Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 5 ноември 2018 г.

86-г. баба Марийка като по чудо продължава да оцелява, спейки на тротоара и под погледите на съвсем бездушните атомизирани хуманоиди-комуноиди



Днес отново се срещнах и разговарях с 86-годишната баба Марийка, която продължава да спи на тротоара на улица Пещерско шосе в нашия тъй хуманен и културен европейски град Пловдив: за това какво ми каза горката страдалчица ще пиша скоро в блога си...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

13 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Един типов разговор, проведен току-що във Фейсбук:

Tatyana Koleva Ангеле, според теб какво е решението за нея?

Ангел Грънчаров В тези условия решението (понеже наоколо няма човеци) е казусът да го реши природата: скоро баба Марийка ще хване пневмония и ще се спаси от мъките си в гроба...

Tatyana Koleva Аз те питам сериозно, какво предлагаш?

Ангел Грънчаров Аз сериозно ти отговарям. Не виждам друг изход по посочената главна причина: пълното бездушие на народа. (За бездушието на властта да не говорим...)

Tatyana Koleva Доколкото съм прочела от теб, тя не иска да отиде в дом за възрастни хора, не иска и някой да я прибере в дома си, всъщност тя иска да живее на улицата. Така ли е, правилно ли съм разбрала?

Ангел Грънчаров Не си разбрала правилно. Тя не иска да отиде в старчески дом (въпреки че там се влиза след тежка бюрократична процедура и много чакане). Не иска да постъпи в приют за бездомници щото там имало пияници и наркомани. Тя се страхува от тях. Смята, че най-добре ще е да си намери частна квартира. Но предвид заболяването й никой не ще да й даде такава. И тя стои на улицата вече четвърти месец.

Tatyana Koleva А има ли пари да си плаща наем? Доколкото прочетох, тя е изгонена от собствения си дом със съдебно решение, защото го е превърнала в склад за боклуци и приют за котки.

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Да, съдът я е изгонил от нейния дом по точно тези причини (жалба на съседите). Квартирата през миналата зима и я плащаше дъщеря й от Германия. И сега е готова да я плаща, но едва ли някой ще се съгласи да й даде квартира.

Ангел Грънчаров Има също хора, изразили желание да дават месечно по някой лев за да й се наеме квартира.

Tatyana Koleva А не мислиш ли, че дъщеря ѝ трябва да се погрижи за нея?

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Дъщеря й живее в Германия, многократно й е предлагала да я вземе при себе си, баба Марийка обаче е много упорита и не иска, тя желае да си живее и умре в България (тя е от патриотичната партия, тъй да се рече).

Tatyana Koleva Трудно ще намери някой, който да реши този сложен проблем. Тя самата върви срещу себе си.

Милена Наневска Сина й също ли е болен, че не се грижи за нея?

Ангел Грънчаров каза...

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Тя наистина е много упорита. И свободолюбива. Не желае да живее в комуна (сиропиталище, приют, общежитие). Индивидуалистка е. Тя ми има доверие, днес много спорихме, но е непреклонна. Има вариант властта чрез прокурорско решение да я натика принудително в някакво учреждение.

Tatyana Koleva Какво друго да направи властта?

Ангел Грънчаров Милена Наневска Баба Марийка и синът й не се разбират изобщо. Той много се грижи за нея в последната година, но стана пишман. Сега са още по-скарани. Аз посреднича между тях.

Tatyana Koleva Мисля си, че не си прав да обвиняваш хората в бездушие в този случай.

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Другото, което прави властта е че пише купища оправдателни документи за бездействието и бездушието си.

Tatyana Koleva Какво бездействие? Предлагат ѝ подслон, тя не иска.

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva А как иначе да нарека това: четири месеца тя всяка нощ спи на тротоара, хората наблюдават и нито един човек не й рече: бабо, ела да преспиш в нашия кокошарник (или в лятната кухня, да речем), той свободен... никой не прояви човечност, как иначе да го нарека това, дай предложение за по-подходяща дума?

Tatyana Koleva Мисля, че грешиш.

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Ти властта ли оправдаваш?! Властта й казва да попълни купища документи и не й дава никаква гаранция, че някъде ще я настани, трябва да чака ред на опашка, ти много бързо забрави какво е социализъм?!

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva То се знае, че аз винаги имам погрешни разбирания според теб! :-)

Ангел Грънчаров каза...

Tatyana Koleva Не винаги, но няма да споря.

