Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 12 октомври 2018 г.

Българите обичат не простите мисли, те само обичат... простотиите: обичат такива простотии, в които нема никаква мисъл!


Manol Glischew: А сега - малко и за българската публика.

Тя не обича абстрактни разсъждения. Обича прости мисли, казани на прост език. Парадоксът обаче е, че тя не обича и истините. Ако едно твърдение е ясно, непротиворечиво и категорично, българската публика го отхвърля. Истината винаги трябва да е "сложна", "неизвестна" и, общо взето, всеки трябва да си знае мястото и да избягва изводите. Тя е подозрителна към изводи. Българската публика също така е грубовата - фамилиарничи, когато коментира текст, не се интересува от особено високи теми, позволява си посредственост във вкусовете и отношението. Пише на лош български. Правописът изобщо е станал нещо ненужно. На този фон вторият парадокс е, че българската публика не понася да чува обвинения, ругатни и грубости по свой адрес. "Не може да се говори така на хората!" Портретът на средностатистическия представител на българската публика е един потиснат човек, който иска да му се говори просто, както и сам да говори просто, вечно да се колебае, вечно нещо да не е доразбрал, да се изразява малко дърварски, никога да не признава, че е сгафил и никога да не търпи забележки. Накъсо - скучен тип.


Ангел Грънчаров: Правилно. (Корекция, съвсем малка: българите обичат не простите мисли, те само обичат... простотиите, но без мисли; обичат такива простотии, в които нема никаква мисъл!) Да добавя само това към така вярното изказване на М.Глишев: масовата българска публика съвсем не обича мисленето и особено пък мислещите (а мислещите винаги се изразяват просто, самите истини са нещо пределно просто!). На това основание най-ненавистни у нас са мислещите индивиди, иначе казано, личностите; да не говорим пък колко са мразени тия, които дръзват да казват истината направо, без усукване! (И пишещите правилно, без грешки, също така са много мразени!) Респективно най-обичани у нас са нахаканите немислещи простаци, има ли нужда казвам името на кумира на нацията ни от последните 15-тина години?! Лъжците пък направо ги поставяме на най-високия пиедестал! По тази същата логика предполагам, че най-великите нашенци са ония, които изобщо не могат да пишат (и дори да четат). Такива като... :-)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

3 коментара:

Анонимен каза...

ГРАНЧАРОВ ОБИЖДА НАШИЯ НАРОД!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ТАКЪВ ИЗРОД КОЙТО НЕ ОБИЧА НАРОДА СИ, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКИ УЧИТЕЛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ДА СЕ МАХА КАТО НЕ МУ ХАРЕСВА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!! НА НАС БЪЛГАРИЯ НИ ХАРЕСВА!!!!!!!!!!!!!!!!!! МРЪСНИ СОРОСОИДИ КАТО ГРАНЧАРОВ НЯМАТ МЯСТО В РОДИНАТА НИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ДА СИ ВЪРВЯТ ПРИ ПОКРОВИТЕЛИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!КАК СМЯТАТЕ ЖИВЕЕ ГРАНЧАРОВ КАТО Е БЕЗ РАБОТА ВТОРА ГОДИНА?????????????????????? ПОЛУЧАВА ПАРИ ОТ СОРОС!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЗИ ВРАГ НА БЪЛГАРИЯ И НА БЪЛГАРЩИНАТА НИ СЪВСЕМ ПРАВИЛНО БЕШЕ УВОЛНЕН ОТ НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Така е! Така е!
Северин Добромиров

гАд каза...

А колко обича да се оплаква само.