Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 5 февруари 2019 г.

Хубав ден за демокрацията в пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин": поканен съм най-после на официално "събеседване"!!!


Късно снощи ми позвъняха от ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" за да ми съобщят, че днес, вторник, 5 февруари, от 9.00 часа съм поканен на "събеседване" (интервю) в училището, щото се кандидатирах за овакантилото се (поради пенсионирането на заемащия го досега учител по... френски език Ст. Кралев!) учителско място по философия. (Моля изобщо да не се чудите, че специалист по френски език е преподавал философия в това училище, знаем, че за днешните школски директори нема невъзможни неща, нали така?) Както и да е, също така не е чудно, че и мен са ме почели с покана за "събеседване": нищо че ний с работещите в това училище си знаем, дето се казва, "и кътните зъби", щото в него съм работил (с известни прекъсвания в последните години, поради опраскванията ми от работа) повече от половината от професионалния си път, състоящ се вече сумарно от точно 36 години! Но думата "събеседване" (да, точно така се изрази секретарката на училището, на която беше поръчано да ми съобщи тъй радостната новина) в нашия контекст придобива съвършено различен смисъл, ето по този пункт искам да кажа все пак нещичко, щото е важно.

Конфликтът ми с директорката на моето училище се решава години наред на ниво... съдебна система не за друго, а защото с нея се оказа невъзможен какъвто и да било смислен диалог (поради коренни ценностни разминавания нашите съзнания очевидно обитават същностно различни светове, да не кажа галактики или дори вселени!). Да, наистина сме опитвали в тия години да разговаряме, но това, за жалост, се оказа принципно невъзможно и дори изцяло безполезно: оценките ни за случващото се са направо несъвместими. Е, нейната оценка, поради факта, че е на власт, за системата се оказа меродавна, поради което, възползвайки се, злоупотребявайки с властта си, тя предпочете да реши споровете ни по най-лесния начин: чрез изритването, а в крайна сметка и чрез унищожаването на опонента, на мислещия така различно учител. Което, както и да го погледнем, е твърде "демократично", няма що - но в чисто нашенския, роден, мил, тъй свиден тип "демокрация" де, именно мутренската форма, така да се рече, на "демокрация". Аз станах крайно неприятен на изповядващата тия ценности директорка щото пък, като връх на наглостта си, провъзгласих, че ще се наложи да променим всичко в училището ни, т.е. дръзнах да провъзглася курс към тъй неприятната й непосредствена и практическа реална демократизация-декомунизация на отношенията в нашата училищна общност.

Е, по тази причина си заслужих, естествено, опраскването (уволнението, изритването) от училището. Почнахме да разговаряме с тъй привързаната към утвърдилите се нрави на родната ни "демокрация" директорка единствено в съдебната зала, нашият тъй мъчителен, но за сметка на това толкова епичен "диалог" се пренесе в съдебните зали. Между другото, в училището ни има тип отношения, който аз бих си позволил да ги определя като много наподобяващи отношенията в една класическа... мафия: всички обожават "кръстницата", пардон, директорката, носителка на цялата власт (ведь нейната ръка държащи "и ножа, и хляба, и сиренето"!!), а пък тя се отблагодарява на съревноваващите се в предаността към нея с раздаването на разни благинки (раздавайки справедливо парчета от "пицата", примерно от т.н. "диференцирано заплащане" и прочие!). Принципът и тук е изцяло бойкоборисов, и той, знаем всички, разбира властта като ДАВАНЕ на пари, верно, той раздава милиончета, а тук се дават трохи, но важното е, че принципът е абсолютно същият. Предполагаме, по същия модел са устроени отношенията не само в останалите училища на свидното ни отечество, но и във всичките други държавни сфери на живот. Както и да е, да оставя тази тема, щото идеята ми е по-различна този път.

Та значи диалогът ни с директорката не върви, щот аз лично не ща да бъда в ролята на ласкател, който се държи "прилично" с оглед да черпи съответните на предаността си облаги. Аз съм "зъл демократ", "народен враг на идилията" и прочие, аз съм много зъл човек, който иска да разруши нашия социалистически рай. Вреден човек съм, с две думи казано. Излишен съм. Да, ама не, ето, днес съм поканен на "събеседване". Що ли значи това? Дали пък директорката не е склонила най-сетне на тъй дълго предлагания от мен истински, т.е. пределно честен диалог по истински важните за нашата училищна общност проблеми аз ги наричам "горещи", дори "парещи" и пр.)? Дали днес не е отредено да се случи някакво чудо-невиждано?

Читателите на този блог знаят какви са последните ми инициативи. Оня ден с група граждани, небезразлични към проблемите на българско образование и училище, се опитахме да проникнем във "вражеската крепост", ала това не ни се удаде: директорката удължи комай до безкрайност обедното си хранене в близкия ресторант, поради което срещата ни (наричаме тия срещи "кръгла маса по демократизацията на отношенията в нашето училище"!) беше осуетена. Да, ама ето, днес имам толкова любезна покана за "събеседване", какво ли значи тя в тъй различния контекст на нашите тъй многолики отношения?

