Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 27 ноември 2018 г.

До болка позната история: как работливата мравка си заслужи опраскването-уволнението!


Всеки ден малката Мравка пристигаше рано на работното си място и започваше да работи. Произвеждаше и беше доволна. Шефът – Лъвът – се учудил, че мравката работи без надзор.

„Ако тя произвежда толкова без надзор, не би ли могла да произвежда повече ако е под нечий надзор?“ – замислил се той.

Така той нае една Хлебарка, която имаше голям опит като надзорник и изготвяше чудесни доклади. Първото решение на Хлебарката бе да въведе контрол на достъпа за Мравката. След това на Хлебарката ѝ бе нужна секретарка, за да ѝ помага с изготвянето на докладите и тя нае един Паяк, който освен с архивите, се занимаваше и с контрол на телефонните разговори. Лъвът бе очарован от докладите на Хлебарката и я помоли и за графики на производството и анализ на тенденциите, за да ги представи на срещи, специално организирани за тази цел. За тази цел на Хлебарката ѝ купиха компютър, лазерен принтер и бе наета една Муха, която да ръководи отдел информатика.

Мравката, доскоро продуктивна и весела, бе отчаяна от толкова хартии и срещи, които ѝ заемаха цялото време! Лъвът стигна до заключение, че е дошъл моментът да се създаде длъжност отговорник за сектора където работеше Мравката. Постът бе поверен на един Щурец, чието първо решение бе да закупи килим и ергономичен стол за бюрото си. Новият отговорник, Щурецът също имаше нужда от компютър и асистентка (която взе от предната си служба), за да му помага да подготвя стратегическия план за оптимизиране на работата и да контролира бюджета за сектора, където работи Мравката, която на този етап вече не се забавляваше и с всеки изминал ден се ядосваше все повече.

По същото време Щурецът убеди Лъва за абсолютната необходимост от проучване на средата. След като проучи работната натовареност, Лъвът забеляза, че секторът на Мравката не произвеждаше вече толкова, колкото преди. Той нае един Бухал – известен консултант – да осъществи одит и да предложи решения. Бухалът изкара три месеца в офисите и направи огромен доклад в няколко тома със заключението: „Има много персонал в това предприятие!“.

Познайте първо кого уволни Лъвът? Мравката, естествено: защото тя „проявява липса на мотивация и конфликтно поведение".

Източник: www.radioenergy.bg

ДОБАВКА: Горният текст ми го изпрати г-жа R. P.; след като го прочетох възкликнах съвсем импулсивно:

Ангел Грънчаров каза: Това е досущ като моята история, прощавай, но така ми прозвуча и го споделям с теб! Благодаря ти за чудесния и толкова мъдър текст!!! Точно такова е положението и в образователната ни система!

Г-жа R. P. каза: Ама как да го изпратя на твоята директорка?

Ангел Грънчаров каза: Ами ето ти имейлите: rioplovdiv@gmail.com, pgee.plovdiv@gmail.com, pgee_plovdiv@abv.bg
Пиши им и им кажи, че това сякаш е писано за тях! :-) Първият е на шефката на инспектората, и на нея можеш да го пратиш, другите два са на директорката на ТЕТ "Ленин".

Г-жа R. P. каза: А дали ще се осъзнае? Такива като тях са като коне с капаци: правят каквото им заповяда "лъвът"...

Ангел Грънчаров каза: Няма да се сетят че се отнася за тях, но е добре да го прочетат: може пък да се замислят малко?! Ала едва ли...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: