Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 14 май 2019 г.

Истинските виновници за всичко сте именно вие!


Самозабравилите се управници в сферата на образованието в Пловдив подложиха един български учител на такива грозни гаври и издевателства, че го докараха в отчаянието му до мисълта да се самозапали в знак на протест в навечерието на празника на духовността 24 май! Това е чудовищно, не мога да разбера давате ли си сметка колко чудовищно е това, което тия мутризирани управници си позволиха да направят. Но знаете ли кое е по-чудовищно дори и от това?

По-чудовищното е, че хората у нас явно до такава степен са станали безчувствени, че ето, цяла седмица вече няма никаква гражданска или обществена реакция на новината, че един български учител е доведен до положението, че в отчаянието си е заявил, че в навечерието на 24 май в знак на протест срещу безобразията и беззаконията в образованието е готов да се самозапали! Ето това е истински чудовищното! Дори и най-близките ми приятели мълчат: нито една човешка реакция не достигна до мен в тия толкова съдбовни за мен дни!

И в този контекст възниква логичният въпрос: ами ако аз наистина се самозапаля то дали и тогава зомбираният, умрелият в духовно отношение, безчувственият народ изобщо ще се развълнува поне малко?! Едва ли, дори и такъв страшен акт едва ли ще го извади от пагубното безразличие! Ами следващият въпрос в този кошмарен контекст е следният: ами заслужава ли такъв един народ, съставен предимно от духовни мъртъвци, такава една жертва от моя страна?

Самоубийството е бунт на човека срещу самия Бог, той е тотално нарушение на онтологичния порядък в живота и света. Аз не мога да се реша на този така страшен грях. Принципно съм против такива екстремни изяви на отчаяние или на протест. Но въпреки това съм готов да стигна до самия край - аз съм учител и се чувствам длъжен да изнеса един толкова тежък урок на заспалото, на пребиваващото в ужасен ступор общество. Аз съм учител по философия, това да изнасям уроци, в това число и нравствени, е мой дълг, то е част от моята духовна мисия, приета съвсем съзнателно, на която съм служил през целия си живот. Имам чувството, че самият Бог ще ме разбере и дори ще ми прости ако безжалостното и безчовечно, тотално бездуховно общество МЕ ПРИНУДИ да стигна до такава една наистина крайна мярка - каквато е самоубийството чрез самозапалване. Всъщност ще се окаже, че не аз, а ВИЕ сте тези, които ще драснете клечката кибрит и ще ме запалите. Да, ВИЕ, а не някой друг, ще е виновен за такава една смърт! Защо ли?! И питате защо?

Ще ви кажа и това, макар че е срамно, че се прествувате, че не знаете. Вие сте виновни защото ако вие като човеци и като граждани бяхте на мястото си, т.е. ако вие в контекста на случващото се бяхте реагирали както подобава за човешки същества и за граждани, то тия самозабравили се и разпищолили се властници, които така се погавриха с мен, че ме доведоха да мисълта за самозапалване, изобщо нямаше дори и да посмеят да направят това, което ми причиниха! Сега разбрахте ли, че истинските виновници за всичко сте именно вие?!

Толкова! Приятна вечер ви желая! И приятни сънища също така ви желая! Блазе ви, че имате такива сърца, че дори и при греховете, които имате, можете да си спите сладко като това правят съвсем невинните младенци!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

13 коментара:

Анонимен каза...

Вие какво очаквате? Група будни граждани да влязат в пее с тояги, да пребият охраната и да изхвърлят директорката през прозореца ли? Или да извършат гражданско уволнение, без да са я назначили те? Ами да бяхте инициирани подписка срещу нея и тези над нея.

гАд каза...

Вълк, вълк, вълк...

Анонимен каза...

Не е "страшна постъпка". Просто е глупашка.

Ангел Грънчаров каза...

Ами, драга другарко, ако не постъпката е глупашка, а Вие самата сте глупава и не можете да разберете смисъла й, тогава какво правим?! :-)

Анонимен каза...

За сега само мисли да се самозапали, но не е решил окончателно:-)). И за това са виновни останалите, които биват хулени и обиждани, ако изразяват различно мнение. Как очакваш подкрепа, като проявяваш необяснима агресия?!... Всичко идва от това, че сам се смяташ за нещо, а всъщност си нищо г-н Дрънчаров. Не разбра ли, че с кухото си дрънчене отблъскваш всички?!... Жалка картинка си! Уж четеш Библията, а не знаеш основни постулати от нея, например, че който се снижава-расте! И да смяташ всеки по-горен от себе си! Нито с книгите си ще останеш в паметта на хората (щото са кухи по съдържание), нито с псевдофилософските ти бръщолевици! Не разбра ли, че в многото говорене се допускат и много грешки?! Също мъдрост от Великата книга! Коментара ми не е нужно да го публикуваш, той е само за твоя употреба, дано ти послужи нещастнико! Ако знаеш колко си глупав, да си се гръмнал отдавна, поне е по-безболезнено! А самоубийството е най-големия грях, защото след него не можеш да помолиш за прошка!
Бъди здрав и се замисли, ако все още мозъка ти има тази функция! И запомни, че не плашиш никой със заплахата да се самозапалиш, защото до сега си доказал, че не си ценен за обществото, само дето нарцисизма ти е много голям! Егото ти е голямо! И да знаеш, че не съм "другарка", която те преследва в параноята ти! Иди на психиатър, не е срамно!