Ангел Грънчаров: И коя е по-правилната дума, с която според теб трябва да нарека отношението на околните към спящата на тротоара под прозорците им бабичка?!

Анонимен каза...

Да отиде в приюта. Там има места и е топло. Да отиде при сина си. Да отиде при дъщеря си. Да отиде в старческия дом.
Ама не ще, не ще и неще. Ами... АКО ЩЕ.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Излезе като в анекдота: - Това не е така! - А как е? - Не знам!

Tatyana Koleva Но тя нищо не иска, какво да направят хората? Има си син и дъщеря, те са я изоставили, има си и жилище всъщност, от което е изгонена, защото го е превърнала в кошмар за съседите. Където и да отиде, ще направи същото. Прочетох в един документ, който ти публикува, че ѝ е предлаган дом за възрастни, но тя отказва. Кой ще я вземе на квартира, за да направи същото и там ли? Жената е болна и има нужда от лечение. Аз така го разбирам, но ти я познаваш по-добре и вероятно имаш друга истина, която аз не мога да проумея само от нещата, които ти пишеш. Както и да е - аз не споря с теб, просто си дебатираме.

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Избяга от въпроса ми. Виж го по-горе за да не го повтарям. Опитай се да ми отговориш, важно е: за да си разбера грешката. Каза ми, че неправилно съм бил определил поведението на околните наблюдатели, всяка вечер бездушно наблюдаващи как една 86-годишна баба си ляга да спи на тротоара.

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Не съм казала такова нещо.

Tatyana Koleva Tatyana Koleva Ами то си пише по-горе какво каза... :-) Стига да не го изтриеш сама...

Анонимен каза...

Tatyana Koleva: Ангеле, не ми се влиза в спор с теб, няма смисъл. Дано Бог помогне на женицата, щом хората не могат.

Ангел Грънчаров: Tatyana Koleva Не е истина, че хората не могат да й помогнат. Могат. Ама не искат. Прочее, от позицията ти, прочее, разбирам, че няма нищо дясно в съзнанието и в поведението ти, прощавай, но бях длъжен да ти кажа и това. Апропо, винаги има смисъл да се влиза в спорове с тия, които не мислят като теб. Оказва се, че не си и никакъв демократ (или демократка)...

Анонимен каза...

Tatyana Koleva: Ангел Грънчаров Проблемът не е десен, нито ляв, Ангеле. Още по-малко има общо с демократизма. Но на теб ти е приятно да ме обиждаш. Ти защо не прибереш жената у вас?

Ангел Грънчаров: Tatyana Koleva Не ти ли е неудобно да ме учиш за неща, по които аз съм специалистът? :-) Интересно е, че все още не правиш и усилие да разбираш за какво изобщо става дума. Като ти помагам да разбереш нещата едва ли те "обиждам", това пък откъде ти дойде на ума? А това да прибера баба Марийка у нас ми го казват всички комуноиди, с които съм разговарял по проблема. Как си обясняваш това, че и ти стигна до абсолютно същия упрек спрямо мен?! :-) Не чувстваш ли известно неудобство да ми предлагаш това?

Анонимен каза...

Tatyana Koleva: Ами ти точно това предлагаш на другите - някой да я прибере.

Ангел Грънчаров: Tatyana Koleva Именно, именно. За да им помогна да се отърват от комуноидността - и от безчовечността си... Взе ли да загряваш поне малко за какво всъщност става дума?!

Анонимен каза...

Tatyana Koleva Дъщерята настоява да бъде предоставено общинско жилище на нейната майка, което да се почиства БЕЗПЛАТНО от общинска фирма! Същата е заявила, че не може да влияе на майка си, нито да се противопостави на нейните желания. В България е за няколко дни и се връща обратно в Германия. ... Обмисля да подаде заявление в Районен съд за въвеждане в имота на майка си по съдебен ред. ... Тралала - толкова ясен отговор може само да мечтаем да получим, Ангел! Има и претенции да се кльопне апартамента на баба Марийка, както и няма желание тя да бъде настанена в подходящо заведение!

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Като адвокатка на властта ли вече се изживяваш? Откога разбираш и от адвокатстване?

Tatyana Koleva Ангел Грънчаров Така и не разбираш в чии ръце е вероятното решение - коя власт? Те са отговорили много сериозно хората! Я прочетѝ!

Tatyana Koleva Хайде да четем и да видим какво местната власт не е направила!

Tatyana Koleva Ангел, да нямаш мераци относно апартамента на бабата, а?

