесове"? Ако на мен не вярваш, повярвай на Достоевски. Хем е истински руснак, хем при това не е изобщо прост, напротив, гений е. Но е руснак. Руснак, ама гений. Гений, ама руснак. Но има много акъл у него. Но колкото повече акъл има у един руснак, толкова по-малко е руснак.

Сега разбираш ли защо "малоумните" западняци така силно обичат Достоевски - и го разбират даже! Сега сфащаш ли защо в ерата на комунизма Достовски е бил забранен? Щото казва некои истини. Включително и за самия комунизъм. Комунизмът е бесовщина. Породена от руската душа. (Остави го Маркс, той е философ, ама менте! Руският комунизъм е породен от Ленин - един руснак, побеснял от страст, знаеш сам, че Ленин е безмозъчен в буквалния смисъл на думата, мозъкът му е изяден от сифилиса! И понеже е безмозъчен, страстта у нещастната Ленинова душа е станала безпределна, затова той е толкова луд: примерно постоянно нарежда да избиват колкото се може повече... свещеници!)


Понеже си невежествен изцяло в областта на философията та затова и нема как да разбереш тия неща. Запомни ли: руската душа е страстна и по тази причина е така смешно да наречеш руснаците "интелегентни", разполагащи с мощен интелект и пр. Това, прощавай, са пълни глупости - и идиотщини. Затова така много се смях като изтърси това, че руснаците имали били... интелект!

Сега се опитай да сфанеш възловия момент, от който зависи всичко. Една обзета от изцяло безумни страсти, блянове и химери душа не е ли изцяло идиотска, отдадена на идиотизма (дебилщината)? Сега разбираш ли защо руснаците са така податливи към идиотщини от типа на комунизма - и путинизма? Амче щото в идиотщини като комунизма и потунизма нема никаква мисъл, ама само тъпи страсти. Примерно страстта, че ний, руснаците, сме "най-великите". Или страстта, че ний, руснаците, сме най-талантливите. Или че ний, руснаците, требе да завладеем с конете и пушките си целио свет?! (Будьоновците, обезумелите от страстен комунизъм по време на гражданската война са се въодушевлявали от тази безкрайно тъпа идея!) Пълно безумие е, че Западът искал, видите ли, да "ограби" руснаците - и да ги "завладее"! И че Западът искал да им вземе всичко. Или че руснаците, за разлика от целио свет, са така уникални, че могат да живеят без никаква свобода, т.е. да бъдат изцяло роби. Това пак е руска страстна идеотщина, а именно, че можело да се живее без свобода, че без свобода било много приятно да се живее, да си роб било най-великото щастие. И прочие дебилщини. С това се храни руската страстна и по тази причина изцяло малоумна и дебилна по-скоро душа.

Не мразя изобщо руснаците. Да мразя руснаците е същото като да мразя... инвалидите. Руснаците имат душа с много сериозно увреждане. Душата им, както казах, е страстна. Просто умът в руската душа е под тиранията на страстите. Умът в руската душа е роб на страстите - по същия начин както руснаците са роби на държавата (Партията, Императора, Сталин, Путин). Ето това ако разбереш ще си ми благодарен цял живот. Щот е истина, основополагаща в разбирането на "тъй широката руска душа". Защо поетът го е написал това:

Умом Россию не понять,
Аршином общим не измерить:
У ней особенная стать —
В Россию можно только верить.

Казал го е Тютчев пределно ясно. Е, разбира се, ако сам си страстен кретен, нема как да осъзнаеш, че този стих, който руснаците с такова гордо упоение рецитират, всъщност представя извора на цялата трагедия на руската душа. Умът в Русия просто не вирее, затова и умните (философите най-вече) не са нужни на руснаците. (На тях им дай поети - кой от кой по-луд, санким, по-страстен!) Затова всичко що-годе умно в Русия е било винаги изтребвано без жалост (или пращано на каторга или в концлагер в Сибир). Щото умът поставя неудобни въпроси, пред които страстта онемява от злоба!


