Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 16 февруари 2019 г.

Становище по повод рецидиви на директорски произвол в училищата на Бургаско


Авторът (уволнен, изпъден от образованието учител по български език и литература от Бургас) ми представи за публикуване поредното свое писмо до институциите, в което се разказва за неправомерно поведение на властващи длъжностни лица в образователната сфера:

ДО НАЧАЛНИКА НА РИО – БУРГАС
КОПИЕ: ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РБЪЛГАРИЯ - Г-Н РУМЕН РАДЕВ
ДО МИНИСТЪРА НА НА МОН НА РБЪЛГАРИЯ ГР. СОФИЯ
ДО Д „ИНСПЕКЦИЯ ПО ТРУДА” ГР. БУРГАС
ДО Г-Н САШО ДИКОВ - ЖУРНАЛИСТ
ДО ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ГР. АЙТОС

СТАНОВИЩЕ

от Диан Георгиев Тодоров ЕГН, живущ в гр. Бургас, ж.к. „Зорница”, бл., вх., ет.6, тел. за вр.

относно Писмо Изх.№ РД-21-297/05.02.2019г. от инж. В. Илиева – Началник на РУО-Бургас

Уважаема инж. Илиева,

На първо място, с настоящото Ви изказвам искрена благодарност за своевременния отговор и предприетите от Вас действия по сигналите ми. В резултат от Вашите действия вече има видими резултати, доколкото ми е известно, а по-конкретно – в област Бургас е преустановена порочната практика за сключване на срочни трудови договори с учители с педагогическа правоспособност.

Прави ми впечатление обаче, че се въздържате от даване на оценка относно езиковата култура на г-жа Айтен Вели – директор на ОУ „Христо Ботев“, с. Череша, общ. Руен и Фатме Шабан – директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Добра поляна, общ. Руен, за което подробно Ви информирах. Намирам, че при назначаването им на ръководни постове не са приложени някои от изброените от Вас критерии за оценка, поради което е налице необходимост от текуща оценка на заварения преподавателски и управленски състав в училищата. Не ми е ясно как въпросните госпожи са издържали писмения изпит-тест, след като писмата им показват недотам добра писмена култура. Също така повечето директори демонстрират непознаване на нормативната уредба относно основанията за сключване на срочни трудови договори. Всичко това буди съмнение относно начина, по който са били назначени на директорски постове.

Относно отговорите на директорите по ЗДОИ смятам, че в тях се съдържат скандални факти, напр. според директорите г-жа Вели и г-жа Шабан гражданите нямат право на оценка, тъй като нямали качеството на работодател. Категорично не съм съгласен с това твърдение, тъй като всеки има право на мнение и оценка, особено когато става въпрос за хора, чиито заплати идват от нашите данъци. Освен това смятам, че директори, които допускат елементарни правописни грешки, не помагат по никакъв начин в борбата срещу неграмотността на учениците, особено в районите, населени с етнически малцинства. Не ми е ясно по каква причина те реагираха по този идентичен начин, вероятно се мислят за несменяеми. Аз не мога да преценя, тъй като не съм специалист в областта на психологията, респ. психиатрията.

Също така повечето от училищните директори си позволиха да предоставят неверни справки, което води до недоверие към изнесената от тях информация в цялост. Ще посоча няколко примера:

- Напр. г-жа Вели твърди, че нито един от възпитателите/учителите в ЦДО/, между които съм и аз, за посочените учебни години не е притежавал педагогическа правоспособност, поради което трудовите им договори са били срочни. След това пък за нуждите на проверката от РУО-Бургас г-жа Вели твърди точно обратното - че съм притежавал педагогическо образование. Относно твърдението й, че съм се съгласил със срочния характер на договора, ще отбележа, че в заявлението за кандидатстване за работа е дописано на ръка след назначението ми, че ми е известно, че договорът е срочен, а не че съм съгласен. Има огромна разликата между двете формулировки - няма да Ви изнасям лекции. Освен това в трудовия договор липсва изложение на причините, обуславящи срочния му характер, както изисква Кодексът на труда. Г-жа Вели, която вероятно се опитва да хитрува, излага причините година и пет месеца по-късно в хода на проверката от РУО-Бургас, видно от Вашия отговор. Да не говорим, че договорът е 9-месечен вместо 12-месечен.

