Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 29 септември 2019 г.

Училищните директори имат такава власт, че ако искат не калинка, а... магаре могат да назначат за учител на децата и внуците ви!


Един човек в блога ми ме запита:

Нормално ли е училищен директор да назначи учител само с висше-бакалавър, а човек с магистърска степен да не бъде приет? Това законно ли е, г-н Грънчаров?

На което отвърнах:

Законът в тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ дава право на училищните директори такава власт, че ако искат дори... магаре могат да назначат за учител! Стига, разбира се, това магаре да е "от наште" ще го назначат без да им мигне окото!

Това, за жалост, е положението...


А някои говорят, че у нас били назначавали само... калинки! Леле, каква чудесна идилия цари в свидното ни отечество: пърхат някакви си там мили калинчици в тъй приказната, повтарям, страна МУТРОЛАНДИЯ?!



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

3 коментара:

Тодор Георгиев каза...

Добре е да се знае обаче, че такава голяма власт училищните директори получават сравнително отскоро от около 25-30 години. Преди това има по-голям контрол над тях, поне по отношение на учителите. По времето на социализма кандидатите за работа в училище са разпределяни и назначавани на работа от комисии на регионалните инспекторати, в които решаваща роля са имали инспекторите по съответните учебни предмети и тогава един директор не е можел да назначава еднолично учителите .

Анонимен каза...

Правилно ! Имахме ОБРАЗОВАНИОЕ преди 3О години .Да, ама умните избягаха в чужбина да учат и работят .

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, преди 30 години имахме комунизъм, а комунизъм и образование са неща, които са несъвместими... досега си патим от това "образование" щото системата си остана непроменена, до ден днешен е чисто комунистическа. Комунизмът все още си се шири в "образователните" учреждения на България и се е разпищоли като никога досега!