Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 30 май 2019 г.

А може би тъкмо заради лудите като мен Бог пази и се грижи за България, знам ли?!


Световно-историческата епична сага около неуморната директорка на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" е на път да се възвиси до космически и вселенски, до абсолютно онтологични, до чисто екзистенциални и прочие, и тъй нататък, и так далее, и тинтири-минтири, и ала-бала измерения и мащаби и дори е на път да се превърне в трагедия с шекспировски, без преувеличение, размах (виж коментарите под публикацията със заглавие Дори и на този свят има справедливост, възмездие и разплата за греховете!); ето в тази връзка какъв злокобен коментар намерих тази сутрин в блога си, а по-долу можете да видите как аз отговорих на предупреждението, отправено от моя бивша ученичка, живееща в момента в чужбина:

Анонимен каза: Г-н Грънчаров, здравейте, много съм обезпокоена! Направо се страхувам от родната си страна и сериозно смятам, че тази история за Вас ще свърши зле.

Те не само са крадци на парите и труда ни, това са изверги и убийци! Благодарение на парите, които крадат, ръцете им са безкрайно дълги - ето, че стигнаха и до новата Ви месторабота. По-зловещо нещо няма никъде, управляват включително фейсбук и другите средства за комуникация между хората. Не знам докъде ще стигнат, но не е мъдро да ги нападате, в опасност сте според мен. От тях не може да се избяга в рамките на страната, извън граница трябва да сте за да ги посмеете да ги изобличавате. Помислете! Просто ги игнорирайте, пишете си книгите без те да имат достъп до тях. Всичко, което се случва там, в България, е нечувано, това е мракобесие, уродливост, аномалия, чудовищно е, не намирам думи!

Г-н Грънчаров, тия разпищолили се мутри са способни да Ви убият буквално за да Ви отмъстят. Както се връщате от работа някоя сутрин ще Ви изпратят убиец, ще инсценират "битова свада" между Вас и него, за да Ви омърсят паметта примерно ще кажат, че сте бил пиян, сбил сте се с този човек дори на политическа основа и той ще Ви прободе с нож. Или ще инсценират "случайна катастрофа" с кола и ще Ви убият. Много Ви моля престанете да пишете в блога си, замълчете, изчезнете, скрийте се и си пишете книгите без да публикувате нищо. Вие всеки ден дразните толкова много хора намиращи се на власт и те в един момент ще решат да се разправят с Вас кардинално.

Плаша се за Вас. Ако бяхте като мен в чужбина щеше да е по-безопасно да пишете, но сега сте на вълка в устата. Да продължавате да пишете е пълно безразсъдство от Ваша страна. Затова Ви моля да обмислите сериозно това, което Ви казвам.

Аз очаквам нервите на мутрите скоро да не издържат и те да престанат да чакат на умрете от естествена смърт. Ще Ви убият без да им мигне окото, ще Ви пратят убиец, който ще Ви убие така, че и в последната си минута да излезе, че сте опозорен, че сам сте си предизвикал смъртта или нещо подобно. Предупреждавам Ви, помислете сериозно.

Ваша бивша ученичка от тета

Ангел Грънчаров каза: Здравейте,

Сега виждам коментара Ви и веднага Ви отговарям.

Благодаря Ви за загрижеността и за труда да ми пишете за да ме предупредите да внимавам. И да се уплаша за живота си. Може би сте права, че има голяма опасност да продължа. Ще помисля сериозно върху думите Ви. Но още сега мога да Ви кажа нещо, познавам себе си и зная добре какво ще направя.

Аз отдавна съм се прежалил. Те така или иначе ще ме убият, дали ще е по-бързо или по-бавно е почти без значение. В някакъв смисъл бързата смърт дори е за предпочитане. Щото другият начин е да ме оставят в една продължителна агония, примерно да умра от глад. Всъщност аз имам болно сърце и в този случай пак ще умра бързо, да се надяваме. Но има и още нещо, което ми хрумва в този момент.

Не ние самите трябва да се грижим за това кога ще умрем, а има Кой да се грижи за това. Единствен Бог се грижи за това кой колко ще живее тук, на земята. Така че аз нямам право да предприемам каквото и да било за да се опитвам да си удължа живота. Това е безсмислено. Когато си дойде отредения ми последен час, нищо няма да може да спре неотвратимото. Ние може да имаме свобода, но тя не е безпределна. Също така нямаме право да избираме как именно ще умрем и прочие. Затова аз тези грижи относно това кога и как ще умра ги нямам. Нашата същинска и най-важна грижа е как да живеем, и то по възможност достойно. Знаете какъв е моят отговор на този въпрос. Цял живот съм живял както съм смятал че съм длъжен да живея, ето, сега, накрая, да почна да проявявам малодушие и от страх да се мъча да променя живота си, ми се вижда неправилно (да употребя тази неутрална дума) Или направо казано тъпо. Остана ми още малко да живея, ще го проживея този остатък така, както съм го живял досега. В борба живях живота си. Моята борба е за правда, за свобода, за достоен живот. Грозно е в последните си моменти да дезертирам и да изменя на себе си, на своята философия на живота.

