Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 25 юли 2019 г.

Защо като не разговаряме започваме да мразим ония, за които си мислим, че не са като нас - понеже не ги познаваме?!


Повечето българи са негативно настроени спрямо ромите по една-единствена причина: защото не общуват с тях, защото не ги познават! Ако ги опознаят, ако почнат да разговарят с тях, непременно ще си променят мнението.

Вече втори месец работя на място, където работят предимно роми и осъзнах, че те са напълно същите като нас, а в много от случаите са дори и по-добри от нас, а също така са и по-работливи и сърдечни хора! (А когато започнах работа тук и забелязах, че ще бъда обкръжен предимно от роми, признавам си, се почувствах доста некомфортно - меко казано!)

Етническите признаци на човека са много по-несъществени в сравнение с ония, които изразяват чисто човешкото у него - противно на това, което ви говорят национал-социалистите и национал-комунистите. Които се чудят как да сеят враждебност и конфликти най-вече на мизантропска и ксенофобска почва и основа...



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

22 коментара:

Анонимен каза...

По същата причина по която вие се обръщате с така характерния ви стил към пишещите тук. Никога не се опитвате да чуете какво те казват.

Анонимен каза...

Много е точно,на същото мнение съм!

Bogdana Petkova

Анонимен каза...

А имал ли си ученици от този етнос? Аз съм имал по някой и друг такъв ученик, на когото никой друг ученик не може да стъпи и на малкия пръст по интелект, знания и успех. За съжаление такива деца са много малко. Но ги има и те трябва да бъдат давани за пример на всички останали.

Nedelin Boyadjiev

Ангел Грънчаров каза...

Имал съм прекрасни ученици от ромски произход. Не се знае колко са, малко ли са и каква част от талантите на ромските деца се пропиляват поради идиотската ни образователна система, която е така противна на ромската душевност. Щото ром-роб аз лично не съм срещал...

Ангел Грънчаров каза...

Към първата другарка, към другарката-мерзавка, изказала са най-напред:

Другарко, когато употребявате думата "никога" и също така думата "никой" не е зле да мислите малко. Щот само демонстрирате малоумието си и се излагате. А уж сте завършила престижен рабфак...

Анонимен каза...

Много жалко, че един "философ" чак сега е осъзнал, че и ромите са хора!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко кретенке, интересно е, че не се сдържахте и тук да си пуснете отровата. Което означава, че наистина сте болна. Лекувайте се, макар че лек за злобата няма.

Анонимен каза...

Статистическата тенденция е в близките години ромите да са мнозинство и съответно ще поемат отговорността за управлението на държавата - и това е възможността за така желаното обществено развитие, със свойствените им "интелект, знания и успех" ще се осъществи най-после истинската демокрация и всестранен просперитет.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, роми или комунисти да управляват, Вие кое от двете лично предпочитате? С комунистически и мутро-комунистически управления процъфтяхме според Вас, тъй ли?!

Анонимен каза...

Комунистите са за предпочитане, разбира се. По този въпрос две мнения не може да има.

Анонимен каза...

Иво Инджев се представя много добре в Черешката на тортата. Виждам има и други теми, освен тези, за които пише. Вие дали имате различни теми от: мутроландия, комунисти, директорката на ТЕТ,чиновниците не работят и всички граждани са мижитурки?

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, я помислете малко кои по-точно са моите теми. Директорката на ТЕТ Ленин не може да е моя тема, съвсем друга ми е темата, ама немате акъл да сфанете коя е тя. Ккави са ми темите в блога и в книгите може да сфане само човек, чиито акъл не е толкова минимален като Вашия, драга долна и проста другарко...

Ангел Грънчаров каза...

Комунистите са за предпочитане, разбира се. По този въпрос две мнения не може да има.

Другарко, другарко, оскотяла сте от малоумие! Естествено че може да има две мнения. Даже може да има и три мнения. Има демокрация ма, другарко комунистке!!!

Анонимен каза...

Че нали редовно пелтечите, че в България нямало демокрация?

Ангел Грънчаров каза...

А има ли демокрация в МУТРОЛАНДИЯ ма, другарко? Къде я видяхте таз демокрация? Вие изобщо знаете ли що е демокрация?! Май изобщо не, нали така излиза?

Анонимен каза...

Но нали самият ВИЕ казахте в предишния си коментар: "Има демокрация ма, другарко комунистке!!!" :-)

Анонимен каза...

Ма госпоподине, недейте пък така по демократичному...

Ангел Грънчаров каза...

Драга дебилзирана другарке, това, че има демокрация в МУТРОЛАНДИЯ беше ирония ма, и това ли не можахте да сфанете?! Наистина сте много зле...

Анонимен каза...

Значи съм права, че по въпроса за комунистите две мнения НЕ МОЖЕ да има. Радвам се, че признахте.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, другарко, естествено, че пак нищо не сте разбрала. Както по въпроса за комунистите, така и по всеки друг въпрос може да има много МНЕНИЯ, но това не променя факта, че ИСТИНАТА е само една. Теперь меня понялли?!

Анонимен каза...

Значи сте съгласен смен, че истината е само една - каквато ви я казвам. Поздравления, и вие прогледнахте!

Ангел Грънчаров каза...

Истината може да е една, но това не значи, че тя съвпада с Вашето мнение, другарко. Мнение и истина са доста различни неща. Толкова сте боса в мисленето (сиреч във философията), че Вашите мнения нямат и най-отдалечено отношение към истината. За сметка на това спрямо лъжата имат точно съвпадение...