Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 19 януари 2019 г.

Предложение за дискусия: Как да надмогнем обезпътеността на българския дух - кой е пътят на България?







Групова снимка на сътрудниците на списание „Златорог”, 1925 - 1927 г. Янев е шести прав отляво надясно на третия ред. Източник: Държавна агенция „Архиви“. От ляво на дясно: седнали на пода: Йордан Стратиев, Никола Фурнаджиев, Йордан Стубел, Ангел Каралийчев; седнали на столове: Николай Лилиев, Дора Габе, Владимир Василев, Спиридон Казанджиев, Анна Каменова, Николай Райнов; прави първи ред: Георги Цанев, Владимир Полянов, Цвета Ленкова-Василева, Георги Райчев, Елисавета Багряна, Янко Янев, Асен Златаров, Найден Шейтанов; прави втори ред: Димитър Шишманов, Чавдар Мутафов, Симеон Андреев.

Из: ИЗТОК ИЛИ ЗАПАД, Янко Янев

Това, което най-много липсва в нашия политически и духовен живот, е историческото мислене. Каквито и да са формите, в които българският дух изразява своята творческа сила, каквито и събития да обуславят неговото движение, винаги той се е развивал случайно, без каквато и да е вътрешна необходимост и последователност. Може би ние сме най-безисторичният народ, който живее днес, не само защото не създаваме исторически смисъл на живота си и нямаме чувство за историческата съдбовност на света; не само защото животът ни увяхва, преди да се е разлистил; не само, че злобата задушава всеки нов и животворен порив, но главно поради туй, че всичко в нашата страна става без каквато и да е обща историческа цел. Онова, що определя облика на всеки национален организъм, не е нищо друго освен историческото съзнание за силите и възможностите на тоя организъм, който трябва да се развива по някакъв определен път. Народ, който не вижда пред себе си път, който продължава да съществува потиснат от собственото си бедствие, от собствената си анархия, от собственото си безличие, няма никакво световно оправдание и е обречен на гибел. Ние преживяваме съдбоносни времена - най-страшните в историята на новия свят, - когато вихри са раздрусали до дъно всички досегашни мирогледи на социално-политическото и асоциалното съзнание; когато отново и с някакъв тържествен жест се поставя въпросът за смисъла и същината на човека, за големия град, за обнищения масов безработник, за хипнотизирания от разсъдъчни фикции морален изрод, за филистерството на досегашния учен, на досегашния възпитател, за великата заръчба на вожда, за пробуждането на националния и героичен човек; когато най-сетне времето и пространството са се променили, а заедно с това и законите на обществения, на съзерцателния и физически свят; когато се извършва тая паника на предела между две епохи, ние, потомците на безстрашни отци, стоим обезпътени. ...


... По своята същност българският дух е езически и в тоя смисъл той представлява синтеза на западното и славянското начало, на закона и анархията, на знанието и предчувствието. Затова той не може да се привежда към която и да е категория на историко-философското мислене - нито към германската или северно-готична култура, нито към тая на романското и класическо съзнание. Той е повече от едното и другото, защото ги съдържа в зародиш, който рано или късно ще се развие и ще даде плод. В тоя велик синтез са скрити всички сили на нашето възраждане.

С идеята за това западнославянско строение на духа ни съвсем не се изчерпва проблемата, която поставяме. Трябва, преди всичко, тая проблема да бъде поставена; разрешението й може да впрегне усилията на цялата интелигенция за творческа работа. С нея може да се открие новата епоха на нашия народ, да започне новото му определяне като духовна и политическа сила. Предстоят ни исторически задачи. Ние сме най-първичният и девствено-стихиен народ, който още не е казал своята дума. Тепърва ще почне нашата героическа епопея. (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

ОЩЕ ТЕКСТОВЕ ОТ ЯНКО ЯНЕВ, информация за автора можете да откриете ето тук: ГЕРОИЧНИЯТ ЧОВЕК ЯНКО ЯНЕВ, представен е от Таня Гергова

ДОБАВКА: Тия дни получих следното писмо:

Здравейте, Г-н Грънчаров! Аз съм В. Г. и правя проучване за българските автори, работили през 30-те години на ХХ век. Интересува ме какво е мнението Ви относно този текст. Как според Вас е изследвано българското общество от автора? В коя методологическа парадигма работи Янко Янев и според Вас имат ли отношение изразените оценки в текста към съвременното българско общество?

