Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 1 октомври 2018 г.

Докога у нас ще е меродавна руската, а не българската гледна точка за нашата история?




Извършеното без консултации със Санкт Петербург Съединение засилва неприязънта на самодържеца, който определено смята Княжеството за свой протекторат

Само шест дни след обявяването на обединението между Княжество България и Източна Румелия император Александър Трети пише следното до началника на руския Генерален щаб генерал Обручев:

"Не одобрявам действията на българите. Те нас не ни послушаха, действаха тихомълком, съвети не искаха, нека сега сами да си сърбат попарата, която забъркаха. Според мен, докато княз Александър (Александър Батенберг - бел.ред.) продължава да се разпорежда със съдбата на българския народ, нашето вмешателство в българските работи е абсолютно невъзможно и безполезно. Заради последните действия на българите, които ние не одобряваме и за нас са нежелателни, би било непростимо и даже престъпно спрямо Русия да се караме и да водим война с Турция, а може би и с Европа.

Ние трябва да имаме една-единствена главна цел - завладяването на Константинопол, за да се установим завинаги на Проливите и да знаем, че Константинопол винаги ще бъде в наши ръце. Това е в интерес на Русия и към това трябва да се стремим. Всичко останало, случващо се на Балканите, за нас е второстепенно. Стига сме се правили на интересни в ущърб на истинските интереси на Русия! Славяните сега са длъжни да служат на Русия, а не ние на тях!".

"Русия винаги търси признателност и послушание"

Този възглед на самодържеца вече е бил доведен до знанието на всички руски офицери, останали след Руско-турската война да обучават младата българска армия. Четири дни след Съединението военният министър на Княжеството Михаил Кантакузин, руски княз и генерал-майор, и подчинените му руски военнослужещи колективно напускат министерството и своите гарнизони. Така те оставят българската войска без професионално ръководство пред надигащата се опасност Османската империя да нахлуе в обединената българска държава под предлог, че Съединението нарушава Берлинския договор от 1878 година, пише "Дойче веле". (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" – масовото българско безразличие към истината и свободата! – е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

4 коментара:

Bacho Кольо каза...

Ебати и манипулативното заглавие!
Руският император е смятал, че Съединението не е в интерес на Русия.
Българите и тогава, и днес смятаме, че Съединението е било и е в интерес на България.

Къде виждаш тук приемане на руската гледна точка върху нашата история.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч Колю, ето че русофилските гадове обслужвате винаги руската гледна точка. Помисли малко. Откъде-накъде руският император ще се меси в българските работи? Как така била "оправдана" тази намеса? Ти знаеш ли какво са сторили руснаците спрямо България по време на ония събития? Кой подскокороса Сърбия да нападне България в гръб? Кой е насъсквал Султана да удари българите? Кой си изтегли офицерите от българската войска и я остави без командири в най-тежък час? Кой изгони след това българския княз? Всичко това е "напълно естествено", така ли? Да се казва истината е "манипулация", така ли излиза според теб, продажна руска гадино?

Bacho Кольо каза...

Забелязал, че изпитваш трудности да осмислиш писан текст, т.е. ти си един функционален безгрмотник.
Та по тази причина ти обяснявам, че Александър Трети точно това е писал, че няма намерение да се меси в последствията от Съединението.

Ангел Грънчаров каза...

Гледам, че те вбесих вече, та се хвърли да ме обиждаш както ти дойде, но гневът ти е признание, че признаваш правотата ми. :-)

Императорът може да си говори каквото иска, важното е какво е правил, нали така? Аз ти казах какво е правил. Което ти е крайно неприятно и затова си бесен...

Че сте лъжливи вие, и руснаците, и рубладжиите, е известно, но ний, дето сме "функционално неграмотни", ви знаем и кътните зъби, тъй че точно при мен не могат да минат тъпите ти номерца...