Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 22 юли 2019 г.

Защо в системата на социалистическото ни "образование" няма и не може да има човечност?


Под публикацията със заглавие Битката на небезразличните граждани с тъй уродливите родни управленски - и несрещани в природата, космоса и световния социум - феномени продължава! се появи човек, задаващ смислени въпроси, което ми даде възможността да му отговоря по подобаващия начин; ето този наш своеобразен диалог:

Анонимен каза: Имам един въпрос към Вас, г-н Грънчаров... Какво точно целите, в крайна сметка - Вие и Вашата група, пращайки писма до българските институции? Някакви психологически експерименти ли провеждате? Кога ще напишете книга за експериментите си с гражданското общество, с институциите, с учениците и всички други, с които експериментирате не от днес и не от вчера?

Може би очаквате нашенските институции да разкрият пред Вас своето човешко лице? А, в действителност, имат ли те човешко лице? (Ето една благодатна тема за есе.)

Много се извинявам, ако подбутвам в друга посока плодотворната дискусия, която провеждате над моя постинг!

Blogger Ангел Грънчаров каза: Всъщност задавате ми не един, а повече въпроси. Ще отговоря на всеки един от въпросите Ви, за които Ви благодаря най-сърдечно! Ще карам поред:

Какво точно целите, в крайна сметка - Вие и Вашата група, пращайки писма до българските институции?

Целим доста неща:

- Да предизвикаме ползотворен (плодотворен) дебат по истински важните въпроси на образованието, които властващата образователна бюрокрация (да не кажа мафия) старателно отбягва;

- Да помогнем на тия самозабравили се (понеже са в недемократична среда) властници да се видят отстрани, да разберат как изглежда поведението им отстрани;

- Изнасяме им безплатни уроци по непосредствена и практическа реална демокрация (демократизация) и декомунизация на отношенията в образователната сфера;

- Помагаме им да си очистят съзнанията от някои твърде стари и вредни стереотипи, да се освободят от един крайно порочен ретрограден манталитет;

- Опитваме се да ги убедим, че в условия на дебатиране не е толкова страшно да се живее, не е също толкова страшно да се живее в условия на демокрация (щото демокрацията не е нищо друго освен всекидневно дебатиране между гражданите и властта!);

- и още много други неща от този род целим, сега просто не ми се пише повече, пък и не е нужно, щото интелигентният човек ще се сати за тях съвсем сам;

Някакви психологически експерименти ли провеждате?

Не само психологически, но и нравствен смисъл има експориментът ни; той има също така и чисто политически ("демократизаторски" и "декомунизаторски"!) смисъл. Щото не зная дали, но у нас тече една много тежка битка между самозабравилата се властваща политическа мафия и остатъците от ажданско общество, които все още съществуват (а пък мафията се опитва всячески да ги задуши и ликвидира!). Борбата, която водим, е безмилостно жестока, а пък в нея падат и жертви, примерно моя милост беше подложен на изпитания, които застрашават живота ми (а пък общността гледа сеир и немее, не знаейки, че е непростимо да бъде убиват по толкова жесток начин български учител!).

Кога ще напишете книга за експериментите си с гражданското общество, с институциите, с учениците и всички други, с които експериментирате не от днес и не от вчера?

Тази книга отдавна всеки ден се пише в блога ми, ето, и Вие вече сте неин съавтор.

Може би очаквате нашенските институции да разкрият пред Вас своето човешко лице?

Да, добре сте го казал. Смятаме, че институциите ни (и по-скоро длъжностните лица в тях, лицата, които заемат съответните отговорни постове в тях) се нуждаят от спешно очовечаване. А човечност без свобода няма. Свобода в системата на образованието също няма. Поради тази причина и човечност в нея няма. Ние това правим: внасяме свобода (демокрация) в рамките на тираничната авторитарна и терористична (социалистическа) система на държавно-бюрократичното своеволие или произвол (волунтаризъм), а по този начин спомагаме в нея да се зароди тъй потребната човечност. Не вярвам обаче, че може да има социализъм с човешко лице, социализмът (комунизмът) винаги е противочовечен. И това го доказа не само опитът на цялата история на двата последни века (19 и 20-ия), но и опитът на нашето всекидневие, щото комунизмо-социализмът е жив в душите под формата на стереотипи, на манталитет.

А, в действителност, имат ли те човешко лице?

Не, нямат и не могат да имат. С внасянето на свобода (демокрация) в системата на тази античовечност ще се зароди и тъй потребната човечност. Лека-полека. Не изведнъж може да стане това. Ние даваме своя пример. Спомагаме. Работим неуморно. Властта, както виждате, се държи крайно идиотски (високомерно, тъпо, парвенюшки, милиционерски и както си искате още все от този род!). Властта стана за смях. Излага се всеки ден. Демонстрира пълната си неадекватност и вредност. Най-голямата ни надежда е гражданите (народът) да осъзнае благодарение на нашата инициатива (на нашата борба) истината за реалното положение в тотално катастрофиралата по всички линии "образователна" система в свидното ни отечество.

(Ето една благодатна тема за есе.)

Прав(а) сте. Дори цяла книга може да бъде написана. Пишем я, както казах, тук, в блога. Заповядайте, включете се като неин автор!

Много се извинявам, ако подбутвам в друга посока плодотворната дискусия, която провеждате над моя постинг!

Оценявам иронията Ви! (Заслужена е!) Да, моите "дискусии" с въпросните анонимни другарки са твърде изродени, но какво да правя, матрьялът е такъв. Те не желаят да дискутират нормално и човешки щото тъкмо човешкото у тях липсва. А комунално-комунодното е избуяло до крайна степен. Няма, дето се казва, съответствие. Те живеят в друг свят, на друга планета, намираща се в друга галактика. Нямаме допирни точки. Същото, за жалост, констатирах и в своите опити да предизвикам диалог с ръководството на печално известната ПГЕЕ "ТЕТ Ленин"... защо е така, правете си извода сами!

До нови срещи! Радващо е човек да срещне друг човек, задаващ смислени въпроси - и да си поговори с него!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Хм... Изненадващо се е получило едно прелюбопитно интервю.

В този случай може би неволно интервюиращият неусетно се е превърнал в интервюиран. Интервюто се състои от много интересни въпроси и също толкова интересни отговори.

Може би интервюиращият трябва по-често да влиза в ролята на интервюиран от страна на читателите на този блог. Хаха, наистина много забавно се е получило.

Много приятно съм изненадана.

---

(За протокола, аз съм Баба Яга, яхнала тояга, завършваща с метла.)


Ангел Грънчаров каза...

Благодарим Ви за добронамереното изказване, уважаема другарко "Баба Яго"! :-)