Дали да отида съвсем сам - или да поканя и някои граждани, щото традицията ни трябва да бъде уважена? Прочее, мисля, че в духа на демократичност (и на тъй кошмарната за догмите на системата пределна прозрачност!) няма нищо лошо ако и група граждани участва в нашето "събеседване". Не че не бих водил диалога и съвсем сам, това го правих дълго време в периода и преди първото ми опраскване, и между двете ми опрасквания, в който бях пак вътре в общността, така и сега, когато за втори път съм извън нея (да се надяваме, само временно!). Между другото, има един твърде комплициран момент: на 13 февруари, т.е. след седмица, в София, в Съдебната палата, Върховният Касационен съд ще заседава на открито заседание по нашия тъй епичен съдебен казус; в този контекст днешната среща дали не носи съвършено друг, направо грамаден смисъл?! (Щото ако съдът, да предположим, отмени решението на Окръжен съд за моето поредно възстановяване на работа, каквото е съкровеното желание на директорката, това ще означава, че моя скромна милост по съдебен ред ще бъде лишена от преподавателски права, и то с решение на самия Върховен съд, т.е от този момент нататък не само лицето Ангел Грънчаров няма да може да преподава философия, но и всеки друг учител, който по същата линия е опраскан, ще трябва да се примири с участта си, т.е. оттук-нататък всички учители ще бъдат задължени никога да не противоречат, да не изказват мнение, различно от мнението на властващата директорска особа, абе последствията ще бъдат направо жестоки, да се изразя така!)

И тъй, какво да правя? Аз, разбира се, ще ида на "събеседването", щото съм доказано диалогичен, е, разбира се, има риск там да бъда изправен пред "комисия по подбора на кандидатите", т.е. най-вероятно ще се разиграе поредният спектакъл по публичното погавряне с тъй неприятният за администрацията на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" субект (позволяващ си да задава тъй неприятни на властта въпроси!). Ще видим де, то всичко ще се разбере. Дали, предвиждайки този най-вероятен вариант, аз трябва доброволно да се подложа на предстоящата евентуална гавра - или трябва да постъпя по-оригинално, по моя си начин?

Ще мисля какво да правя и как да постъпя до последната минута. Ако ме озари някаква оригинална идея, ще ви съобщя, разбира се, но после. Сега предварително не мога да кажа нищичко. Щото идеята ми още не се е родила. Ще видим после. Тия неща не са податливи на планиране, при нас, опитващите се да живеем свободно, е така, при вас не знам как е.

Толкова засега. Бъдете здрави! Хубав ден ви желая!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

13 коментара:

Анонимен каза...

АЗ КАЗАХ НА ЛЮБИМАТА НИ ДИРЕКТОРКА ЧЕ Е ГОЛЯМА ГРЕШКА ДА ДОПУСКА ТОЯ ДОКАЗАН НЕКАДЪРНИК ГРАНЧАРОВ НА СЪБЕСЕДВАНЕ НО ТЯ ЯВНО НЕ МЕ Е ПОСЛУШАЛА И ЕТО, ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ ГРЕШКАТА И СА НАЛИЦЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГРАНЧАРОВ ПОРАДИ ЛУДОСТТА СИ Е СПОСОБЕН ВСИЧКО ДА ИЗВРАТИ ДО НЕУЗНАВАЕМОСТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ НЕ ИСКАМЕ НИЕ В ТЕТ ЛЕНИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИЕ И ТАКА СМЕ СИ ДОБРЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГРАНЧАРОВ И ГРАНЧАРОВЦИ ДА СИ ПРАВЯТ ШИБАНАТА ИМ ДЕМОКРАЦИЯ В ДРУГИ СТРАНИ НИЕ У НАС НЕ ЩЕМ ДЕМОКРАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗАЩОТО ДЕМОКРАЦИЯТА ОПИТА ДА НИ ОТНЕМЕ ВСИЧКО ЕДВА СИ ГО ВЪРНАХМЕ ПОНЕ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ И СЕГА ВРАГОВЕ КАТО ТОЗИ ГРАНЧАРОВ ОТОВО ИСКАТ ДА НИ ОТНЕМАТ ВСИЧКО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НО НИЕ НЯМА ДА ИМ ГО ПОЗВОЛИМ НИКОГА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АКО ТРЯБВА ЩЕ НАПРАВИМ ЖИВА ВЕРИГА И ДНЕС НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ЛИЦЕТО ГРАНЧАРОВ НА ТЕРИТОРИЯТА НА НАШЕТО УЧИЛИЩЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЖАЛКО ЧЕ ДНЕС УЧЕНИЦИТЕ НИ ГИ НЯМА И НЕ МОГАТ ДА МУ НАПРАВЯТ ЕДНА ХУБАВА МЕЧКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НО И ЗА ТОВА ИМА ВРЕМЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГОСПОЖО АНАСТАСОВА МНОГО СЪМ РАЗОЧАРОВАНА ОТ ВАШИТЕ ЛИБЕРАЛНИ ЗАБЕЖКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИКАКВИ РАЗГОВОРИ НЕ ТРЯБВА ДА ВОДИТЕ С ИДИОТА ГРАНЧАРОВ ЗАЩОТО ТАКА УНИЖАВАТЕ СЕБЕ СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!МОЛИМ ВИ СЕ НЕ ДОПУСКАЙТЕ ПОВЕЧЕ ТАКИВА ГОЛЕМИ ГРЕШКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЩЕ МУ ПОДАДЕТЕ ПРЪТЧЕТО СИ ТОЙ ЩЕ ВИ НАЛАПА ЦЯЛАТА РЪКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!КАКВА ГОЛЯМА ГРЕШКА ПРАВИТЕ ДНЕС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ПРОКЛЕТ ДА Е ТОЗИ ЛИБЕРАЛИЗЪМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