Затова руснаците са и така опасни - за себе си най-вече! Та сами са си причинили всичките злини. Мен ако не вярваш, зачети се във философа Мамардашвили. Той казва за руснаците същото, което и аз (само дето той говори за совките, за "съветския човек", за комуноида в моята терминология, но то е същото: комуноидите също немат акъл, имат само тъпи страсти!). Руснаците сами на себе си са най-големите врагове. И понеже безсъзнателно чувстват това, те са готови да тръгнат срещу целия свят - за да си отмъщават. Чети, казах ти, Мамардашвили, той казва същото, аз го цитирах преди 10-тина дни, ама кой да чете, кой да мисли?! Та и ти, драги ми австралийски поклоннико на руснаците, също им се покланяш щото душата ти е обзета от разни страсти, а акълът ти, прощавай, е отишъл по дяволите.

Сега две думи и за наште поклонници на Русия - и а наште русофили, към които се числиш и ти. Те, значи, обичат руснаците, влюбени са в тях. Сега сфащаш ли в какво именно от "руското" са толкова силно влюбени?! Ами в руската страстност, в руското безумие са влюбени - щото и те самите са не по-малко (в сравнение с руснаците) страстни и обезумели. Страстността на душата води до полудяване - и до дебилщина, до идиотизъм. Комунистически, путински, конспиративистки и всякакъв друг. Дебилщини колкото щеш. Идиоти на тази земя - бол.

Сега, драги ми далечни австралийски приятелю, овладян и друсан от тъпи русофилски страсти, сега разбираш ли защо в твоята оптика западняците ти изглеждат "олигофрени", "малоумни", "мижитурки" и прочие? :-) Амче щото погледът ти е сбъркан, сгрешена ти е оптиката, през която гледаш. И страстните и комунизирано-путинизирани руснаци гледат на западняците така, и те това "виждат". Те са напълно обезумели фантазьори. Което, мужду другото, е най-високото признание на огромната мощ на западния интелект! (Да те нарече един безумец, един идиот "малоумник" или "тъпанар" е най-висока чест - и признание за интелекта ти! Аз имам тук един комуноиден урод, който всеки ден по 100 пъти ме нарича "тъпанар", заради него най-вече се наложи да въведа модериране на коментарите, щото просто ми е неудобно всеки ден да получавам толкова силни комплименти!)

Че западняците (европейци, американци, австралийци) са умни е нещо, което не се нуждае от доказване. Е факт на живота, който е очевиден. Стига просто да не си сляп, стига просто да не си дебил. Постиженията на Запада са доказателство за огромната умствена най-вече и също така духовна мощ на Запада. На западното християнство също. Щото Западът е християнска, Христова цивилизация. Западняците са християни - и затова са така умни. Дори са мъдри. Що е мъдрост, що е разум и прочие съм обяснил в книгите си, ако искаш, чети, просвети се. Но това, което ти пиша сега, без грам философско образование, разбира се, нема как да го разбереш. Сигур всичките ми думи ти изглеждат "алабализми некакви", нали познах? Нема начин да не е така. Умът, да не говорим пък за разума, е велико нещо, което дава огромни предимства на човека. Неслучайно ний, човеците, сме така или иначе разумни същества. Същества, способни на разумност, на разумно мислене и разбиране. Сега разбираш ли защо е така застрашена човечността в Русия, в България и в други подобни страстни, но затова пък така малоумни страни и нации?