Ангел Грънчаров И в това отношение точно повтаряш типовите реакции на комунистите, те много обичат да са верни на поговорката "Крадецът вика: дръжте крадеца!". Самият факт, че такава една мисъл ти е минала през главата е доказателство за това какъв низък морал имаш.

Tatyana Koleva А ти няма ли да престанеш да упрекваш хората, след като ти самият нищо не си направил?

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva След като се изложи толкова, има ли още някоя друга мерзавщина да направиш, та още повече да се орезилиш?! Сега се загрижила, таман като комунистите, за "хората", и кои хора са ти така скъпи, тия, които всяка вечер безчувствено гледат от прозорците си как баба Марийка си ляга на плочките на тротоара ли?!

Tatyana Koleva Нали ти казах - приберѝ я у вас!

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Можеш само да командваш другарите си от първичната партийна организация на БКП, не мене...

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Сега разбрах защо горкият Костов пропадна в политиката - защото е имал за фенки и аморални комунистки като тебе, които не са привили друго освен да го дискредитират, съзнателно и най-вече несъзнателно, заради тъй явния си комунистически манталитет...

Милена Наневска Между другото жената е добре с ума си. Просто децата й трябваше до сега да подадат жалба да се върне апартамента(и те имат дял там)

Tatyana Koleva Милена Наневска Апартаментът им не е отнет, просто жената е изгонена от там по силата на ЗУЕС.

Милена Наневска Но може да обжалва

Tatyana Koleva Ангел Грънчаров Комунизмът ти го агитираш с баба Марийка. Дайте да ѝ дадем. Да ѝ дадем, но това не решава болния ѝ проблем. И стига си ползвал и обиждал на комунизъм, моля! Въобще ве си наясно.

Анонимен каза...

Tatyana Koleva Милена Наневска Той си остава собственост на наследници - дъщеря и син. Дъщерята е в Германия, синът не я поглежда, писнало му било! Ангел нещо иска, но не е ясно какво. Май иска някой да я вземе у дома си, но тя не искала с хора, искала да е сама и накой да ѝ плаща наем. А кой ще я вземе под наем и кой ще ѝ плаща? И защо?

Tatyana Koleva Милена Наневска Да обжалва - превърнала е апартамента в склад на боклуци. Както Ангел сам каза, вратата не може да се отвори от боклуците, които тя влачи там. При това е прибрала десетина котки. Кой ще я търпи? Да носи в дома зарази и болести ли? Мръсотия и инсекти! Да, по ЗУЕС ще я изгонят като стой та гледай! Сега не иска в дом за мъзрастни, иска да ѝ вземе някой квартира под наем, поради което Ангел нарича хората комунисти и безотговорни. При това той самият не я е приютил в дома си! Случаят е пределно ясен, не виждам защо се взига шум!

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Докъде стигна само и само да защитиш НЕРАЗБИРАНЕТО си. Ще ти обясня още веднъж, белким вденеш. 86-годишна бабичка вече четвърти месец спи на плочките на тротоара, а зимата вече дойде; цяло чудо е, че още не се е разболяла от пневмония и не е заминала на оня свят. Народът в квартала наблюдава как тя вечер си ляга на плочките и изобщо не се трогва. Никой не е направил нищо за тия четири месеца за да я приюти. От най-древни времена се смята за висша проява на безчовечност да оставиш бездомника да спи на улицата, а на гладния да не дадеш да яде. Да, ама ето че у нас народът масово не се трогва изобщо, че тази бабичка скоро ще умре от простуда, от пневмония! Другарката Колева ми се чуди на акъла какво НЕРЕДНО, моля ви се, виждам, което пак е израз на моралната деградация на обществото ни. За нея очевидно е нормално да бъде оставен човек да умре от студ на улицата пред безчувствения ни поглед. Аз обаче такава "нормалност" не я приемам. При това др. Колева злослови по мой адрес, защо не съм бил взел бабата при себе си. Там е работата, че аз живея на другия край на града (синът й живее в моя квартал), но бабата категорично не желае да живее в друг квартал по причина на това, че не може да пътува с автобус, не може да се качи на автобуса, болят я краката, не може да ги вдигне за да се качи. А иска всеки ден да храни котките в нейния си квартал. Това е положението. И ето, сега всички гледат и чакат баба Марийка да умре, та съвестта им да не бъде обременявана повече от някакъв си лош философ, който всеки ден пише за нея, призовавайки хората към човечност. Та значи никакъв проблем нямало според др. Колева. Тя иначе е "дясномислеща", по по въпроса мисли тъкмо като безчувствените комуноиди. (За комуноидите важи правилото "Какво там значи някаква си личност?!") Станали сме, сами виждате, едно безчувствено общество. Едно антихристиянско общество сме станали. По-зле сме от животните. Но проблеми, видите ли, нямало. Проблемът съм аз, щото призовавам да станем човеци и смущавам спокойствието ви...

