Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 27 октомври 2018 г.

Дойде време да изгоним аморалните простаци от управлението - и да дадем цялата власт на разумните, на истински мъдрите, на философите!




Като противотежест на господството на простащината в нашия публичен живот предлагам да се учреди Съвет на мъдреците...

Този орган трябва да поеме висшата контролираща власт, той трябва да стои дори и над Конституционния съд, да не говорим пък за Парламента или правителството. Нищо в тази страна не бива да бъде правено ако не е получило санкция от Съвета на мъдреците.

Но тук възниква прелюбопитният въпрос: а кой, моля ви се, ще влезе в този Съвет? И как ще бъдат избирани неговите членове? Аз предлагам така: да бъде определен (някак) един най-авторитетен и умен (дори мъдър), а също така и доказано нравствен човек (примерно философа професор Цочо Бояджиев) и на него да се възложи да състави въпросния Съвет. Той еднолично да подбере членовете на Съвета. (И пет истински мъдри хора да успее да намери в тази наша страна, само от пет човека ще се състои този Съвет; немъдър човек в него не бива да влиза, както и показва наименованието му.)

Да дадем ли на проф. Бояджиев това доверие и тази отговорност, той е доказан философ, авторитетен, нравствен човек, смятам, че ще се справи с тежката задача. Какво ще кажете, как ви звучи тази моя поредна лудешка идея?

Мълчите, нали? А сте съгласни всички наши държавни органи и институции да бъкат от нагли и арогантни простаци?! За Съвета на мъдреците мълчите, а относно властването на простаците немате нищо против, нали?! Щот са ви родствени души, нали така?! Познах ли и по този пункт?

Нима не разбирате, че докато не ликвидираме тиранията на простаците в свидното ни отечество добро няма да видим?!

А ето и основанието на моето предложение, базирам се на великата, направо Божествено разумната мисъл на Платон, която обаче масово не се знае:

"Докато сегашните царе не се научат задоволително да философстват, или пък докато философи не се възцарят, човешкият род да не чака края на злото..."

Още по тази тема можете да прочетете в ето тази моя статия: За добрите управници, за разумно устроената държава и за извора на нескончаемите беди на човешкия род, писана е преди доста години, но към нея почти нямам какво друго да прибавя, не се отказвам от нито една нейна теза.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

7 коментара:

Анонимен каза...

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХ!ГРАНЧАРОВ ИСКА ДА СЕ НАТИКА ВЪВ ВЛАСТТА ПО НАЙ-ГЛУПАВИЯ ВЪЗМОЖЕН НАЧИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НЯМА ТЕБ ДА ТЕ ПРЕДЛОЖАТ ДОРИ И ЗА РАЗСИЛЕН НА ТОЗИ СЪВЕТ НА МЪДРЕЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!И ЗА МИЯЧ НА НУЖНИЦИТЕ В СЪВЕТА НА МЪДРЕЦИТЕ НЯМА ДА ТЕ ПРЕДЛОЖАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТИ ДОКАЗАНО ЗА ПРОСТ УЧИТЕЛ НЕ СТАВАШ, ТА В СЪВЕТА НА МЪДРЕЦИТЕ ЛИ ЩЕ ПОПАДНЕШ???????????!!!!!!!!!!!!!!!!САМОПРЕДЛАГАШ СЕ ЗА КЪДЕ ЛИ НЕ, НО НАШИЯТ РАЗУМЕН НАРОД ТАКИВА КАТО ТЕБ ГИ ИЗРИТВА СЪВСЕМ ЗАСЛУЖЕНО ОТВСЯКЪДЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ursus Major каза...

Ачо, ти държава, управлявана от философи видял ли си да просперира?
А и ти си тъпунгер, ти не си философ, тъпунгер си, тъ-пун-гер!

Анонимен каза...

Грънч, тези време и усилия, които бездарно и безумно прахосваш, за да бълваш потресаващи глупости в общественото пространство, ако ги използваше разумно и адекватно за твоя лична изгода, със сигурност щеше да имаш един нормален и достоен живот, вместо да гладуваш като куче и дори жена ти щеше да има нормална работа като учителка, а не като чистачка с висше образование.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко комуноидна мерзавке, това, което за уроди като теб са "глупости", за други хора е нещо стойностно. За твое сведение личностите като мен не си гледат личната изгода, а се борят за нещо значително по-важно. Апропо, думата "достойнство" не е нужно да я употребяваш, щото съвсем не я разбираш. Жена ми никога не е работила като чистачка, но ти дори и за такава работа не ставаш.

Bacho Кольо каза...

Защо ли си мисля, че проф. Бояджиев няма да иска да заеме длъжността "Назначен мъдрец"

Анонимен каза...

Абе нали имаше един философ за президент, а преди това беше и нещо началник на друго, и кво от това?
Пенчев

Ангел Грънчаров каза...

Въпросното лице, представящо се за философ, всъщност беше лъже-философ, драги г-н Пенчев, това лице беше марксист (по собственото му признание), а разликата между лъже-философа и философа е огромна, неизмерима даже.