Анонимен каза...

Пийти ги тея хапчета ве!

Анонимен каза...

Горният коментар е от самата директорка на тет ленин. Която така мрази Грънчаров, че повече от това не може да бъде. А го мрази защото той за разлика от нея е личност и има постижения, а тя има само и единствено злоба, нищо добро не е направила в живота си. Да кажеш на една друга личност че е "нищо" показва, че ти самият си нищо. И го правиш само защото като плюеш по другата личност си се самоуспокояваш, но това е илюзия. Тет Ленин има за директорка такава комплексарка, че тя ще го унищожи и съсипе докрай. Интересно е защо някой от учителите не прояви капка достойнство и не каже открито това, което всички виждат. Единствен Грънчаров се бори толкова години с тази нещастница. С тази никаквица. Горките ученици, те са най-голямата жертва. Ето вчера разбрах че най-голямата подмазвачка на директорката Марина Петрова била представена от нея и била наградена, което е смешно. Тя ми е била учителка и нямам думи да кажа колко е нещастна. Господин Грънчаров, правите нещо много голямо, прекланям се пред Вашата сила на духа! Изнасяте великолепен урок на цялото общество! Некадърниците Ви мразят точно по причина на това че за разлика от тях сте не само способен, но и не сте мижитурка като тях. Един ден ще бъдете оценен подобаващо. Разбира се, Вие прекрасно знаете че тази измет не заслужава Вашата жертва. Не сте глупав че да направите такова нещо като самозапалването. Умните хора разбираме че Вие просто си правите поредния страхотен експеримент за да тествате реакциите на хората. Вашият блог е невероятно богат. Нека нещастниците да вият като зли кучета от безсилие. Но наистина е срамота, че народът не реагира което е страшно. И точно по тази причина Вашите провокации имат огромен възпитателен и позитивен смисъл.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря на горния коментиращ за това, което има доблестта да напише!

Анонимен каза...

АIG имал суицидни намерения... Бълхàрите вече са американци, вижте ги къв фарфаронски език "говорят" и се спъват над него, а горките ученици глеат и тъпеят кви спИциалисти са се качили отгоре им, ха-ха... Но защо са само 6.5 милиона, тез балкански пльовдивски филибè-амириканци, уау! Hе разбират те секса кат размножение, а само путèта, курèта и комунизъм са им у кратуните, уау!...

Анонимен каза...

Накъде води училището тази директорка, празнословецо ? Не ви ли е срам да говорите глупости ? Ако няма какво да кажете не си отваряйте устата, за да я проветрявате, а се информирайте!

Проверих сайта на гимназията, тези хора имат много инициативи, учениците им са на призови места, общината награждава 2-ма преподаватели от училището и директорката за особени заслуги в образованието в Пловдив. Това е първото българско училище получило харта за мобилност, училището има 20 години проектна дейност, чешка и португалска група водят стаж в училището.
Това училище изглежда развива достатъчно дейности с които може да се похвали, повече от много други училища в Пловдив и региона.

Колко трябва да си ограничен, за да обиждаш директорката или учителите там, при положение, че дори не сте се запознали с дейностите им.

Чета и се радвам, че този човек е уволнен, има за какво, тези жаби и гущери с които се буди всяка сутрин не трябва да бъдат изливани върху децата.

Г-н Грънчаров как не ви е срам ?

Анонимен каза...

На сайта всичко е бляскаво, разбира се, но това е пропаганда в стил "нашите непресеквашата успехи", иначе казано това просто са лъжи. Всичко добро в тета е създадено от екипа на инж. Паунов, новата директорка съсипа училището, то деградира, погледнете класирането му за резултатите от матурите. Училището ни загива. Г-н Грънчаров единствен показваше истинските проблеми и затова директорката го изгони. Моралната и психологическата обстановка в тета е ужасна. Само лицемерите и познавачите са добре. Ако директорката не бъде уволнена тета ще загине.

Анонимен каза...

Горната която хвали директорката защо се срамува да си сложи името? Сама признава по този начин че се срамува от лъжите си....

Анонимен каза...

Даже и да беше много добра като директорка, заради това как постъпи с Грънчаров Анастасова трябва да бъде уволнена. Щом постъпи така с него тя значи изобщо не става за директорка.