Ний, българите, сме още по-зле от руснаците, щото руските страсти са величави по мащаба си (може би руската земя е повлияла за това, не знам, но мащабите в Русия са други, са грамадни!), докато българските страсти са дребнички, малки, миниатюрни даже. Руското безумие затова е така потресаващо, докато българското малоумие се изразява в една пределно тъпа и мизерна душевна низост и подлостчица. Ний, българите обаче, подобно на руснаците, също така ефективно се самоубиваме като страна и нация, нищо че го правим пределно страхливо. Реснаците обаче си чупят главата без да им мигне окото - щото на руснака, прочее, главата изобщо даже не му е нужна! На руснака главата му е напълно излишна. Руснаците смятат, че може да се живее прекрасно без да се използва главата. За руснака главата е ненужно нещо, което само служи за поставка на капата, на ушанката! Ах, как прекрасно щеше да живее руснакът (и масовият български дебил) ако човекът изобщо немаше глава?!


Сега загря ли поне малко защо беше толкова смешно твоето твърдение, че руснаците били имали интелект - "за разлика от западняците"! Сега вече може да се посмееш сам на себе си, стига некаква искрица ум да е заблещукала у кратуната ти...

Спирам дотук. Изнесох ти една лекция, кратка, ама полезна, чини ми се. Ако сметнеш, че ти е била полезна тази моя кратичка лекция, може да ми се отплатиш малко - като ми пратиш некой лев (страшната съм го закъсал финансово, ужас, не е за разправяне моята!). Не знам ти как мислиш, извинявай, но трудът, особено интелектуалният, требе все пак малко поне да се заплаща, а? Той е доста сложен вид труд, какво ще кажеш по тоя въпрос? Или не мислиш като мен? Ако не мислиш, че трудът требе да се заплаща, наречи ме "тъпунгер", облекчи страстната си душа - и здраве да е! (Не те изнудвам за пари, знаеш, аз всеки ден в блога си... "фърлям бисери на свинете", съвсем безкористно и безплатно, дали това не е най-големият ми грях, а, кажи, нали се мислиш за християнин?) Но в моето окаяно положение (19 месеца без работа и без доходи!) и 10 лева да ми пратиш пак е живот (и хляб) за два-три дена.

За руското "християнско" (пределно страстно) православие, с извинение, ще говорим друг път, ако искаш. Сега стига толкова за момента. Добре е да се обсъди темата и за нашенското, родно и затова така идиотско отношение към вярата в Бога, щот нали и ний, българите, сме биле "християни"?! Но това друг път. Сега се махам, оставям те да помислиш над казаното - стига да искаш де. Уважих те и ти отговорих най-съвестно. Казах ти как аз мисля. Сега може да почнеш да ме обиждаш както ти прииска сърцето... това поне го умееш!

Бъди здрав!

С поздрав от сърце: ...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

6 коментара:

Анонимен каза...

ТОЗИ НЕНОРМАЛНИК ОБИЖДА БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЪЩО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГЛАВАТА БИЛА ИЗЛИШНА ЗА РУСНАЦИТЕ??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!КАКВА ГЛУПОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????????КАЖЕТЕ МОЖЕ ЛИ ТОЛКОВА ПРОСТ ЧОВЕК ДА БЪДЕ УЧИТЕЛ В БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ???????????????!!!!!!!!!!!!!!!! СЪВСЕМ ПРАВИЛНО ЛЮБИМАТА НА НАШИЯ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ ДИРЕКТОРКА ГО УВОЛНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! МОРАЛНО ПРОПАДНАЛИ ХОРА КАТО ГРАНЧАРОВ НЯМАТ ПРАВО ДА ПРЕСТЪПВАТ ПРАГА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

