Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 14 септември 2019 г.

Запис на предаването "На Агората..." от 5 септ. 2019 г., темата е: Защо допуснахме да ни направят на маймуни?



Приятно гледане, приятни размисли!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

9 коментара:

Анонимен каза...

И какво от това ? Замисли се Грънчаров, ще разбереш колко лесно се оборва вашето твърдение. Ако наистина сте прав и тези хора са ограбили държавата и са продали златото ни и са късали части от държавата, какво от това ? Забележете г-н Грънчаров съвременното мислене, което е различно от комунистическото - дори и да са го направили, какво трябва да направим ? Да ги изхвърлим от парламента ? Да излезем на протест и какво ? Да ги свалим от власт, а после какво ? Това е една от порядките на комунистическото мислене - мрази някого, без значение кой е. Вие фокусирате цялата си енергия върху омразата върху определена група от хора и не успявате да развиете някакво качество, което ще допринесе за развитието на страната. Забележете, толкова много сте запленен от блога си, че не може да вършите собствената си работа, като учител. Помислете, пишете по три поста на ден, два от които са насочени с остри критики към правителството и комунистите. Това означава, че минимум 2 часа прекарвате в блога си за да напишете и четете някакво мнение в критика за комунизма или правителството. Дори и повече от нещата, които казвате да са истина, казаното от вас практически няма никаква стойност. Което е силно характерно за чисто манипулативното прокламиране на безсмислени идеи на отминалата идеология. Причината много хора да не Ви слушат е понеже това време отмина. Всеки гледа напред - търси идеи за по-добро образование, повече инвестиции, дейности в полза на общността, вместо да губи времето си в безсмислени разговори, които няма да ни помогнат да напреднем, а напротив. Защото г-не, дори и да е така, след като ги свалим от местата им няма да дойде по-добро, защото никой не го е развил. Дори и да се сдобиете с голяма трибуна, изберат Ви за премиер, какво после ? Последните няколко години прекарвате в писане срещу образованието и срещу правителството. Вие не разбирате от политики, разбирате кой краде, кой е лош, но не знаете как да правите политика? Какъв е смисъла от Вас? Как ще помогнете да просперира страната ? Вие нямате идеи! Вместо да отделяте по 2 часа на ден за развитието на философски клуб, за избор на състезатели по олимпиади, да развият дискусията, като основен метод за групова работа в часовете по философски цикъл. Тогава като дойдат при вас г-н Грънчаров Вие ще кажете използвам тези и тези модели на преподаване, тогава Вие ще зададете насока на българското обучение, защото всички ще Ви гледат. Това е в идеален вариант, разбира се. Но Вие отделихте толкова много години в писането на критики към всички, които не са Ви удобни, вместо да ги подминете и да внесете промяната. Защото ако наистина сте толкова велик учител щяхте да ги научите да печелят лесно олимпиадите и след това да ви остава време за допълнителни методи. Това е величието, всичко друго е празно дърдорене. Затова в психологията се нарича проекция - мислите, че сте по-морален от всички хора, че сте последна инстанция, а всъщност не е така и сте много, много назад от настоящето - модерно и развиващо се.

Харесва ми страстта, която влагате в идеите си, това е запленяващо.
г-н Грънчаров, всичко добро!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, дърдорите празни приказки, показващи, че хал-хабер си нямате от нещата, за които се изказвате. Нито сте наясно какво съм правил в образованието, нито какви са ми идеите в политиката, какъв ми е проекта за укрепване на демокрацията ни, нищо не Ви е ясно, ала за сметка на това имате мнение, което, естествено, увисва във въздуха - или просто е въздухарство. Заслепена сте от някаква тъпа емоция срещу мен, която е характерна за хората, които нищо не правят - които винаги мразят всеотдайно хората, които нещо правят.

Анонимен каза...

Изумително е как г-н Грънчаров успява да използва много на брой и различни по вид безспорни аргументи да "постави на мястото им" всички "Другарки, дърдорещи празни приказки". Това се дължи най-вероятно на нивото на ерудицията му и образоваността в най-различни и взаимнодопълващи се науки, както и бурният му професионален и политически опит /описан детайлно и поучително в блога, а и на други места/. Крайно необходимо е да си дадем сметка /и като общество/ за безценният шанс, явно даден ни Свише, да сме съвременници на подобно запленяващо явление в социума.

Ангел Грънчаров каза...

Напълно сте права, другарко! Липсата на "много на брой и различни по вид безспорни аргументи" очевидно свидетелства за моята необразованост и за ниското ниво на ерудираността ми, както за тъй нещастния ми професионален и политически опит! След като констатирахте тия очевидности, другарко, може да се разтопите от радост и за ознаменуването на тъй радостната си констатация бихте могла да изиграете и един хубав казачок, нищо не пречи да потържествувате малко, нали така?! :-)

Анонимен каза...

Казачокът не е лошо нещо, ако човек не страда от кокс-артроза.

Анонимен каза...

"за ознаменуването на тъй радостната си констатация бихте могла да изиграете и един хубав казачок" - В никакъв случай казачок /рок може, препоръчително е/! Ще си помислят
тези, които трябва, че сте русофил /шпионстващ може би, с всички произтичащи от това неприятни последствия/ и обяснението, че казачокът е бил препоръчан от известен русофоб-демократ само ще ги разсмее докато поставят белезниците!

Ангел Грънчаров каза...

Така е, другарко, Вие за всичко сте права - и всичко знаете най-добре!

Анонимен каза...

Защо не отговаряте на първия коментар? Покажете къде са идеите ви за новите политики, къде сте ги представил?

Ангел Грънчаров каза...

Идеите ми са в книгите ми ма, другарко, четете и ще ги научите. ТТова, че Ви мързи да четете не значи, че някой ще си губи времето отново и отново да Ви обяснява всичко, все едно сте бавноразвиваща се... книгите са измислени за това, авторите там да си казват идеите.