А как точно ще умра - това е грижа на Бог, то не е дори от прерогативите на враговете ми, които наистина са способни да пратят убийци за да ме довършат. Аз срещу ченгетата от ДС писах цял живот, колко му е да ме претрепят. Но казах, че Бог отговаря за тия неща и той най-мъдро ще реши.

Няма как и да бягам в последните си дни от България. Мой приятел-фантазьор от Австралия ми е обещал като се види в пари да ми прати за да ида да поживея малко и евентуално да умра там, в Австралия. Но това е химера. А дали ще доживея дотогава - не знам. Но си мисля и друго: в момента, в който аз самият си взема торбичката и тояжката и тръгна да бягам от България, точно тогава България ще загине. Без мен България няма да е същата. Докато в България има идиоти като мен, тя е жива и има надежда, може би Бог тъкмо заради идиотите като мен се грижи за България, знам ли?! Не знам нищо и не ща да зная. Не ни е дадено да знаем за тия неща.

Такива работи. Повдигнахте хубава тема за размисъл и дори за разговор. Дали да не публикувам нашите коментари и да обява такава тема за дискусия?! Дали пък това няма да е капката, с която ще прелее чашата на търпението на мутро-ченгесарските властници? Дали да не проверим това, а? Интересно е според мен...

Желая Ви добро! Бъдете здрава!

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров (един напълно луд, според разпространените български представи човек, който не си гледа собствения личен интерес, а е съвсем полудял и затова се грижи за ОБЩИЯ ЧОВЕШКИ ИНТЕРЕС - щот си е втълпил, че трябва да живее докрай като свободна личност, като философ, като истински учител, като изпълняващ духовната си мисия човек и пр.)

ЗАБЕЛЕЖКА: Ако някой от вас, дочелите този текст (ако изобщо има такива, в което много се съмнявам!), има две минути, може да копира линка и да го сложи на моята страница във Фейсбук (от която бях опраскан след надлежния донос против мен!), също така не пречи да го сложи и на страницата в моя подкрепа, нищо че тя в последните дни се стопи набързо, щот хората вече не щат да имат нищо общо с толкова лош човек като мен, дето не мирясва, ами продължава да мърда и да протестира!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

22 коментара:

Анонимен каза...

За да излезете от България би трябвало да можете и да сте готов да правите неща с които да си покривате нуждите. Какво сте способен да правите и другите хора да ви плашат за това? В интерес на истината като охрана бихте живял далеч по добре ако сте в Майнц например.

Анонимен каза...

Според мен, читателите на текстовете на г-н Грънчаров не би трябвало да ги възприемат без интелектуално усилие и повърхностно, а да се опитат да почувствуват уникално богатия спектър от стилистични похвати - ярко публицистични, дълбоко метафорични, с които са обхванати сериозните философски размисли и прозрения в дълбочина.
Цветанов

Анонимен каза...

Вие сте не само философ,учител,писател и т.н., но сте направо светец. Щях да пропусна - и нощен портиер. Последното ви характеризира най-точно.

Анонимен каза...

Господин Цветанов ако господин Грънчаров беше прекарал цялото това време на писане на жалби и политически позиви в изучаване на английски,програмиране,точкови заварки.... сега нямаше да работи като охрана и нямаше да има никакви финансови проблеми. Не го поощрявайте в това защото е лошо за финансовото му здраве.

Анонимен каза...

Да, за финансовото здраве може би... Но все пак ставаше въпрос за духовното здраве - кой си спомня за людете със задоволително финансово здраве от времената на Сократ...
Цветанов

Анонимен каза...

