Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 8 ноември 2018 г.

Кога демокрацията ще загине - и кога ще бъде спасена?


Демокрацията е осъдена на загиване ако тия, които са повече, продължат да побеждават тия, които са умни и прави! :-(

Казвам това във връзка с тезата на Соломон Паси, изказана вчера: "Големият въпрос на демокрацията е дали тези, които са повече, или тези, които са по-умни, са по-силните."

И още нещо, и още един необходим извод, който сме длъжни да си направим:

Ако тия, които са умни и прави (думата "право" на повечето езици значи и дясно!) изобретят ефективен начин умните и правите да вземат надмощие над тия, които са много, едва тогава демокрацията не само ще бъде спасена, но и ще проработи в интерес както на тия, които са много, така и на тия, които са умни и са прави.

Умните (и правите) не само трябва да надмогнат аристократичното си високомерие и презрение спрямо тия, които са много (и по тази причина са и неумни, и посредствени, и немислещи, и объркани, и вярващи на какви ли не глупости и илюзии и пр.), но и трябва да започнат да разговарят с мнозинството на такъм ясен, понятен, прост и въздействащ език, че това мнозинство не само да започне да се убеждава в тяхната правота и разумност, но и започне да върви след тях, именно след разумните и правите (десните); едва тогава и демокрацията ще бъде спасена, и управлението ще стане разумно, и просперитетът ще дойде неминуемо, и тиранията на простаците, хитреците, тарикатите, далавераджиите ще бъде съкрушена.

Една демокрация е истинска и работеща само ако е успяла да изработи нужните механизми мнозинството да се вслушва в гласа на умните и правите (десните), които по начало са малцинство.

Престане ли мнозинството да си избира простаци за водачи и управници, престане ли то да слуша простаците, почне ли да се вслушва в гласовете на разумните и правите (десните) и почне ли да върви след тях, едва тогава краят на тиранията на простаците (мутрите, ченгетата, комунистите и пр.) вече е дошъл - и едва тогава ще дойде и краят на бедността ни, впрочем!



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

3 коментара:

Анонимен каза...

НЕДЕЙТЕ ДА СЛУШАТЕ ТОЯ ИЗМАМНИК ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!НЕДЕЙТЕ ДА СЛУШАТЕ ТОЗИ НЕКАДЪРНИК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЙ ЗА ПРОСТ УЧИТЕЛ СЕ ДОКАЗА ЧЕ НЕ СТАВА, ТА ЗА ПОЛИТИК ЛИ ЩЕ ИМА НУЖНИТЕ КАЧЕСТВА??????????????НЕДЕЙТЕ ДА ИДВАТЕ ДА ЧЕТЕТЕ ТОЗИ ЖЪЛТ БЛОГ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЙ САМО ВИ ЛЪЖЕ И ВИ РАЗВРАЩАВА!!!!!!!!!!!!!!!ТОЧНО ПО ТАЗИ ПРИЧИНА ГРАНЧАРОВ БЕШЕ УВОЛНЕН ОТ ТОЛКОВА МЪДРАТА И СПРАВЕДЛИВА НАША ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА, КОЯТО Е ПРОНИЦАТЕЛЕН ВОДАЧ НА НАШИЯ СПЛОТЕН УЧИТЕЛСКИ И УЧЕНИЧЕСКИ КОЛЕКТИВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИЕ ВСИЧКИ ЗАТОВА ДО ЕДИН СТОИМ ЗАД НЕЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ СЕ РАЗБЕРЕ, ЧЕ ТЯ Е СПЕЧЕЛИЛА СЪДЕБНОТО ДЕЛО ВЪВ ВЪРХОВНИЯ СЪД И ИСТИНАТА СКОРО ЩЕ ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА ЗАВИНАГИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГРАНЧАРОВ НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДЕ ПРЕКРАЧИ ПРАГА НЕ САМО НА НАШЕТО, НО И НА НИКОЕ ДРУГО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!УСПЯХМЕ НАЙ-СЕТНЕ ДА ОТЪРВЕМ БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ ОТ ТОЗИ ТОЛКОВА НАГЪЛ НАТРАПНИК И НЕКАДЪРНИК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bacho Кольо каза...

Драги читатели, четете внимателно и се научете да разбирате кога ви манипулират по начин най-първосигнален!
Ето ви сега една мисъл, която според мен е безспорна:
"Демокрацията е осъдена на загиване ако тия, които са повече, продължат да побеждават тия, които са умни и прави!"

Да, но тук се явява един дребен хитрец и вече мисълта е обогатена:
Вече умните и правите стават десни , а лошите коварните - са леви и комунисти!

Грънчаров, примитивният начин по който се опитваш да манипулираш читателите си говори само за едно - че подценяваш интелигентността им.

Анонимен каза...

А къде са тези "умни и прави", къде можем да ги видим и чуем? - не ги дават по телевизията? А има ли ги в нета? "Умни и красиви" - нещо такова имаше едни - това същите ли са?