Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 11 март 2019 г.

Кой е освободителят на България?


Здравей, Ангеле,

Гледах последното ти предаване, за съжаление на запис, и много искам да те подкрепя относно разяснителната ти дейност относно "руско-съветското освобождение", русофилството като национално проклятие и т.н.

Първо, трябва да се разясни на хората, че да се мрази нещо и някого си е много нездравословно нещо. Аз например в известен смисъл мразя руската убийствена политика към България, но не мразя руския народ, защото един народ не може да се мрази като цяло - в него има и такива и онакива.

Но руската политика е тази, която нанесла неописуеми беди и злочестия на българите и и българщината като цяло. Това са го прозрели още нашите възрожденци-светини Георги С. Раковски, Захари Стоянов, Левски, Ботев, Симеон Радев, митрополит Методи Кусевич, д-р Иван Касабов - един от първите български революционери, публициста д-р Петър Гудев и още много много други.

Раковски пише че турското робство не е било нищо в сравнение с руското робство. И наистина, след 500 години турско робство ние сме си запазили езика, религията, културата, песните, имали сме имоти и право на собственост, плащали сме данъци като нормални хора, пътували сме свободно рук и там. Докато руското робство за 100-200 години е смляло всичко българско във Волжка България и българите са били насилствено порусени. Там нашите българи са били продавани като добитък, пребивани, грабени и убивани за най-малкото нещо. Има документи за това. Българите които са били подмамени да се преселят в Русия после горчиво съжаляват и правят всичко възможно да се върнат обратно в България, но малцина успяват и голяма част загиват. Когато питали Левски какво ще прави след като се освободи България, той казал че ще отиде да освобождава други поробени народи. Той е имал предвид българите във Волжка България.И това е била една от причините русите и Граф Игнатиев да направят всичко възможно да го унищожат. Освен това Левски е отказал да стане руски агент, пък и казал на всичко отгоре, че този който ни освободи, той ще ни пороби. Какво е можел да очаква?

Истината е, че официалната руска политика и българските платени русофи са най-големия враг на България, такива са и до днес. Заради нея сме имали три катастрофи и сме загубили 93000 км2 българска земя, вкл.и Македония. Никой не е причинил толкова беди и жертви на българито от Русия. При всички национални каузи през последните 150 години Русия е била срещу България. За какво Санстефанска България ни говорят? Четете какво пише Димитър Благоев за това. В Сан Стефанския договор, както и във всички руски архиви, няма думата България и българите, а само балканска територия, руско-дунавска територия и т.н, затова и крият оригинала на договора.

Самият Достоевски пише, че като дошъл в България бил крайно изненадан, дори ядосан, че обикновенните българите тогава са живеели и се хранели по-добре и най-заможните мужици - за какво са дошли да ни освобождават? Изпращам ти копие от този документ.

Тези, които са спасили България, са американците. Прилагам документ (статия) за това.


В щатите има голям паметник на Януариус МакГахан на който пише - Освободител на България. Пращам снимка.

В Стария Пловдив има Музей на революционното движение - който иска да отиде там и да му разкажат за това кой е Макгахан и какво е направил за освобождението на България. Без него е нямало да има никаква руско-турска война и освобождение.

Особено показателно е написаното от Димитър Благоев за освобождението още през 1906 година в книгата си "Принос към историята на социализма в България." Прилагам и него.

Поздрави,

Николай Гавазов

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

5 коментара:

Bacho Кольо каза...

Джануариъс Макгахан е човекът, който, със своите репортажи за турските зверства след Априлксото въстание розтревожи европейското обществено мнение. И с това заслужи благодарността на българите.

Да се преувеличава ролята му за освобождението на България е точно такова изнасилване на Историята, каквото е и омаловажаването и.

Ангел Грънчаров каза...

Щеше ли да има "освободителна" руско-турска война без неговите репортажи?

Bacho Кольо каза...

Името ми е е Николай. Не ме бъркай с Вангелия Гущерова.

гАд каза...

По принцип това не е първата, а 13та (по памет) поредна война м/у Русия и Турция. За разнообразие са минали през балканите...
Но, това не променя факта, че в резултат на тази война сме освободени и ние.

Анонимен каза...

Здравей приятелю,

Радвам се че си получил моите материали и ги приемаш благосклонно. Ние определено сме съмишленици, но борбата е тежка и епична. А съм по природа оптимист, но както казват - песимиста е добре информиран оптимист.

Много ти е хубав и интересен блога, с удоволствие го разглеждам и чета.
За мене корена на злото е в липсата на истинска вяра и духовност при българите. Всичко останало е следствие и затова само с образование, възпитание и говорене няма да се разсее наслоената вековна тъмнина в умовете и душите. Хората трябва да се обърнат към Исус Христос с дух и истина, както Той самия казва. Той е изцелителят на душите, сърцата и умовете, и този който дава разбиране. Нямам нищо против различните религии, но ако се замислим, особено там където има православие, там е мрак, нечестие, липса на просперитет, свобода и щастие като цяло. Нещо трябва да се промени. Хората просто трябва да се обърнат и приемат Неговата истинска религия предлагаща жива връзка с Нашия Небесен Отец и ще бъдат благословени. Иначе нещата ще стават все по-зле.

Във връзка с наближаващия Великден, изпращам ти един текст на тази тематика.

Твой приятел,

Николай