Е нали това му е драмата на господин Грънчаров . Смешната учителска заплата . Та нали за това е цялата битка а не за духовни неща. Оная Ананасова не може друго да направи освен да спре някакви ДЪРЖАВНИ пари. И потича потока на лицемерието че не става въпрос за това а за духовни ценности.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, вий двете с "Ананасова" (благодаря Ви, че така изразително изменихте фамилията й!) сте материалистки и затова мислите единствено и само за пари. Вие като такива не разбирате от нищо друго. И не можете дори да сфанете как е възможно човек да жертва материалното си положение за такива неща като истина, свобода, справедливост, достойнство. Вие изобщо не знаете що е това нещо, духовното. По тази причина из казвам, че този човешки тип, към който принадлежите, живее на някаква друга планета. Щот на нашата духовните неща имат водещо значение. Надявам се поне отчасти ме разбрахте, опитайте, може да Ви се удаде...

Анонимен каза...

Вие не разбирате какво значи 'жертва'. Това е доброволен акт . А заплатата ви не беше отнета доброволно та нали това ви е драмата.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, бъркате ме със самата себе си, това Вашето се нарича "неинтелигентност" (простотията, тъпотия) - не можете да се поставите на гледната точка на другия и да мислите според нея. Просто не Ви се удава, по тази причина, да мислите, сиреч, без да мислите се изказвате. Поради което само демонстрирате умствената си немощ. Такива неща като "заплата", "пари" и прочие са фундаментално важни само за вас двете с Ананасова, ето, затова и си "мислите", че някой нормален човек може да страда заради заплата, сами вие двете страдате за такива тъпи неща. Нормалните хора страдаме за съвсем други, непонятни ви неща. И се борим за тях. Тъй че думата "жертва" спрямо неща като заплата и пр. не са си на мястото. Обзета сте от сатанизъм, другарко, това е бяс. Вие двете с Ананасова ще умрете ако си загубите заплатите, но ето, аз живея и то превъзходно и без заплата. Аз ако мислех като вас само за заплата щях да си я запазя (подобно на мижитурките, над които вие властвате), но за мен заплатата е нещо несъществено, незначително. Но това вие двете с Ананасова не можете да го разберете. Липсва ви душевната сила, която е потребна за да можете да го разберете. И коя е тази душевна сила едва ли ще сетите по тази причина...

Анонимен каза...

Няма логика в думите ви поради простата причина , че единственото което Ананасова може да ви отнеме е въпросната заплата. Защо са тогава тия съдебни дела,жалби и хленчене че ви убиват? Теоретично на друго не могат да ви посегнат от училището.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, казах Ви вече, "логиката" Ви е сгрешена. Ананасова може да ми отнеме само заплатата, но заплатата е нещо, което слабо ме вълнува. Аз, другарко, съм идеалист, нещо, което Вие никога няма да разберете. Грешката ви с Ананасова е, че си въобразявате, че като ми отнемате заплатата, ми причинявате зло. Аз си пожертвах и заплата, и много други неща тъкмо защото за мен има значително по-важни, сиреч истински неща - като истината, примерно. Ананасова мен ме намрази щот дръзнах да й кажа някои истини, аз като й ги казах, й направих добро, тя пък ме намрази (причината е ценностната ни несъвместимост с нея и с Вас самата!). Сама преценете колко и тъпо, грозно, зло и пр. оня, който Ви прави добро, да го наказвате с... отнемане на заплатата! Та аз и без заплата продължавам всеки ден да правя добро на въпросната самозабравила се и не знаеща на кой свят живее властваща персона, вместо да ми благодари (и вместо да ми плаща с пари за тъй квалифицирания труд!), тя продължава да ме мрази и да вижда в мое лице един, моля Ви се, "злодей". Това е неадекватното поведение, което се дължи на това, че вие двете с нея живеете в свят, нямащ нищо общо с реалния. А реалния свят, другарко, в който живеем, е ЧОВЕШКИ свят. Такива като вас двете живеят в един свински (поволявам си да го кажа с плаха надежда поне отчасти да ме разберете!) свят. Щот свинете мислят единствено за ядене (което се добива с пари, нъл тъй?) Но ний, човеците, не сме свине, за Ваше сведение ще кажа и това... Та си правете сметка колко много се излагате като говорите (и "мислите") само за пари и за заплати...

Анонимен каза...

Заплатата не сте пожертвал защото ви беше отнета без ваше съгласие. Това и оспорвахте в съда а той с друго дори и теоретично не може да се занимава в този случай . Та пак не се разбира какво сте пожертвал? И Как?

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, май хертен не успявата да офнате що Ви казвам. Мислете малко де, таз глава Ви е дадена не само за украшение! Ще Ви помогна, щото ми е мъчно, че сте толкова заблудена...