След като откровен тъпунгер като бай Ангел Тъпунгера може да преподава философия, защо един учител по френски език да не може?
А човекът може да има и втора специалност "Философия", то не всеки е тъпунгер като бай Ангел Тъпунгера.

Анонимен каза...

Няма да го вземе,само хатъра да не му строши!!!

Анонимен каза...

Аз за всеки случай препратих на имейла на ПГЕЕ - както и на служебния мейл на директорския кабинет - последните ви писания за "кръстницата", за "мафията" и пр. Нека знаят хората какво пишете и какъв човек иска да се намърда в училището им... Ведь истината ша на напрай субодни, нали така, Грънчароу?
(Разбира се, преди това архивирах в интернет вашия пост, та да не можете да го промените пост фактум).

Няма нужда да ми благодарите.

Поздрави,
доброжелателка

Анонимен каза...

Надявам се, комисията да вземе правилно и обосновано решение днес. В нейните ръце е да постъпи обективно, тоест, да назначи господин Грънчаров на неговото си място. Тогава той няма да има основания да се жалва и да компрометира името на училището.
Мисля си днес,че може да се сложи край на тази унизителна история и да се излезе с достойнство от тази ситуация, без съд.
Колективът не е толкова виновен,в крайна сметка, той просто не се застъпва за колегата, част от ръководството води тази излишна война и колкото и усилия да полага, не може да убеди никого в некадърността на учителя. За Бога, нали Вие, ръководството на ПГЕЕ, не смятате учителя за некадърен, това е смешно! Нали не мислите, че Ангел Грънчаров има някаква грешна представа за себе си като преподавател, че се надценява? Та той несъмнено има много по-големи възможности от това, което изискват в Министерството и Инспектората. Ако по Ваша вина неговите възможности останат нереализирани, то това означава, че от ниво директор на училище та чак до Министър много са я закъсали. Не са в час, не се грижат за поверените им ученици, това е много тревожно.
Призовавам Ви да забравите глупостите, които извършихте, защото може да очаквате от Ангел и поддържащите го, че те също ще забравят вашите грешки, достатъчно беше тази дълга игра на нерви. Не се оставяйте да Ви водят емоции и лични чувства,ние всички сме педагози и умеем да прощаваме, нали?
Обръщам се към колектива на ПГЕЕ, помогнете на Вашето ръководство да промени нещата, това не е трудно, защо оставяте да се петни името на учители, на Вашия директор, на учениците? За това уронване на престижа Ви не е виновен Грънчаров, той само отразява това, което сте свършили там, в училището, ако нещата бяха наред, нямаше да имате такова отразяване, нали? Проблемът не е той, за да го отстранявате по този грозен начин.
Уви, на всеки човек се налага в някой момент да се отрезви и да се промени, докато всички научим добре уроците си на тази земя. Това е валидно за абсолютно всички хора, било е така и така ще бъде.
Нека поне коментиращите в блога се замислят по-сериозно, те представят тук в блога училището, не само себе си, и не е в добра светлина.
С добри чувства: Мария Василева

Анонимен каза...

И какво стана? Директорката ще ви вземе ли пак учител?Как мина срещата днес?

Анонимен каза...

Евангелистката Мария,дрънка както винаги простотии не и обръщайте внимание и тя е изперкала сектантка!

Анонимен каза...

Това не е ли много странно - късно вечер по телефона уведомен - да не е нечия знонамерена шега?

Анонимен каза...

Здравейте, г-н Грънчаров.

Как мина събеседването? Много ми се иска ръководството все пак да е осъзнало - макар и с огромно закъснение - колко стойностен учител и човек сте и да Ви назначи отново.

Анонимен каза...

До лудата с удивителните:


Направете и мечка на тази директорка!
Това заслужава тя, дето така Ви е разочаровала!

Анонимен каза...

Не казахте нищо от днешното събеседване?Как протече?
Имате ли шанс да ви приеме директорката?

Анонимен каза...

Е, как мина събеседването днес?

Анонимен каза...

Атанасова го покани на събеседване да му хвърли прах в очите, за да не се жалва, тя си отби номера и него пак не го назначи.Приела си е учителка, има млади кадри. А тези като Грънчаров вече да си пускат документите за пенсия да дадът път на младите хора съвременните!