Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 7 март 2019 г.

От какво е болна русофилската душа?


Темата на воденото от мен предаване "На Агората..." по Пловдивската обществена телевизия ще бъде: От какво е болна русофилската душа? Ето откъс от моя статия със заглавие Любовта към Русия като велика загадка на българската душа, която е публикувана преди години в сайта ПРАВОСЛАВИЕ, който може да ви насочи към същината на проблема:

... Левски например като най-ярка индивидуалност на българската нация съвсем не е стоял със скръстени ръце да чака "великата Русия" да ни избави от тирана. А е заложил на вярата в българската сила, на способността ни като индивиди да прозрем истината, че нашата свобода трябва да бъде наше най-отговорно дело – и на тази основа да направим нужното да се освободим сами. "Общинническата" среда, която тогава само е нижела дитирамби на руския гений, обаче не го е подкрепила, което предопределя и гибелта на титана на българската свобода.

Един Ботев също умира заради страхливостта и малодушието на "русофилски настроената" българска стадност, която и пръста не си мръдва, за да го подкрепи в отчаяно дръзката му героична епопея. Русофили у нас винаги са били тъкмо страхливците, ония, които не са вярвали в себе си, в собствените сили. Русофили у нас, уви, са били и предателите на българската национална кауза. Най-ярък пример в това отношение са комунистите.

Комунизмът и русофилството у нас са като кръвни братя-близнаци, защото съвсем не е случайно това, че комунизмът като тотално общинническа психология намери своето поле за историческа изява тъкмо в Русия.

Днес у нас русофили са тези, които яростно се съпротивляват на европейския път на България, които дълбоко в себе си ненавиждат европейските ценности на индивида, свободата и отговорната за бъдещето си суверенна личност. Днес, когато в самата Русия комунизмът и кагебизмът, опрени на руската общинническа психология, приеха най-уродливия вид на едно куриозно "православно-кагебистко-славянско всеединство" и тържествуват по всички линии, най-изтъкнатите представители на руската интелигенция, на руската десница са прозападно настроени и водят тежка и неравна битка за демокрация, за законност, за хуманност и за човечност.

Защото днес в Русия е страшно: авторитаризмът на "батюшката" Путин разпали общинническите атавизми на тази отвратителна руска психология, която винаги е пораждала ужасните трагедии на тази иначе велика страна. И по тази причина у нас пък – където маскиралите се комунисти от типа на Гоце Първанов също са в настъпление, излъчвайки отровата на такова прекланящо се пред авторитаризма русофилство – също се иска като индивиди да покажем така потребната ни смелост и да се определим и разграничим, като първо трябва да разберем какво означава тази наша наистина така странна "любов към Русия".

Защото е крайно време да се разбере, че не сме стадо, а сме и трябва да си останем народ, в който не стадността, а личността е най-върховната ценност. Просперираща е общността, която е осигурила простор за развитие на личността. В общности като руската, където личността е тъпкана и прокудена, там неизбежен спътник на съществуването на такива народи са само трагедиите, кошмарът и мизерията. Личностната убогост поражда националната нищета.

Стадото не признава свободата, то и не я желае, то е готово да жертва свободата си пред всеки пастир. Виждате как у нас едно мнозинство не прави друго освен да си търси пастир: било царя, било Сидеров, било пък пазвантинът Бойко, който и да е, само да е по-гласовит, та да му се подчиняват с най-перверзно удоволствие. Русофилството у нас е другото име и символ на тази отвратителна склонност да се отказваме от най-скъпото заради някакви атавистични общиннически и стадни страсти.

Само развитието на личностното начало, което е противоотровата на стадната психология, може да ни гарантира просперитет по пътищата на свободата – и на живота като индивидуално и отговорно дело. Само така можем и да възвърнем достойнството си като нация. Но за тази цел се иска да прочистим душите си от вехти исторически и психологически комплекси като русофилския синдром, за които сме платили крайно висока и предостатъчно тежка цена…


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

5 коментара:

Bacho Кольо каза...

Основни характеристики на домораслия козяк:
1. Национален нихилист.
2. Яростен русофоб.
3. Пазарен фундаменталист.
4. Фанатизиран американофил.

Ангел Грънчаров каза...

В лепенето на етикети вий, комунистите, сте ненадминати! :-) А що е това нещо "козяк", че тази дума ми е напълно непонятна?! От коза ли иде? :-) (Нали знаете моята теория, че путинизъм и дебилизъм са тъждествени понятия?!)

Анонимен каза...

Уникален анализ с дълбоки корени в психологията, философията, социологията, антропологията - жалко, че ще остане маргинализиран езиково и културно-териториално по отношение цивилизационната метрополия. Жалко за уникалния публицистичен талант!
Чавдар Жабров

Анонимен каза...

Хахахахахахахаха, много си изостанал бе, Грънчо :)

Козякът е груба тъкан от козя вълна, до средата на 20 век е използван като постелка на одърите и миндерите в старите къщи, домашно изтъкан китеник, да речем.

Посолството на САЩ у нас е в кв. Лозенец на ул. Козяк 16 и всички, които пряко работят срещу националния интерес на България, за да угодят на САЩ, българите през 21 век им казват "козяци". На американските агитатори в интернет им викат "козяшки" или "козешки" тролове, а те се обиждат на "коза" :)

А на американците им викат "кравари", защото cowboy това означава на български - кравар, никакви обиди и подигравки, само лингвистика :)

Ангел Грънчаров каза...

До последната тъй отворена другарка: другарко, според вас, комуноидите, националният интерес на България съвпада с руския интерес, тъй ли? Бихте ли се опитала да аргументирате позицията си? С интерес очакваме Вашите опити да не изглеждате съвсем празнословна...