Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 23 декември 2018 г.

Как в катастрофалната ситуация на общностния ни живот подобава да се държи истинският интелектуалец?


Даниела Горчева: Не са виновни скапаните ни тъпоглави, алчни, нагли политици. Те толкова си могат. Пък и никой не им търси сметка за престъпленията. Тогава защо да не крадат, да не безобразничат, да не съсипват България? Не е виновно и опростаченото от комунизъм и чалга, от съветската бюрократична система население. Това вижда, това знае, толкова разбира! Виновни са българските, така наречени, интелектуалци! Защото се занимават само със себе си и суетата си. Защото са конформисти и защото са неспособни да се обединят зад смислени каузи, сакън да не си развалят рахата. Защото са нихилисти, защото са повърхностни и защото са мързеливи и непочтени. Съжалявам за обобщението, има там десетина свестни хора, които не заслужават тежките ми думи, но общата картинка е тази. С такива псевдо интелектуалци, такава държава - псевдо!

Nina Zaimova: Ми те също са опростачени от тази система, в голямата си част. Почти няма оцелели. И всичко тук е псевдо. Всичко. Имитация. Комунизмът е нанесъл толкова вреда върху мозъците, че излекуването ще е много дълго, при някои е невъзможно.

Macha Malceff: И мен ме мъчи този въпрос, може би, защото отчасти не живея изцяло в родината... не знам, какви са тези въжета и върви, с които всеки с някой е обвързан и няма необходимата смелост или искреност? Всъщност всичко е както преди, единици са тези, които отказват да са част от системата... камо ли да й се опълчат. Но те не са основния проблем - те оцеляват, по своему. Повече будят възмущение истински продадените, които са на водещи линии навсякъде. И какво се получава? - пиле не може да прехвръкне, та камо ли лястовица в условията на възродената диктатура на простака... :(

Vladislav Braneff: Macha Malceff, възродената диктатура? Та тя никога не си е тръгвала! Продажници? Те никога не са се продавали. Само са купували или корумпирали, или принуждавали. Интелектът е стока, която има цена - тази на собственото его; и независимо от морал и моментно достойнство на съвестта. Когато си в неподходящо място и общество, или оцеляваш или ставаш кокорбашия на лагерната власт. Другото е само - инхалиране! Не забравяйте, че простака също слуша Моцарт.

Macha Malceff: Въздухът така се е сгъстил, че и инхалатор не помага... какво да правим, Vladislav: пак да бягаме или да се борим заедно с единиците?

Vladislav Braneff: Macha Malceff, драмата е, че не се бяга от народ и родина. Невъзможно е, дори и много да го желаеш. Няма мърдане!

Velislav Minekov: Права си. Опитвам се да не бъда част от тази срамна колекция...

Ina Koldill: И кои в Бг могат да се нарекат изобщо интелектуалци? Шепа хора, дето не пее в хора...

Ivanka Tankowa: Псевдоинтелигенцията е резултат и придружител на престъпни комунистически групировки създадени по заповед и под дулата на руските шмайзери. Имперските домогвания на Русия са всекидневни и действителни с добре изградената мрежа на ДС. България е замърсена и непочиствана от две трети век.

Petyr Syarov: Ако ще ги броим - нека да са повече от няколко десетки читавите. И няколко стотици, които ги чуват и разбират. Средата обаче буквално ги потапя и ги прави да изглеждат маргинални. Леещата се посредственост отвсякъде ги заглушава. Манипулациите на медиите на олигархията, платената социология са превзели публичното говорене. Моралната деградация може да бъде преодоляна, все още. Ако се разгневим като тебе поне един милион и половина българи в страната и извън нея и разчистим кочината. Мирно, но без компромиси. Каквито бяха направени в началото на промените.

Juliyana Iskrenova: Има умни, чувствителни и интелигентни хора, така че, въпреки всичко - чалгата, невъзпитанието, мутряшката арогантност, работите ще се подредят! Светли празници, Даниела!

Peter Stamatov: Браво, Daniela Gortcheva! Под тези твои думи се подписвам и аз. Повтарям същото от известно време на всеки, който се сърди на народа ни. Животът ми чужбина в три държави на три различни континента ми е показал, че средностатистически народите навсякъде са почти еднакви, а е важно какъв елит ги води. И достигам до интересен извод - всъщност у нас често бъркаме елита с номенклатурата. И журналистите са виновни за това, че честите им гости са не хора от високия елит, а от високата номенклатура. Нахвърлил съм чернова вече по този проблем и преди да я публикувам ще се радвам да си кажеш мнението. Весели празници!

