Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 6 април 2019 г.

Колеги призовават за подкрепа на възобновената петиция на граждани срещу репресиите над мен


Във фейсбук-групата ДИСКУСИОНЕН КЛУБ г-н Георги Хаджийски е написал следното:

Георги Хаджийски сподели връзка (Да се върне Ангел Грънчаров на работа като учител по философия): Бих искал да помоля за подкрепа - при възможност и желание.

За сведение: Ангел Грънчаров е дългогодишен учител по предметен цикъл философия. Работил е като преподавател по философия в ПУ "Паисий Хилендарски", както и в няколко училища в Пловдив. Издател е на философското списание "Идеи", в-к "Гражданин" и на образователното списание "Хуманус". Над десет години поддържа лични блогове, един от които е HUMANUS.

За да се подпише петицията трябва да се кликне върху линка и да се въведат исканите данни, след което да се кликне и върху линка, който се получава на личната поща.

Предварително благодаря на всички, които ще го направят!

В коментара си под своя подпис в самата петиция г-н Хаджийски е написал:

Просто Грънчаров е нарочен - от началници, от колеги, от ученици, от съдии, а това няма нищо общо с неговите професионални умения и компетенции, защото когато някой е поставен в изцяло враждебна среда, шансовете да оцелее във всяко отношение, са ако не никакви, то поне нищожни. А българското образование има крещяща нужда от работата на учители като него - готови да жертват дори и личното си оцеляване в името на своите принципи, защото така се възпитава с личен пример.

ЗАБЕЛЕЖКА: Инициатор за възобновяването на петицията на гражданите е колегата-блогър Ники Димов: виж: Направена петиция в помощ на Ангел Грънчаров, където между другото той пише:

... Нека му помогнем да си упражнява професията си като преподавател, а не да работи като охранител. Нека бъдем човеци и да помогнем на един изстрадал човечец като него, където са го изгонили от работа от българското училище на два пъти и са го осъдили във ВКС, което не му дава право да преподава повече.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

12 коментара:

Анонимен каза...

Цър,цър,цър Грънчо! Отвсякъде ще те гонят, докато не си затваряш устата и пишеш жалби никъде няма да те търпят!!!!

Анонимен каза...

Как да се присъединя към тази петиция?

Кирил Тодоров

Анонимен каза...

Инициативата с петицията има само морална стойност. Вашият проблем би могъл да бъде решен единствено и само на политическо ниво, но за съжаление това е малко вероятно, защото десницата в България е ГЕРБ, а Вие никога не бихте постъпили "услугите" на левицата. Ако живеехме в нормално общество за всеки наш ВУЗ би било чест да преподавате в него - да не споменаваме професионалните и други гимназии. :)

Георги Хаджийски

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Хаджийски, подхвърляте ми чудесна идея (за която Ви благодаря!), а именно да тествам доколко т.н. левица у нас е що-годе демократична или поне дали малко от малко е привързана към ценностите на демокрацията. Питам се дали да не отида в... централата на БСП (пък дори и само тук, в Пловдив) и да ги помоля, от човешка и от морална гледна точка за помощ при предотвратяването на тази позорна за гербовашката власт екзекуция на един български учител. Понеже давещият се се хваща за всяка сламка, съм принуден да опитам дори и това. Вярно, аз не съм комунист, напротив, антикомунист съм, но ето, давам шанс на комунистите да покажат, че поне малко са се променили по посока на действителното си демократизиране. Дали ще се възползват от него ми е твърде интересно да разбера.

Анонимен каза...

Петициите няма да те спасят! Тежката дума е дала ВКС така че над тях няма кои да излезне вече!

Анонимен каза...

Вместо протести да правиш, вземи една сергия до училището и продавай зеленчуци и плодове, сега му е сезона или поне сладолед продавай, много ти отива тази професия! За даскал забрави вече факт е!

Анонимен каза...

Ако действително сте решили да направите това, то тогава не би трябвало то да съществува никъде другаде освен във Вашите мисли и лично действие, (по възможност - без свидетели), защото най-страшното за човека на духа е свидетелството на личната съвест за извършеното предателство на идеята - особено, когато има и други, които са го видяли. Ако наистина сте решили да го направите - дори и в името на физическото оцеляване, което би било едно напълно логично оправдание, изтрийте коментарите, които си позволихме да напишем с Вас тук.

Георги Хаджийски

Ангел Грънчаров каза...

Георги Хаджийски За науката (и за истината) съм способен да понеса всякакви жертви. Не виждам нещо осъдително в това, което под влияние на Вашия коментар се роди в главата ми. Ето какъв е смисълът. Аз може да съм антикомунист, но съм демократ; комунистите в наше време твърдят, че били демократи, аз не им вярвам. Но ето, давам им шанс не на думи, а на дело да покажат истината за самите себе си. Трябва да се води дебат и деалог даже и с тези, които са наши принципни противници и антагонисти. Аз твърдо стоя на тази принцип. Демокрация безз дебати между различните няма и не може да има. Мен за тия мои идеи ме уволниха тесногръди георбовашки комунисти, е, ще отида в другото крило на комунистите, именно в БСП, ще опитам да разбера те дали са същите или се различиват по нещо от тях. Какво олошо има в товаЍЍ? Боя се, че възникна недоразумение между нас и затова предлагате да изтрия разговора ни.

Анонимен каза...

Охо, седем подписа! Страхотна подкрепа. Тази петиция ще разтресе всички етажи на властта.

Анонимен каза...

"...ще отида в другото крило на комунистите, именно в БСП, ще опитам да разбера те дали са същите или се различиват по нещо от тях."

Е, ако един човек нарича себе си философ и още не е разбрал какви са тези от БСП, какъв философ е?!!!......
Или това е оправданието за клякане и навеждане?...
Ами ако решат да Ви използват, за да си подобрят имиджа, какво бихте сторил философе?
А се съмнявам, че някой би си вдигнал рейтинга с подобен "философ", когото никой не признава. Философ самозванец, притежател на диплома. Че и колегата Ви Доган е философ, както и Иво Христов,също и проф.Вучков Оказа се че "философите" у нас с лопата да ги ринеш.
Жалка картинка! :-((

Анонимен каза...

Некадърникът, който след като спря да пише доноси, след социализма и започна да обижда всеки на комунист и да казва, че те са най-голямото зло, сега ще ходи да им се моли. Никога не съм виждал на живо човек да предава принципите си по този начин. Благодаря! Вече можем да очакваме всичко от вас, стигнахте дъното! Цензурирайте ме, това е нормално за човек мразещ силно свободата, като вас!

Пожелавам ви живот и здраве, все пак сте човек!

Анонимен каза...

Само се излага да му се подиграват!Наптни си задника да работиш,а не да хленчиш,философи дървени като теб с лупата да ги ринем!