Милена Наневска Много просто. Децата имат дял от там. Може да даде нейната част на тях. Тогава те ще имат целия. Ако не искат така, тогава по реда до Страсбург.

Tatyana Koleva Ама никой не е отнел апартамента!

Анонимен каза...

Tatyana Koleva Ангел Грънчаров Проблемът не е десен, нито ляв, Ангеле. Още по-малко има общо с демократизма. Но на теб ти е приятно да ме обиждаш. Ти защо не прибереш жената у вас?

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Не ти ли е неудобно да ме учиш за неща, по които аз съм специалистът? :-) Интересно е, че все още не правиш и усилие да разбираш за какво изобщо става дума. Като ти помагам да разбереш нещата едва ли те "обиждам", това пък откъде ти дойде на ума? А това да прибера баба Марийка у нас ми го казват всички комуноиди, с които съм разговарял по проблема. Как си обясняваш това, че и ти стигна до абсолютно същия упрек спрямо мен?! :-) Не чувстваш ли известно неудобство да ми предлагаш това?

Tatyana Koleva Ами ти точно това предлагаш на другите - някой да я прибере.

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Именно, именно. За да им помогна да се отърват от комуноидността - и от безчовечността си... Взе ли да загряваш поне малко за какво всъщност става дума?!

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Не е зле да мислиш малко преди да се изказваш... доброжелателен съвет...

Konstantin Spirov Какво стана с апартамента й, ЧСИ-то продаде ли го?

Ангел Грънчаров Konstantin Spirov Не. Стои необитаем. Пълен с боклуци, дотолкова, че не може да се влезе в него.

Tatyana Koleva Тази жена е болна от вещомания, при това гледа животни и може да донесе само болести и зарази там, където обитава. Отново казвам - тя се туждае от лечение и това са длъжни да осигурят децата ѝ.

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Да, най-добре е баба Марийка да бъде настанена в концлагер. Така обществото ще бъде напълно спокойно - особено по отношение на морала си.

Tatyana Koleva Ангеле, те ли ли писна?

Tatyana Koleva Нали ти казах - настани я у вас и толкова!

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva На гръчки език ли почна да говориш?
Управление

Tatyana Koleva Клавиатурата ми се е изтрила и греша.

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Какво ще правя аз решавам само аз, а не ти. Аман от комунизъм! Аз ти казах, че комунизмът ти личи по всяка твоя дума. Ето сега започна да се разпореждаш с това какво аз трябвало да правя.

Tatyana Koleva Та - на въпроса! Настаняваш я у вас и преставаш да упрекваш обществоото и правителството. Понеже в случая това е от правомощията на община, не на правителство, в България има разделение на властите.

Tatyana Koleva Ангел Грънчаров Лека вечер!

Ангел Грънчаров Tatyana Koleva Сега пък любимото ти правителство съм бил упреквал?! Ти гербовачка ли си вече? Мерси че ме уведоми, че в България било имало разделение на властите, аз това изобщо не съм го знаел.

Tatyana Koleva Знаеш ли, много ме разочароваш!

Tatyana Koleva Ангел Грънчаров Къде съм написала, че ми е любимо? Но ти така и не разбра, че проблемът е в ръцете на любимият ти кмет Тотев, просто не си наясно!

Konstantin Spirov С какво точно може да се помогне на жената?

Tatyana Koleva Това, с което е можело да се помогне, е направено.

Анонимен каза...

Konstantin Spirov Не мисля, че спорът ви трябваше така да ескалира, ситуацията очевидно е трудна, а вие сте хора, можещи анализирате и рационално.

Ангел Грънчаров: Хора сме, не сме роботи, естествено е да реагираме и емоционално. То всъщност заради това, че не сме способни на ИСТИНСКИ ЧОВЕШКИ РЕАКЦИИ е и темата на разговора ни... и начина, по който протече той, показва, че това е точно така. :-) Тъй че няма лошо: истината винаги е за предпочитане пред тъй приятната лъжа - и тъй обичаното от нас лицемерие.