Мен другарката Ананасова ме уволни щот с нея имахме куп несъгласия по принципни въпроси. Примерно аз й казвах, че тя има погрешен управленски подход. Поради което всеки ден прави поредици от грешки. Тя в създалата се необичайна за нея ситуация (аз, бидейки учител, изпълнявайки си дълга, просто се опитах да й помегна да разбере истината за ставащото!) постъпи крайно глупаво, уволни ме, сиреч, отне ми тъй важната за вас двете с нея заплата. И си мислеше, че нещо по този начин ще реши. Пет години по съдилища аз й обяснявам колко групаво е постъпила, щото отнемането на моята заплата не решава нейните управленски проблеми, тя обаче продължава да се инати да не разбира и пак продължава да си мисли, че някакъв проблем е решила. Тя се оказа най-слабия ми, най-невъзприемащия ми ученик (да не употребявам някои други думички!). Такива работи. Ние с нея спорим за принципни (духовни неща), ала тя няма как да разбере това. И Вие като нейно "друго Аз" тук се изживявате като нейна адвокатка - и се опозорявате също като нея. Някои хора стават за резил на целия свят и пак не могат да сфанат що става...

Анонимен каза...

Прекрасно разбирам какво ми казвате но не разбирам каква е вашата драма? Ананасова ви е отнела нещо за което не ви пука? И вие започвате съдебни дела, планини от жалби и заплаха за самоубийство заради нещо за което не ви пука (заплатата)?

Ангел Грънчаров каза...

Няма как да разберете щото Ви е увредено съзнанието. На мен за заплатата не ми пука, за мен парите са нещо незначително (затова сега потънах в дългове за да задоволя егото на другарката Ананасова, "мислеща", въобразяваща си, че ме наказва като ми отнема някакви пари!), но аз водя съдебни дела и прочие защото ми пука, другарко, за неща като истина, достойнство, права, справедливост, свобода и прочие СВЕЩЕНИ НЕЩА, които тази въпросната не знаеща на кой свят живее особа дръзна да потъпче. Теперь меня поняли хоть немножко?! (Ако почна да говоря на руски дали ще ме разберете по-добре, другарко таваришч?!)

alex каза...

Как делата се отнасят до истинната и справедливостта не се разбира . И мнозинството не разбра това и не ви подкрепи . Моля обяснете.

Ангел Грънчаров каза...

Интересно е как успяхте да разберете що е сфанало мнозинството и що не е сфанало! :-) Да не искате да кажете, че мнозинството у нас са дебили?

Хората се съдят именно заради такива неща като правда, справедливост, права и прочие, Вие чувал ли сте за това, то е елементарно, мисля, че не е възможно поне да не сте чувал. Е, аз точно затова се обърнах към съда. В съда не съм си искал парите и заплатата, съвсем други неща исках. Съдът у нас е доста по-различен отколкото е в другите страни, особено напоследък. Е, съдът на няколко пъти присъди в моя полза ЦЕННОСТНИЯ ми конфликт с властващата особа Ананасова, само веднъж присъди в нейна полза, което е интересно като феномен. Тя обаче въпреки присъдата на съда е в дълбок раздор именно с истината, със справедливостта, с правото, със закона даже, не могат тук да й помогнат дори ходатайствата, дори връзките й с властващите са безсилни нещо да променят. Теперь меня поняли хот немножко?!

alex каза...

Съдът не отсъди ли на 1 и 3 инстанция за нея а на 2 за вас?

alex каза...

И делата не бяха ли оспорване на административен акт ? Къде в това са ценностите? Не е ли обикновенна бюрократщина?

Ангел Грънчаров каза...

Зад всимко в нашия човешки свят стоят някакви ценностни (духовни) детерминанти, инак всичко се обезсмисля. Без постигането им съзнанията на хората потъват в безсмислие (както Ви е сполетяло Вас!). Дори и зад разните там бюрократични пинизи стоят дълбоки ценностни основания. Прмерно у нас намиращите се на власт имат напълно сгрешена представя за това що е власт и що е право. И докато са на власт постоянно потъпкват правото. Сега разбирате ли зао властващата мутрокрация у нас така неистово се съпротивлява на една истинска съдебна реформа? (Щот ако се проведе такава реформа разните бабаити - като... да не изброявам имена!) щяха да си получат отдавна заслуженото и щяха да се излежават на наровете в затворите...

Анонимен каза...

вярно е, че Грънчаров сам си пожертва заплатата, макар че сега реве за нея. Късно е, либе, за китка. Мандалото лопна!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, само уродки като Вас самата реват за пари, да се реве за пари и заплати е тъпо. Обясних Ви по-горе кяк стоят нещата при мен, ала явно не можеш да го проумееш. Щот за да разберете освен акъл се иска поне и капка морал, ала такова нещо при Вас специално не се въди...