Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 14 септември 2019 г.

Какво да правя?


И така, както съобщих вече, изправен съм пред следния избор: в понеделник, т.е. след два дни, или да замина в София (където в едно иновативно училище ме поканиха да започна работа като учител по философия), или да остана тук, в Пловдив, на своя, така да се рече, боен пост - защото, както също е добре известно, аз от години водя една самотна и обречена борба с разпищолили се представители на местната, на тукашната властваща образователна бюрокрация. Не знам как ви звучи така представения казус, но за мен лично той е нелек, нещо повече, това за мен е един изключително тежък избор. За неразбиращите ще се опитам да поясня защо е така (правя го защото, от друга страна погледнато, във въпросния казус има огромен възпитателен и нравствен смисъл, а аз, като учител по философия, по тази именно причина не мога да го подмина без длъжното внимание).

Получи се великолепно преплитане на различни моменти, кой от кой по-съществен и значим. Трябва да взема предвид много неща, фактори, обстоятелства, основания, цели и прочие. Не мога да постъпя само прагматично, не мога да си позволя да се водя единствено от личния си интерес. Аз съм идеалист и затова ми се наложи да се сблъскам фронтално не само с разпищолилите се представители на властващата пловдивска образователна бюрокрация, но и с психологията или по-скоро с манталитета на примиреността (с робския манталитет, с манталитета на мижитурките!), който, за жалост, е твърде много разпространен тъкмо в образователната сфера - и по тази причина води до толкова фатални последици. От няколко години насам съм жертва на произвола на властващите бюрократи, който мина всякакви граници - и по тази причина ме принуди в крайна сметка да се обърна с жалба даже в Европейския съд по правата на човека (в последните години в съдебната област нещата така се влошиха, че вече с пълно право можем да кажем, че в България няма правосъдие!). Отдадох много сили в тия борби (не само съдебни!), опитах се да повлияя на общественото мнение, в резултат се роди съвсем спонтанно движението на небезразличните граждани, което в момента упражнява натиск за започването на отдавна предложената от мен "кръгла маса" по реалната демократизация-декомунизация на отношенията в пловдивското образование. Ако точно в този момент аз "изчезна", "спася" се в София (за да доживуркам някак до пенсия!), стореното ще ме опозори, нали така, може да се изтълкува като измяна, като бягство, като дезертиране?! Ако остана обаче, ще пожертвам себе си: животът в тия борби и унижения ме съсипва, аз плащам със здравето си, т.е. ако остана, това неминуемо ще доведе до моята гибел (аз наистина съм на предела на силите си!). Да, така е, защото аз всеки ден съм принуден да посрещам кой от кой по-подлите удари на разпищолилите се представители на т.н. директорска мафия в Пловдив (подавам документи за всяко едно вакантно учителско място по философия, на нито едно място не ме вземат, дори и на местата, за които няма други кандидати, пак не ме вземат - за да покажат, че за тях такива неща като закони изобщо не важат, тия самозванци си мислят, че стоят над закона!).

Например тия дни съм подал документи за учителски места в три пловдивски гимназии, едната от които е пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин", т.е. моето училище, училището, в което съм работил толкова много години - и от което бях изритан по недопустимо грозен начин. Ако замина понеделник в София, ще се окаже (точно в понеделник трябва да се решат тия назначения за пловдивските учителски места по философия!), че аз наистина съм дезертирал. От друга страна съпругата ми, горката (тя също е учителка и също беше опраскана, също беше уволнена от директорската мафия, тя също е безработна - и то заради мен, заради моите борби и протести!), от вчера насам ми говори, че според нея трябва без замисляне да зарежа всичко в Пловдив и да бягам да се спася в София, а покрай мен в София ще може да се спаси и тя, милата! (Заедно ще можем да си наемем лека-полека и квартира!) Ето я вечната битка на дълга с... порива към лично щастие (с личния интерес), която придава мъчнотията на този предимно нравствен казус, който трябва да решавам в предстоящите два дни. (В момента съм на работа и преди малко колегата, който смених, ми заяви, че ако аз си тръгна така внезапно, ще му се наложи и на него да напусне - защото докато ми намерят заместник на колегите ще им се наложи да работят извънредни смени, а това е изключително тежко и неприятно!) Та значи трябва да взема предвид много фактори, от какво ли не естество: а какво ще стане с ангажимента ми към зрителите на Пловдивската обществена телевизия, заминаването ми в София ще доведе до това и двете водени от мен предавания да загинат?!