- Г-жа Илияна Петрова – директор на ОУ „Христо Ботев“, с. Пирне, общ. Айтос и г-жа Тодорка Русинова – директор на ОУ „Светлина“, с. Тополица, общ. Айтос предоставиха справки за срочните трудови договори за учебната 2017/2018 година с различно съдържание от тази на МОН. Директорката на училището в с.Пирне намали броя на срочните трудови договори, а тази на с.Тополица отрече изобщо да е имало такива /противно на справката от МОН/.

- Осман Мехмедов – директор на ОУ „Алеко Константинов“, с. Добромир, общ. Руен счете за необходимо да отговори само на един от поставените му десетина въпроса, което говори за незачитане на законите на РБългария и разпорежданията на министъра.

Неверните справки говорят красноречиво за опит за укриване на истинските факти и следва да бъдат приравнени на отказ за предоставяне на обществена информация, каквато е и съдебната практика. Въпреки законовата възможност, с която разполагам, да се обърна към съда по този повод, аз не съм предприел действия в тази насока, тъй като не желая да обременявам и без това орязаните бюджети на училищата с допълнителни разходи. Но ако това се повтори, ще бъда принуден да го направя с цел стимулирането на директорите да спазват законите на РБългария.

В настоящия абзац се обръщам конкретно към директорките на ОУ „Хр.Ботев”, с.Череша и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, с. Добра поляна:

Съветвам Ви да не таите надежда, че „всяко чудо е за три дни” и обществеността скоро ще забрави за Вашите литературни шедьоври, а да се стремите по-скоро да наваксате пропуснатото в часовете по БЕЛ, тъй като аз не възнамерявам да преустановя публикуването на писмата Ви, дори с риск да омръзна на аудиторията. Смятам, че когато се касае за една толкова важна сфера, каквато е образованието, е недопустимо паметта ни да бъде къса. По-удобно е да обвините Вашите технически сътрудници, адвокати и прочие, че те са изготвили проекта за неграмотните Ви писма, а Вие само сте ги подписали, но така ще задълбочите повече проблема и ще дадете допълнителен повод за подигравки.

Г-жи/г-да общински съветници от гр. Айтос, според публикации в медиите, Вие сте възмутени, че гражданите не са активни, само се оплакват и коментират, а не сигнализират компетентните институции. Ето защо Ви препращам кореспонденцията си с МОН, РУО-Бургас и училищните директори, за да се уверите, че има и граждани, които подават сигнали и от това има резултат. Ценя високо Вашето мнение и желая да ми отговорите как оценявате езиковата култура на г-жа Айтен Вели, която е обект на възхищение от страна на служителите в отдел „Просвета” в Община Айтос.

До г-н Севим Али – депутат от ДПС от гр. Айтос – похвално е, че сте един от спомогналите за изграждане на модерно и функционално спортно игрище в СУ „Хр. Ботев”, гр. Айтос. Имам усещането обаче, че правите това само за да Ви похвалят медиите. В случай, че сте съпричастен към проблемите в образованието, особено в Община Руен, населена с преобладаващ турски етнос, бихте могли да вземете отношение по въпроса за езиковата култура на директорките от с.Череша и с.Добра поляна. Преподаватели с лоша езикова култура са последното, което е необходимо на учениците от Вашия етнос. В случай, че игнорирате апела ми към Вас, ще остана с впечатление, че политика на ДПС е избирателите им да са неграмотни и по-лесно манипулируеми.

Г-жо Илиева, видно от досегашните ми сигнали и съвместните ни действия, в системата на образованието съществуват множество натрупани и неразрешени проблеми. Надявам се, че ще проявите воля за довеждане на предприетите от Вас мерки до краен резултат, както и доблест за признаване на съществуващи проблеми и допуснати груби закононарушения и стимулиране на Вашите подчинени да последват примера Ви!

На вниманието на г-н Сашо Диков – предоставям Ви настоящия си отговор и подробна документация към него, с цел да ми съдействате да стане достояние на по-широк обществен кръг. Считам Ви за един от смелите журналисти, които не се боят да задават неудобни въпроси на властимащите.

Оставам на разположение на посочения от мен по-горе адрес за контакт.

м. 02. 2019 г.
гр. Бургас
С уважение: .................... /Д . Тодоров/

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: