Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 19 април 2019 г.

Нетърпимост към проявите на некомпетентност и грубите закононарушения в сферата на образованието


Получих следния документ с право на публикуване:

ДО
НАЧАЛНИКА НА
РУО – БУРГАС
ДО
МИНИСТЪРА НА
МОН НА РБ

СТАНОВИЩЕ

от Диан Георгиев Тодоров ЕГН ,
живущ в гр. Бургас, ж.к. „Зорница”, бл., вх., ет., тел.за вр.

относно: Писмо Изх.№ РД-21-816/27.03.2019г. на Началника на РУО-Бургас по повод мои сигнали за закононарушения в системата на образованието

Уважаема инж.Илиева,
Уважаеми г-н Министър,

Изразявам неудовлетворение от горецитирания отговор на Началника на РУО-Бургас, тъй като намирам същия за формален и неточен.

На първо място, с всеки сигнал аз изнасям нови факти и данни за закононарушения в образователната система, респ. поставям нови проблеми, а не задавам повторно въпроси, на които вече съм получил категоричен и ясен отговор, както твърди уважаваната от мен инж. Илиева в отговора си до мен.

На следващо място не споделям виждането й, че РУО-Бургас няма правомощие да упражнява контрол върху дейността на училищните директори, вкл. върху реда и начина на сключваните от тях трудови договори. Напротив, МОН и РУО-Бургас са длъжни да извършват цялостен контрол върху дейността на подресорните им учебни структури, в т.ч. и да следят за спазването на реда за провеждане на конкурси, съблюдаване на трудовото законодателство и указанията на ресорния министър при сключване, изменение и прекратяване на трудови договори с преподаватели от страна на училищни директори, законосъобразно разходване на финансови средства в училищата, недопускане на злоупотреби с тях, както и съобразяване с изискванията на законодателната уредба на РБългария в нейната цялост и т.н.

Относно декларираното в последното изречение на въпросното писмо намерение на Началника на РУО-Бургас за издаване на заповед със задължителни предписания на Директора на ОУ „Христо Ботев”, с.Пирне, Общ.Айтос – това само подкрепя тезата ми, че директорите на училища могат да допускат многократно груби нарушения от всякакво естество, без да носят дисциплинарна или имуществена отговорност за действията си. Тази липса на контрол и санкции по никакъв начин не ги мотивира да действат добросъвестно и в съответствие със закона, нито пък допринася за изграждане на уважение и доверие в обществото към образователната система, в частност към училищните директори. Тук само ще отбележа, че в случай, че определен директор следва да понесе санкция, Кодексът на труда съдържа достатъчно правни възможности за това.

Уважаеми дами и господа, очевидно е, че властимащите днес не се чувстват особено комфортно, когато биват сезирани често със сигнали за нередности в конкретната сфера, но с настоящото си писмо заявявам намерението си да продължа да проявявам нетърпимост към прояви на некомпетентност и груби закононарушения в сферата на образованието, които считам за недопустими. Оставам съпричастен към проблемите на моите колеги-преподаватели и ще продължавам да изнасям данни за тях, въпреки демонстрираното неглижиране на част от сигналите ми от страна на компетентните институции. За мен темата „училищни директори” все още е на дневен ред и не смятам, че е изчерпана. Наясно съм, че посредством сигнали едва ли ще променя системата, но пък не е лошо понякога да будим от „зимния сън” някои ръководни кадри в образованието.

Оставам на разположение и се надявам да получа адекватна реакция, отговор, респ. коментар по поставените проблеми на посочения от мен адрес за контакт.

12.04.2019 г. 
гр. Бургас
С уважение : ...................... /Д . Тодоров/

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: