Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 15 ноември 2018 г.

Добро утро, наспахте ли се добре: баба Марийка пак цяла нощ не е спала, а е зъзнела от студ в безкрайно-дългата нощ?!


Вчера отново се срещнах и разговарях с бездомната 86-годишна баба Марийка, която продължава да изкарва нощта на тротоара - в така културния и хуманен европейски град Пловдив.




На първата снимка е мястото, където спи баба Марийка (до автомата за кафе) вече няколко месеца, от средата на август. От това място вече най-настойчиво я гони собственикът на кафе-машината, който най-вероятно е и собственик на намиращия се в съседство автосервиз, който редовно изхвърля торбите на бабата. Наблизо има бляскава нова черква, не можах да разговарям със свещеника за да му предложа (предполагам крайно неприемливата за него) мисъл да отвори черквата нощем, за да могат да спят в нея бездомници като баба Марийка).


Та вчера разговарях с тази мъченица, която и тази нощ е "спала" в студа на тротоара. Тя е избрала това място понеже, както ми каза, е все пак на публично място, иначе с основание я е страх да спи на по-скришно място, щото се опасява, че там хулигани могат да я пребият за да й вземат парите. "Животът ми е пълен с мъки...", ми каза бабичката-страдалка, която с мъката си изкупва вашите грехове - страдайки най-вече заради вашето бездушие, заради вашата безчовечност (давайки ви същевременно толкова благодатния шанс да си спасите душите, който обаче вие пропилявате без никакъв смисъл, съвсем глупаво, все едно сте не човеци, а някакви бездушни твари!).



За отбелязване е, че никой от живеещите наоколо не се трогна дотам че да й предложи подслон. Простете, но това на мен лично ми се вижда прекалено безчовечно...

Продължавам да смятам, че е голям грях това, което пловдивчани и най-вече живеещите наоколо, от този квартал (не) правят, на второ място съм убеден, че по този начин те пропиляват по най-глупав начин този шанс, който Бог им дава да покажат, че са човеци, на трето място съм сигурен, че за греховете ни винаги има възмездие.

Това исках да ви кажа. Знам, че думите ми се възприемат като пълни глупости. Но ви съветвам да предположите, че тъй мъдрият и добър Бог чрез случая с баба Марийка ни поставя в ситуация на изпитание, в която ние се държим крайно тъпо и недостойно; всички ние за миг можем да станем бездомни като баба Марийка в случай, че стане земетресение - и тогава ще можем да изпием цялата горчилка на това да си без дом!

Само предупреждавам де, знам, че се надявате, бидейки големи тарикати, лично на вас това да не се случи дори и да има земетресение. Но все пак допуснете, че няма да сте такива късметлии. Полезно е за вашето душевно здраве едно такова допускане. Някой от вас може ли да си представи как се чувства човек, който няма дом - и няма къде да спи?! Опитайте да почувствате какво е. Не ви се удава това ли? Е, тази милост винаги може да ви споходи, повтарям, във всеки миг е напълно възможно земята под Пловдив затрепери именно заради вас: повтарям, вашето бездушие ще бъде причината за това!

Хубав ден ви желая! Наспахте ли се добре?! Баба Марийка пак цяла нощ не е спала, а е зъзнела от студ в безкрайната нощ. Представяте ли си колко е дълга студената нощ когато си в нейното положение? Винаги има надежда да ви се случи и на вас същото де, казвам го отново за да разберете - и да не кажете после, че не съм ви предупредил...

Да ви задам накрая и един най-насъщен въпрос: а кога, простете, ще започнем да протестираме, кога ще излезем на масов протест срещу собственото си бездушие - и против своята собствена безчовечност?!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

7 коментара:

Анонимен каза...

Излишно е да се пише колко сме бездушни, колко е зле държавата и тн. Вместо това ,дайте да хванем една стая на жената, да й платим наема. Аз лично съм съгласна да дам пари. Ако има някой , който също иска да действа, а не само да пише, да каже и да се организираме.

Р. Х. П.

Ангел Грънчаров каза...

Изобщо не съм съгласен, че е излишно да се пише каква е истината за нас самите, но сте права, че най-важното е да се реши проблемът, т.е. да се намери колкото се може по-скоро решение на въпроса къде да спи бездомната бабичка. Аз обаче се убедих от опит, че не е толкова лесно да й се намери квартира, предвид проблема й: събирачество, тя събира всякакви неща и ги носи, с които запълни и дома си, и предишната си квартира, която й намериха дъщеря й и синът миналата година (и от която заради това беше изгонена). Разбира се, има много подходящи за нея квартири наоколо (не ползвани летни кухни, стари безлюдни къщи и пр.), но липсва отклик от страна на хората, който да спомогне да й се намери подходящо жилище. (Аз съм обикалял квартала да търся квартира и съм срещал само бездушие от страна на хората...)

Анонимен каза...

Как да помогнем?

Стефан Борисов Пашев

Ангел Грънчаров каза...

Ами може би трябва да натиснем властта да си свърши работата? А може би правилното е не да чакаме властта да реши проблема, а да го решим ний, хората - съседите примерно да дадат подслон на възрастната жена и да направят едно добро дело?!

Анонимен каза...

КАК НЕ ТЕ Е СРАМ ГРЪНЧАРОВ ДА СПЕКУЛИРАШ С ПРОБЛЕМА НА ТАЗИ СМРЪДЛА КОЯТО САМО СИ Е ВИНОВНА ЗА ВСИЧКО ЗАЩОТО Е ЛУДА И ДА ОБВИНЯВАШ ХОРАТА В ИМЕТО НА СВОЕТО ПРОСЛАВЯНЕ КАТО "ДОБЪР ЧОВЕК"?! НЯМА ЛИ ДА СЕ ЗАСРАМИШ ПОНЕ МАЛКО НЯКОГА?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ursus Major каза...

Абе, тъпунгер, у вас толко ли няма място за тая баба Марийка?
Толко ли не може да спи на дивана?
Или жена ти ти е казала, че ще те изхвърли барабар с баба ти Марийка, тъпунгер с тъпунгерите?

Анонимен каза...

АIG, тоя олигофрен я нарича смръдла и иска... ти да се засрамиш?? Тия изроди ти се опитваш да направиш хора, но те служат на Сейтън, остави ги... Бляскавата нова църква защо изглежда като хибрид между джамия и църквата на Ванга? Добре че оня очилат нагъл червен мискинин умря и отиде в ада, че току виж я беше изрисувал...