Аз трябва да взема разумно и добре мотивирано решение, а аргументите ЗА и ПРОТИВ почти се уравновесяват по тежест. Какво да правя? Как е разумно и добре да се постъпи в такъв случай?

Приятелите ми дават различни съвети - според ценностите, които доминират при този или онзи. (Имам различни приятели, дружа с личности, които имат различни духовни, нравствени, ексистенциални настройки.) А какво ще стане с нашето ранчо, с колегата-блогър Ники Димов имаме участък земя, който работим заедно - ето дори и за това трябва да помисля! ще ми се пръсне главата от вчера, т.е. от момента, в който от софийската гимназия... (няма да кажа точно коя: правя го по напълно понятни причини!) ми се обадиха и ми заявиха, че имат желание аз да заема учителското място по философия при тях. Ще мисля до понеделник, живот и здраве да е да оцелея до понеделник!

Имам желание (независимо дали ще замина или няма да замина) да напиша и изпратя обръщения към училищната общност на моето училище (ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" в Пловдив) и, на второ място, до учителите в града и областта (с някои от тях съм работил, примерно с колегите от гимназия "Парчевич" в Раковски). Искам да им кажа някои важни неща. Пишейки тези неща, ще си доизясня собствената позиция. И ще взема крайното решение. Примерно защото има и един такъв момент: вече доста време не съм влизал в класна стая, а това на мен лично ми влияе двояко: от една страна нараства копнежа ми, желанието ми да работя своята работа, работата, за която имам призвание (учителската), от друга страна си давам сметка, че неупражняването на една работа, и то толкова сложна, каквато е учителската, човек се отпуска, което означава, че ще му се наложи да се "стяга". Започването на работа на едно ново място винаги е изпитание, адаптирането към работа и то в друг град е нелеко изпитание, което за моята възраст може да се окаже дори катастрофа. Щото аз съвсем не съм склонен да си надценявам силите и възможностите. (Настоящата ми работа като нощен пазач въпреки че ме съсипва, в някакъв смисъл е "безделническа", значително по-лека е от учителската, но пък от друга страната съзнанието, че съм принуден да оцелявам в такова едно унизително положение ме съсипва допълнително: все пак съвсем друго ми е и призванието, и дълга, и квалификацията, и всичко!).

Спирам дотук. Въпреки че темата е благодатна откъм смисъл. Хубав ден ви желая и приятен уикенд! Бъдете здрави!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

20 коментара:

Анонимен каза...

Заминавай в София. Тук не си ни нужен! Пловдив ще стане по-добро място без теб. Няма да има кой да дига валянка за щяло и не щяло, да смущава спокойствието на хората и да иска да сваля паметници - символи на града. И ПОТВ ще стане по-интересна без твоите досадности и монотонности. Заминавай! Там ще ти е по-добре!!

Анонимен каза...

Поредният изключителен философско-психологически-етически и политически експеримент на г-н Грънчаров! Всъщност няма никакво "иновативно" у-ще, а е поставен уникален жизнен казус засягащ базисни личностни структури. Респект, Майсторе!

Анонимен каза...

Моето мнение е да видиш разходите които ще правиш - пътни до София и обратно до Пловдив, защото трябва да се прибираш, квартира, билетчета в градски транстпорт, храна, ток, вода, телефонен номер и като удариш чертата да видиш какво грубо ще ти остане. В Пловдив поне не плащаш квартира, а и за ядене предполагам участвате всички за пазаруване. Това мога да дам като съвет. Хубав и слънчев съботен ден ти пожелавам :)

Ники Димов

Ангел Грънчаров каза...

Мерси за съвета! Като мисля и като вземам решение ще го взема предвид непременно...

Анонимен каза...