Chris Dimitrov: Така наречените български интелектуалци са продукт на опростаченото от комунизъм и чалга, от съветската бюрократична система население! Това им е корена и те не могат да бъдат други защото общата маса, "матриала" е такава. А и откъде да се вземе свястна интелигенция след като червените съветски зверове след 1944 г. изпотрепаха де що имаше свестни, умни и интелигентни българи за да остане плебса, който лесно се управлява! Прелиствам страниците на сп. "Златорог" останало от баща ми и от него блика множество от интересни, умни и занимателни писания от майстори на перото! Съветските болшевици ги унищожиха! Лесно се руши доброто и много трудно се възстановява! У нас наблюдавам плаха надежда на възраждане, но трябва да затворят границите по комунистически за да не бягат умните и интелигентните и да възродят истинската българска интелигенция съществувала преди черния 9 септември!

Илия Георгиев: Чета коментарите, мисля, псувам, смея се и стигнах до същия извод, който си бях направил още в първите години след десето ноемврийския криминален автопреврат. НЕ Е ВИНОВЕН НАРОДА! Пет века борба, "тайно и полека" за да го има като народ. Да, с преклонена глава. 45 години с убит морал и прекършено достойнство. И изведнъж - "нежна революция". Тогава този народ пое капка въздух и излезе на улицата. СВОБОДА! НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ! Да, ама не. От независимата България нищо не зависи. Народът разбра голямата лъжа и го удари на "пей сърце" или на "довиждане, Отечество нелюбезно". Тъй наречената интелигенция се сви в черупката си, а някой от тях скоропостижно офейкаха извън пределите на Родината си. Не упреквам нито едните, нито другите. Такава е нашата съдба. Светът трябва да се промени. Една малка държава на стратегически кръстопът, винаги щя бъде зависима от световната политика. Така че НИТО НАРОДЪТ Е ВИНОВЕН, НИТО ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА. Дано Господ ни пази и помага, както винаги!

Christo Tamarin: Всичко бѣше загубено още на 10 юни 1990. Никой от подкрѣпилитѣ БСП тогава не бива да бѫде наричан интелектуалец. Всѣки, който е подкрѣпил БСП тогава, слѣдва да бѫде заплют като национален прѣдател. И какво от това? Всичко е загубено. На 10 юни 1990 България бѣше смъртно ранена. Не плаче, а пее чалга. А пък Марица ще пошуми още най-много вѣк.

Luben Markov: Не можеш да загубиш нещо, което не си намерил!

Ангел Грънчаров: Смятам, че е напълно права г-жа Горчева, така е, за жалост е точно така... а изход дали се види? Какъв е изходът от това тежко положение? - не си ли заслужава да поговорим точно за това в тия предрождественски и предновогодишни дни? Как са се променим, как да си обединим силите и да заработим за промяната към добро?

Моята теза е следната, ще се опитам да я изразя вкратце: кой където се възприема за интелектуалец и демократ, който е свободолюбив и не понася тиранията на посредствеността и на простащината, запретва ръкави и започва (или продължава с още по-голяма стръв!) своята битка за РЕАЛНА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ, иначе казано - за РЕАЛНА ДЕКОМУНИЗАЦИЯ на отношенията в сферата, в която работи (било учител, било журналист, било художник, скочил срещу "художествената" мафия и пр., то у нас навсякъде господстват какви ли не мафии, "културна", "журналистическа", "синдикална", "политическа" и прочие), няма сфера на живота ни, която да не е завладяна от съответната мафия, диктуваща положението. Е, тия отделни хора с манталитет на неустрашими борци си засилват борбата (би следвало никога да не са я изобщо прекратявали - ако наистина са били такива!), а в процеса на тази своя борба си търсят и дори си възпитават сътрудници, млади хора най-вече, които не желаят да се примирят с отчайващото статукво. И така постепенно почваме да плетем една мрежа на борци за свобода и достойнство, аз на едно място в писанията ги наричах АПОСТОЛИ НА СВОБОДАТА, сиреч истински последователи на Левски и на Ботев, пък и на Стамболов, нали така? Знаете ли какъв огън ще почне в един момент да гори под краката на властващата мафия в тъй приказната страна КОМУНО-МУТРОЛАНДИЯ-ЧАЛГАРИЯ ако в нея, да речем, се появят 10-20-30 истински последователи на Левски и на Ботева? (Някога, по време на османското владичество, нима положението е било по-различно от сегашното? Същото е било, напълно същото!)