Благодаря Ви предварително!

Ще се радвам да прочета мнението Ви! Искам да Ви кажа, че много ще се радвам да прочета вашите размишления. Тъй като не съм от България, не мога да съотнеса този текст със сегашното общество. Затова ще съм Ви много благодарна!

И също така ще се радвам да обменяме информация!

Сърдечни поздрави!

В. Г.

Обещах да отговоря, да изпълня молбата на В. Г., ето, днес намерих време да изпълня обещанието си. Ето какво написах тази заран:

Здравейте, В. Г.,

Много Ви благодаря за писмото, за текста на Янко Янев и за въпросите, които ми зададохте, те за мен лично са много интересни, освен това ги оценявам като крайно необходими въпроси. Едва тази сутрин намерих време да прочета внимателно изпратения ми текст, а днес, живот и здраве да е, ще напиша и ще Ви изпратя своя отговор. Понеже съм изгонен (да се надяваме - временно) от образователната система на България преподавател по философия, затова единствено чрез Мрежата общувам със своите приятели, ученици или последователи (ако мога да нарека така читателите си); аз всъщност съм философ-блогър, затова си позволих да дам гласност на Вашето предложение в блога си; надеждата ми е, че и други хора сред читателите ми ще се включат в една наистина по дълбокото ми убеждение потребна, необходима дискусия по изключително важния проблем, който философът Янко Янев е поставил преди малко по-малко от век.

Ще се радвам да не възразите, ще се радвам да одобрите инициативата ми, смятам, че евентуална по-широка дискусия ще е полезна не само за Вашето изследване, а и изобщо, ще е полезна най-вече за това ние, съвременните българи, да осъзнаем някои съдбовни истини за самите себе си, да се опитаме да потърсим своя път, сиреч, да направим нужното за да надмогнем ОБЕЗПЪТЕНОСТТА си. Между другото аз съм издател и главен редактор на философското списание ИДЕИ, което излиза вече повече от 10 години, ако желаете, можем да пренесем тази дискусия от блога ми и там, на страниците на списанието, ще се радвам и Вие да се включите в нея, нищо че сте, така да се каже, извън нашата тукашна родна атмосфера и действителност (погледът отвън може да забележи, да види онова, което ние, дето се намираме отвътре, съвсем не можем да забележим или видим).

Аз вече реших, че ще публикувам текста на Я.Янев в следващата книжка на списание ИДЕИ (списанието излиза и в хартиен вид), ще предложа на читателите му да се включат в инициираната от Вас дискусия. Понеже не съм взел Вашето съгласие, в блога си сега-засега съм сложил само Вашите инициали, запазил съм Ви анонимността, но ако дадете съгласието си, можем да поправим това.

Ще ми е много приятно като начало накратко да се представите, интересно ми е да науча нещо за Вашата личност и за Вашите изследвания. Ще се радвам на бъдещо плодотворно сътрудничество!

Желая Ви хубав ден!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

12 коментара:

Анонимен каза...

Что сказали некоторье мерзавцы как дед Славейкова, Янев, Йол и Алерс- ето не важное, таварищ Грънчарова!!! Сегодня для Вас и горячим патриотом СССР таварищ Познера самое важное- «Еврейское счастье»!!! Не напразно в 1986 году Познер стал лауреатом премии Союза журналистов СССР. Не напразно ваш Любимы дегенерат Познер поддерживает пропаганды гомосексуализма и является сторонником легализации однополых браков!!! Ето, самое важное таварищ Грънчарова!!! Так держитесь с нами, таварищ Грънчарова!!! Не надо забывать никогда что циганское благоденствие и абсолютная свобода- ето гаранция мирового прогресса, только с которого мы с вами будем побеждать наши враги- кулаки!!! Да здраствует наша Единственная Хитрожоппая Философия!!! Пусть будет все как мы отверждали в Вехтого Завета!!! Смерть фашизма!!! Ура!!! 🤣🤣🤣🤣🤫🧐🤗😉

Тихомир Тонев

Ангел Грънчаров каза...

Май пак са забравили вратата на лудницата незаключена... :-)

Анонимен каза...

