Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 29 декември 2018 г.

Ястие с комплексно действие


Леща с чесън, има комплексно действие: хем засища, хем затопля, хем лекува... :-)



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

8 коментара:

Анонимен каза...

Нищо не легува. Бабини деветини са това.
И засища за половин час.

Анонимен каза...

Имаш пари да храниш котките на бул. Пещерско шосе със салам, а нямаш пари за колбас към лещата, това ли се опитваш да ни кажеш???

Или, след като ходиш да храниш котките със салам, някой ти е длъжен да те издържа и да ти изпраща дарения за луканка, шампанско и портокали?

Кога най-накрая ще си намериш истинска работа и ще свършиш нещо полезно за себе си и за обществото, вместо да бълваш храчки по всеки, който ти се мерне пред очите, т.е. пред цайсите (очилата) :):):)

Вместо 3 салама за котките, можеше да си купиш една луканка и да обядваш леща с луканка.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за загрижеността, другарко, ала сте доста сбъркана в представите си за нещата от живота. Ще Ви кажа нещичко по конкретния случай - та белким се опитате поне малко да ги преподредите.

Да ям леща ми харесва. Това искам да кажа с публикацията си. Леща с колбас е гадост. За мен. А Вие ако искате слагайте в лещата си... тестиси от маймуни.

Храня котките със салам понеже така ми е поръчала баба Марийка. Тя финансира със свои пари храненето им. Нещо друго вълнува ли Ви около това какво трябва да ядат котките?

Не ям луканки, другарко. Те и са направени от вмирисано, развалено месо.

Аз си имам работа, другарко. Аз съм учител. Няма защо да си търся друга работа. Учител съм и такъв ще си остана. По философия. Нещо, което Ви е изцяло чуждо и непонятно.

Вие, другарко, сте нравствен и умствен урод. Ако имахте грам акъл и милиграм съвест щяхте поне да си мълчите. Излагате се прекалено. Вие сте мръсница от класа!

Анонимен каза...

Да вземаш пари от човек, с доказано по съдебен ред психично заболяване (от баба Марийка) и да ги харчиш, за да храниш бездомните котки на бул. Пещерско шосе със салам, при положение, че човекът (баба Марийка) живее в приют за бездомници и се храни от социални помощи (от държавата) и подаяния (от състрадателни хора), не е морално и отговорно поведение на психически здрав възрастен човек.

Ако възрастен човек постъпва по този начин, значи или е неморален, или безотговорен или не е здрав психически. А може и всеки две от трите твърдения да са верни или всичките три едновременно!

Ангел Грънчаров каза...

Скъпа съвсем изродена в нравствено отношение другарке,

В тъй умилително построената Ви конструкция обаче има един "лек" или "малък" недостатък, а именно изходната й предпоставка е съвсем невярна, е изцяло погрешна: баба Марийка НЕ Е "лице с доказано по съдебен ред психично заболяване". :-)

Казах Ви, другарке, че Вие специално поради очебийната си нравствена уродливост просто немате правото да употребявате думаичката "морал". Това Вашето е все същото сериен убиец, примерно, да е много привързан към думичката "състрадание". Да, знаем, че сте нагла, но това изобщо не може да Ви помогне.

Апропо, баба Марийка се храни не с помощи от държавата и с подаяния, а си има съвсем редовно и законно получавана пенсия (която поради доброто си сърце употребява предимно за това да храни котките - същества, още по-страдащи от човешкото безразличие - отколкото нея самата! Това с помощите от страна на състрадателни хора към нея и спрямо котките й принадлежи на сферата на морала, а Вие поради очебийната си нравствена уродливост НАПЪЛНО ДОКАЗАНО немате правото да се произнасяте - понеже нищо не разбирате от ТАКИВА НЕЩА (и затова каквото и да кажете все е дебилщина).

Някаква друга съвсем клеветническа и злобна идиотщина можете ли да произведете? Давайте, понапънете се, с интерес очакваме да видим на какво сте способна! Вие сте най-интересен феномен най-големите падения на "човешката", с извинение, изродщина.

Анонимен каза...

До всички, които в този блог търсят само повод да обиждат и клеветят господин Грънчаров!

Като обеща на баба Марийка да се грижи за котките й, господин Грънчаров същност й спаси живота.
Баба Марийка е такава, каквато е, без да се интересува, дали на хората им харесва, че се е посветила на бездомните животни. Баба Марийка обича толкова много своите бездомни котки и кучета, че не искаше да ги изостави, като постъпи в приют.
Тя от години прави това и явно това, което прави, е угодно на Господ - иначе нямаше да е жива досега.
Тя не живее от социални помощи, а си има пенсия за дългогодишен трудов стаж.
С това, което баба Марийка прави, тя не вреди на никого. Същото се отнася за господин Грънчаров.
Ако на някой храненето на бездомни животни му пречи, най-малкото, което може да направи е, да се моли Господ да му прости греховете, защото безсърдечието е грях!

Анонимен каза...

Гранчаров сам е написал горния коментар. Този човек няма никакъв морал.

Анонимен каза...

Ако господин Грънчаров не беше обещал на баба Марийка сам да се грижи за котките и тя нямаше да се съгласи да постъпи в приюта. Това, че той се грижи за котките и я прави спокойна и тя затова още е в приюта. Но ако и някой от живеещите в този квартал друг му помогне това ще облекчи неговото положение. Той живее в друг квартал.