Е, който се смята за интелектуалец и за демократ (те тези две неща си вървят ръка за ръка - щото виреят на почвата на свободолюбието, на същинската духовност на човешкия дух!) не трябва да стои и да мънка като презряна мижитурка колко е велик и как "лошите" не го признавали в неговата неизмерима гениалност, а трябва да си запретне ръкавите и да започне активно да си върши работата, т.е. да се бори, понякога и съвсем отчаяно, без никаква подкрепа, напълно самотен (след Левски някога да не са вървели тълпи от последователи, глупости, съвсем сам е работил, сам е и увиснал на бесилото!).

Така аз виждам нещата. Този според мен е изходът. И не го говоря туй нещо като нищо не правещ умник, аз своята самотна и отчаяна борба за свобода, за достойнство, за реална демократизация-декомунизация, за човешки правдини и прочие в намиращата се в катастрофално състояние образователна сфера си я водя открай време - и то именно в своята съвсем скромна позиция на обикновен учител по философия и гражданско образование (и на блогър).

Да, народът стои, гледа, чеше се по главата, цъка с език и се провиква "Тоа па що се си гледа кефа бе, тоа па на каков се праи, тоа па на интересен ли ми се праи бе, тоа па какво иска бе?!", но нищо, аз което ми е дълг като личност, като учител и като гражданин си го правя, пък другите в създадената от моята борба ВЕЧЕ ПРОМЕНЕНА СИТУАЦИЯ нека да правят каквото искат, според акъла и според морала си.

Тази ми е вкратце идеята, тезата и предложението. Можете вече да се умълчите и да се престорите, че нищо не съм казал! :-) (Тази е типичната нашенска "ентелектуалнва" позиция или поведение!)



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

3 коментара:

Анонимен каза...

ХАХАХАХАХАХАХАХАХАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АГУУУУУ, АГААААА, АБРЕ, ИБРЕ, УБРЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЩЕ ПАДНА ОТ СМЯХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГРАНЧАРОВ ДОКАЗАН НЕКАДЪРНИК СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА "БОРЕЦ ЗА СВОБОДА" И ЗА "ЧОВЕШКИ ПРАВДИНИ" И ДОРИ ЗА "АПОСТОЛ НА СВОБОДАТА", КАКЪВ НАГЪЛ ИДИОТ??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЙ ЗА ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВА ЩЕ МИ СЕ ПРАВИ НА ИНТЕЛЕКТОАЛЕЦ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НЕЩАСТНИК!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НЕГО В СЕЛОТО НЕ ГО ПУСКАТ (КАТО ПРОСТ УЧИТЕЛ В УЧИЛИЩЕТО НИ!), А ТОЙ ПИТА ЗА КЪЩАТА НА КМЕТА??????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЩЕ СЕ ПРАВИ ТОЙ НА РАВЕН С ДАНИЕЛА ГОРЧЕВА?????????????????????????И ЩЕ СЕ ОПИТВА ДА Я ЗАГОВОРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТЯ Е ВЕЛИКА, ТОЙ Е ЕДИН ПРОСТ ЧЕРВЕЙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!КЪДЕ СТЕ ПСИХИАТРИ????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОЗИ ЛУД СТАВА ОПАСЕН ЗАЩОТО УСМЪРДЯ ИНТЕРНЕТ ПРОСТРАНСТВОТО С ГЛУПОСТИТЕ СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ХВАЩАЙТЕ ГО ДЕ КАКВО ЧАКАТЕ ОЩЕ????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗА ДА СИ ОТДЪХНЕМ ОТ НЕГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

И почти всички интелектуалци са добре отгледани чеда на продължаващата да съществува система. Истинските - те са в сянка, за собствена употреба или на тесен, почти семеен кръг. Никой не ги допуска на светло, за да не се чуем, че царят е гол.

Керачка Михаел

Анонимен каза...

Проблемът е един-няма морал.Това не се учи с думи, а с пример. Не може да повтаряш в къщи едно и също, а като се обърнеш да вършиш друго. И грехът е заложен в природата на човека. Затова дойде Спасителят, по невидим начин, чрез тайнствата в Църквата да ни спаси. Така се променя тайнствено човешката природа, но и тук трябва да го искаш. А май вече никой не го иска. Никой не иска да поеме отговорност за действията си, а почва да сочи с пръст другия. Промяната започва от всеки сам в себе си. Никого не можем да променим ние след като не можем да променим себе си. Затова Св. Серафим Саровски казва:"Стяжи дух мирен и тисячи спасутся возле тебя."

Nadezhda Koseva