И ОЩЕ НЕЩО КОЕТО ИСКАМ ДА КАЖА НА ТОЗИ ЧОВЕК ОТ АВСТРАЛИЯ: НЕДЕЙ ДА СЕ ОСТАВИШ ТОЗИ ЛЪЖЕЦ ГРАНЧАРОВ ДА ТЕ ПОДВЕДЕ И ДА МУ ПРАТИШ НЯКАКВИ ПАРИ?????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТОЙ НЕ ЗАСЛУЖАВА И СТОТИНКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НЕ БЪДИ НАИВНИК И ГЛУПАК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!КАК МОЖЕ ДА ДАДЕШ ПАРИ НА ЧОВЕК, КОЙТО ПЪРВО Е ТОЛКОВА ПРОСТ, ЧЕ И ЗА МИЯЧ НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ НУЖНИЦИ НЕ СТАВА, ВТОРО Е ЛУД, ТРЕТО ТЕ ОБИЖДА И ТЕ НАРИЧА МАЛОУМЕН!!!!!!!!!!!!!!!!????????????????????? МИСЛИ МАЛКО И ГО ОТРЕЖИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!! КАК НЕ ГО Е СРАМ ДА ПРОСИ ОТ ТЕБ?????????????!!!!!!!!!!!!!!!! МОЖЕ ЛИ ЧОВЕК С ПРОСЯШКИ НАКЛОННОСТИ ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛ??????????????????????? НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! НИЕ БЪЛГАРСКИТЕ УЧИТЕЛИ СМЕ ГОРДИ И НЕПОДКУПНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Това стана много интересен дебат, чета с интерес !

>>>

Мерси за отговора, но забележи едно - след години с тебе дърлене, чак сега изплю камъчето къде бил RU проблема... Ех, турско робство, ех... Затворен и закрит си като BG жена (след 500 г. pобство - ама крие ли се това, дето криеш толкова години, трудно, а?) - TОВА НЕ Е ЗАПАДНО КАЧЕСТВО... За какво аз ви повтарям, че сте турци, а не EU, а?...

Казах ли ти, майтап, един познат мой от училище така се променил, там при нас говорим шопски, той се научил “няма” на всяка дума, брат му е дребен чиновник в Парламента на Европа, и той и брат му са много лакоми, викам му: бай Ганьо се намести на митницата, дипломатично мълчи... Тия смъкват по 10 000 лв. на месец, абе удариха някои нагаждачи келепира от Европа (заедно с изманиците уж-фермери), ама то кога ли е било различно в BG...

===================

Разбирам чак сега след твоето обяснение, и се замислям...

Ти ми обясни добре, айде и аз да ти обясня английския подход - той се изчерпва в една дума - фрагментиране...

Нямаш си представа колко са добри в това... Та то е антипода на тоталитаризма, нали така...

Сега изправяме два колоса един срещу друг - широката руска душа и английското фрагментиране. Кой ли ще спечели?

Широката руска душа фрагментирането я прави на малки късчета, неспособни да знаят кой са...

Широката руска душа точно тука атакува фрагментаторите - ако си забелязал руснаците никога не влизат в детайли, а атакуват изцяло...

Например НАТО им казва че кораба им Адмирал Кузнецов, или не знам кой си, нямал противоподводни системи, нямал противосамолетни, нямал навигационни, нямал електронни, нямал не знам кво си...

Знаеш ли те кво отговарят: Ама къде сте се засилили, Англия е малка, ще ви избършем с два удара, имали сте голям (и единствен) самолетоносач - мерси, лесна цел, едва ли ще го пропуснем...

Познат мой немец, ловец в Русия, ходил, мъчил се там (ех, немското желание да изследват Изтока) ми вика: Слаби в детайла (подробностите)...

Еми да, ама не са слаби в атомната бомба, а вие я нямате, какъв е философския извод?

За теб прави впечатление, че емоционално игнорираш силни факти - ако Русия беше слаба, Америка щеше да я прегази както Северна Корея и нямаше да има 45 години комунизъм, нали? Ама имà. Нямаше и да има понятие "стратегическо равновесие", нито Студена война = точно плод на равновесието...

Показвам ти практическата философия, която на нас ни подгриза живота, но значи ли това сега да плямпам емоционални глупости? Не.