По това се разпознавате дегенератите, бивши комуняги- настоящи демократи...по раздаване на апове!!! Върви се прегледай в дебилерията, идиот такъв!!! ИПОХОНДРИК!!! Ако имаше малко пипе поне щеше да научиш нещо...как човек може да е здрав, наборе!!! Виж мене- виж себе си!!! Здрав дух има саде в здраво тяло!!! Великите философи на древността до един са били победители в олимпийски игри, средновековните- алхимици!!! А ти си болен глупак...не си нужен на дегенератята вече наборе, за това са те декласирали- има млади курвета за работите ВИ!!! И ако, когато ме нарече расист, таварищ и комунист само заради това, че ти показах Шкембе Войвода с циганските наркобарони беше до мен- такъв шут щях да ти забия, че акълот, дет ти е изфирясал щеше да ке ти доде...ОДМА!!! 7 пъти съм изселван от комунягите, тъпако!!! На 2г и 2 мес бях, когато пред очите ми убиха вуйчо ми същите, на които си се лигавел навремето , преподавайки ...марксизъм!!!! Това беше философията ви!!! Единствената!!! 17 г общо съм живял с осакатените си от комуняги родители- живи трупове!!! ТИ ДЕ БЕШЕ ТОГАВА?!!!!? 30г съм без работа, ама не рева като тебе полуинтелигентино- невежа!!! ЖАЛЪК СИ!!! Бояджия!!!

Тихомир Тонев

Ангел Грънчаров каза...

Тихомир Тонев Ваша милост по свой адрес ли възприе репликата ми за незаключените врати на психиатрията? :-) Сам се охарактеризирвате прекрасно.. Апропо, защо сте толкова злобен? В любовта ли не Ви върви?

Анонимен каза...

60 милиона тона въглища са откраднали от земята ми в М- ИЗТОК, дегенерат вапцаджийо!!! Изселвания, гонения!!!! Изравяния на костите на предците ти с голи кунки и заравяне на следващото място, дето ще те нахендрят!!! Знаеш ли що е то?!? М?!? Мишок!!! От тебе- какво?!? Водили са те на каишка и си скимтял щастливо...май!!! Комунизмот щял да бори!!! Смешник!!! А сеги продавай пръстените, че иде глад!!! :)

Тихомир Тонев

Ангел Грънчаров каза...

Тихомир Тонев Мен ли вините за собствените си житейски провали? Аз лично какво отношение имам към това, което комунистите са Ви сторили? Не мога да разбера каква е тази злоба към мен специално? Мразете си комунистите колкото искате, но откъде-накъде Ви хрумна, че аз лично имам някакво отношение към техните престъпления?

Анонимен каза...

Погледнете си старите статуси...от преди седмица....Нарекохте ме расист, таварищ....комунист!!! За мен е смъртна обида!!! Заради това!!! Е, не съм расист....не мразя и руснаци!!!! Ако желаете може да погледнете стената ми- вижте колко пъти съм ругал какоКУРИфилите за русо*филия*....Колко пъти съм ги питал защо только путинофилстват а не показват нищо от великата руска наука, от великите им композитори, маринисти, истински врачове....НИКОГА!!!

Тихомир Тонев

Ангел Грънчаров каза...

Тихомир Тонев Не си спомням. Но не преживявайте толкова какво съм казал. Възможно е да сте се изложил нещо и аз съм се опитал да Ви помогна да разберете каква е истината. Такава ми е професията, учител съм. Това, че Ви критикувам, не е основание да ме мразите и то така силно. Ако мислим различно не е трагедия. Винаги може да се разговаря спокойно, по човешки начин. Аз съм привърженик на този начин на разговаряне. Навремето комунистите с пяна на уста громяха враговете си...

Анонимен каза...

ОК!!! :)

Тихомир Тонев

Ангел Грънчаров каза...

Тихомир Тонев Ако съм Ви обидил съвсем несправедливо, моля да ме извините! Знаете, че ние, хората, се поддаваме на емоции и допускаме грешки...

Анонимен каза...

Ангеле, това ли са признаците на изчезващите народи - управленческа и политическа лудост, омраза и повсеместна кражба ок държава и народ? на мен сегашното състояние на последните остатъци от някогашната България много ми напомнят на ужасяващото състояние на Византия преди смъртта й на 29 май 1453 година.

Димитър Атанасов

Ангел Грънчаров каза...

Аз смятам, че България има бъдеще, има и път, но всичко минава през промяната на манталитета на българина. Пълно промяна се иска тук. Скоро ще си кажа какво мисля. Тия дни, живот и здраве да е, ще представя своята позиция...