===============

Достоевски НИКОЙ, ама НИКОЙ не чете на Запад. Запада чете сметки и бизнес... Много подценяваш магазинерската същност на Запада - за нея не трябва ни ум, ни философия, затова милиони западняци са мижитурки - както индиеца от който си купих пай тази сутрин (като баница, кръгла, с кайма вътре, $4, нахранва те доста добре) - дори тоалетна не са му дали, като пикае заключва магазина и ходи в градската насреща... После се връща и отваря... Роб индийски...

Мижитурки са не, ами и на квадрат - ти едно забравяш, BG е обезнаселена, като беше 9 милиона се задъхваше, аз лично си казвах - тая страна 9 милиона са й много, тя не може да се справи с тях... Нямаше място ни във влак да седнеш, rрадовете претъпкани с комунистически мързеливи философи, неспособни да издялкат и чеп за зеле...

А Бангладеш как се оправя? Ами милиард индийци? Явно капитализма храни много повече...

=============

А. от Австралия

Анонимен каза...

Поне 10 пъти съм ти казал - Русия е голяма (както другия свят), бай Ганьо е дребен, завистлив и жалък... СЕГА ТИ МИ ГО ПОВТАРЯШ ДАРОВИТО В ПРАВ ТЕКСТ - мерси, мислех че не го разбираш, а то как билоооо... Прикрит си като жена след 500 г. робство, не е така Запада, аз защо през път и под път ви казвам че сте православни турци, ти чу ли ме веднъж?

Така че си много добре дошъл да ми обясниш за руското християнство, но малък проблем - ти в комунизма там си имал нула контакт с него, ок?...

Така че поне ми обясни за BG християнството, аз знам, че са богомили, лицемери, кратуни безбожни и нагли атеисти, може пък ти да знаеш нещо друго философическо и да го изтърсиш, де да те знам, прикрита Геновево (Женевиев на френски)?...

За австралийците че са умни ще се хванат за корема тука и ще ти се смеят 10 минути, гарантирано ! Ех, езикова бариера, най-добрите вицове за тъпотия са все за абстралийците, ха-ха-ха... Само ме подсетù като имам време, но ме мързи да пиша, то трябва да се чуе в порядъка на бързо говорене като Шкумбата за да пукнеш от смях - и ти, и клишетата ти за "Западо"...

За западното християнство не знаеш и бъкел, ела да видиш как мой колега като чуе за католици вика "Братята се таковат един друг", ела да видиш друг колега, много симпатичен италианец - не знае друго освен английски, но глей гените !! Той е топла душа като нас, англичаните са по-студени... Но говори само английски, ето това ти е Америка - смес, това я крепи нея... Теа хора влизат помежду си в контакт, става интересно...

А BG и Русия сте етнически "чисти", така си мислите, де...

Та тоя "италианец" изкарал католическото училище, сега не иска да чуе ни думата Бог, ни религия - ако ги чуе гледа като заклан и пали нова цигара... Цигарите тука са 25 лева пакета...

В Австралия Щатите играят нула религиозна роля (не го знаех преди да дойда), християнството цъфти в Америка, но не и тука... Тука е сбирщина подобна на вас, никой не верва особено... Много идиоти има от Близкия Изток... После китайци...

С американците не е така c Jesus, една от причините да ги харесвам...

============

Мерси отново за умния отговор, ще си помисля...

Но глей са, фрагментирането при нас удря по емоциите и ги праща в десета глуха, нарочно го правят, струва ми се че се подиграват с нас - детски глупости се тиражират, как някаква се обидила в самолета, че не й викат Госпожо Доктор (имала куп дисертации), ами просто... мис.

Друг работник фърля дрехите и танцува на един кран, лелееее, умрях от възбуда на умò и възхищение от тоя маладец...

Нарочно го правят, умотават съзнанието на мижитурките, за да плещят глупости и утре пак да отидат на работа да правят Тойоити, докато си повтарят колко са щастливи, трагично е, ако си с мен на Запад и те поразходя където работят ще се уплашиш от робите на капитализма, те не са измислица на Маркс, а им е направил снимка...

Ленин е както ти го описа, кво да се занимавам, нека го мият там, но да ти кажа изчакай малко - те ще клонират тоя урод и пак ще шпреха и човечеството ще ахка, май не си чел Библия, философчоооо...

А. от Австралия

Ангел Грънчаров каза...

Отговорът ти ме изненада. Не си чак толкова прос - както изглеждаше от предишните ти писания. И си започнал да мислиш. Това за фрагментирането у американците ми е много интересно. Ще помисля и ще ти отговаря пак. Дебатът ни трябва да продължи. Има смисъл да се мисли и разговаря. Винаги требе да се мисли.

Аз сега едва пиша щото ми се развали клавиатурата. Не прави интервал, проклетата, требвя много силно да се удри за да даде интервал между думите. Но сега нова клавиатура нема как да купувам. По-добре че е развалена - по-малко да пиша. Ама ме ядосва, пущината проклета.

Аз западняците и американците действително не ги знам, не съм живял сред тях, не съм разговарял с тях. Възможно е да греша в преценката си за тях. По-скоро сигурно греша. Напълно възможно е ти да си прав по този въпрос. Имаше навремето една книга, тя е написана от Чарлз Хемпдън-Търнър и Алфонс Тромпенаас, нарича се "Седемте култури на капитализма", аподзаглавието й е "Ценностни системи за забогатяване в Япония, Германия, Франция, Швеция, Великобритания, САЩ, Холандия" (Изд. къща "ТедИна", Варна, 1995 г.) Когато писах книгата си със заглавие "Универсумът на свободата" попаднах на тази книга, тя много ми помогна, даже много неща съм цитирал от нея. И най-интересното е, че в тази поразително задълбочена книга (още мисля таказанея) има изброени седем дилеми, първата е "Универсализъм и партикуларизъм", тук именно се разполага твоето "фрагментиране", поздравления, че си успял сам да стигнеш до заключение, което, понеже съвпада с теорията на тия двамата, нема начин да не е верно, точнотака явно и е. Там има идруги много интересни работи, може да потърсиш тази моя книга, да прочетеш, аз съм извадил най-важното от нея в моята книга. (Тя е на свободен достъп в блога ми, но търси пълното й издание, в краткото тиянеща ги няма.)

Работите по този пункт стоят значително по-сложно, но като реша проблема с клавиатурата, може да седнаида ти пиша. Амапонеже въпросът есложен, ме е страх да не стане дълго. И за руснаците трябва да довършим обсъждането. Захваналисме големи теми. Имасмисълдасемисли. Проклета клавиатура! Виждаш ликак не отделя думаот дума?

Чаозасега, чемеядосва клавиатурата!

Всичко добро!

Анонимен каза...

P.S.

Един BG читател под десетина песни от чалга микс коментира кратко: “Много гадно”… Колко е точен!

Ето една от тях, която ме поразява с екстремната женска наглост и омраза - нямаме такива "жени" на Запад, това е зомбирано BG чудовище, комунизма противопостави града на селото, мъжа на жената, никъде на Запад нема такива уроди! Освен ултра-лесбийките, но те са толкова малко на брой , че приличат на психическо болни...

https://www.youtube.com/watch?v=VFO-aUrlgIQ

Ангел Грънчаров каза...

Тислушашчалга? Браво на теб!

Аз чалга не гледам, но ето чесъм изпуснал. Тозиклип мевпечатли. Товаедруга голематема: за мъжетеи жените. Вднешно време а ипопринцип. Много съм писал и мислил. Нотемата ипроблемът си стоят. Наистина това гадно женско изчадие в клипчето енекакъв нов вид същество. Горките млади мъже! Хичне им е лесно ако такива састанале жените! (Бог да пази инасочва сина ми, итой се е фанал с някаква, даноне е като тая - честрашна работа!) Мале-мале!Тянакраямайго убинаправо!? Ужас!!!