ЦЕЛИЯТ СПЛОТЕН ЗАД ЛЮБИМАТА НИ ДИРЕКТОРКА КОЛЕКТИВ НА ТЕТ ЛЕНИН МОЛИ ГРАНЧАРОВ ДА ЗАМИНЕ ЗАВИНАГИ В СОФИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АКО ТРЯБВА ЩЕ ПОМОГНЕМ С ГОЛЕМИТЕ ВРЪЗКИ НА НАШАТА ЛЮБИМА ДИРЕКТОРКА ГРАНЧАРОВ ДА БЪДЕ НАЗНАЧЕН В НЯКОЕ УЧИЛИЩЕ ДОРИ НА ПОСТОЯННО МЯСТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЩЕ СЕ РАДВАМЕ БИВШИЯТ НИ КОЛЕГА ДА РАБОТИ В СТОЛИЦАТА, ДАЛЕЧ ОТ НАС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!НИЩО ЧЕ Е НЕКАДЪРЕН ЗА СОФИЯНЦИ ТОЙ МОЖЕ ДА СЕ ОКАЖЕ ДОБЪР ЗАЩОТО И ТЕ СА НЕКАДЪРНИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГРАНЧАРОВ ЗАМИНАВАЙ ЗАВИНАГИ МОЛИМ ТИ СЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ОТЪРВИ НИ ОТ СЕБЕ СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА ЩЕ Е НАЙ ДОБРОТО НЕЩО КОЕТО СИ НАПРАВИЛ В ЖИВОТА СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ИСКАМЕ ДА СИ ДАЛЕЧ ОТ НАС И НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ ТЕ ВИДИМ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!А КАТО ЛЮБИМАТА НА ЦЕЛИЯ СПЛОТЕН НАШ КОЛЕКТИВ ДИРЕКТОРКА ВИДЯЛА МОЛБАТА ТИ ЗА УЧИТЕЛ ПО ФИЛОСОФИЯ В ТЕТ ЛЕНИН ТЯ ЗАПОЧНАЛА ДА СЕ СМЕЕ ТОЛКОВА СИЛНО, Е ЗВУЧНИЯТ И ГЛАС БИЛ ЧУТ ЧАК НА БУЛЕВАРДА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ГОЛЯМ СМЕШНИК СИ ДА ПОДАВАШ ДОКУМЕНТИ В НАШЕТО УЧИЛИЩЕ СЛЕД КАТО С ТАКЪВ ГОЛЯМ ЗОР УСПЯХМЕ ДА ТЕ ИЗГОНИМ ОТ НЕГО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ДА НЕ СМЕ ЛУДИ ДА ТЕ ВЗЕМЕМ ОТНОВО????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!А В СОФИЯ ЩЕ ТИ Е ХУБАВО ЗАЩОТО СОФИЯНЦИ СА СЪЩИТЕ ТЪПУНГЕРИ КАТО ТЕБ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Ако отидеш да работиш в София и не довършим войната с РУО ПЛОВДИВ, ще покажеш, че си мижатурка

Bacho Кольо каза...

Ако си направиш проста сметка на МАТЕРИАЛНИТЕ приходи и разходи, не би трябвало да приемаш. Аритметиката няма да ти излезе.
Ако искаш да доказваш нещо някому с цената на нови лишения, тогава приеми.

Анонимен каза...

Димов е прав - направете си сметката с парите много хубаво, преди да приемете. Позамислих се с цифри и според мен ще се окажете на минус, ако се преместите.

Анонимен каза...

Сегашните управляващи образованието в Пловдив са дали обет докато те са на власт Грънчаров да не бъде допуснат на работа в образованието. И ще си спазят заканата. Затова заминавай за София докато забраната за преподаване от те не се е разпростряла и в София....

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, нали обичате да задавате въпроси... Ами, задайте си следните няколко въпроса... Отговорите им ще избистрят положението, в което се намирате и ще Ви помогнат да решите какво да направите в този кризисен момент.

И така...

- Искате ли да преподавате на ученици?
- Не мислите ли, че в София също има ученици, които биха могли да попият от Вашата премъдрост?
- Не искате ли в качамака да добавите и луканка или пръжки сланина?
- Не искате ли да добавите във фасула наденица или луканка?
- Не искате ли да ядете салата "Слънце", която представлява едно кюфте в средата на чинията, обградено от кебапчета във формата на слънчеви лъчи?
- Не искате ли да си върнете дълговете - на ЧСИ-тата и на хората, които са Ви услужили?
- Не искате ли да правите записи от София за ПОТв? Дали няма да бъде интересно на пловдивчани, например, защо да се преместят в Западен Пловдив (София)?
- Не искате ли да имате собствено предаване в БСТв?
- Не искате ли да имате собствено предаване в някоя онлайн ТВ (като господарите на ефира)?

Вашите ученици, колеги и приятели от Пловдив ще си останат Ваши ученици, колеги и приятели, без значение от това, къде живеете.

Градинката, която с Ники Димов копаете, може да я копаете и в някоя компютърна игра. Не се занимавайте с глупости! Земеделието е бита кауза; то е с най-ниско заплащане в момента у нас.

В столицата също има бездомни кучета и котки, които да рекламирате в интернет. И за които да се грижите. Има и бездомни баби, за чието щастие да се борите, както за баба Марийка.

Освен това, в София се намират главите на ламята-хидра - МОН, РУО, МК, националния омбудсман, депутатите, общинските съветници, министър-председателя, президента... Колко много хора, на които да досаждате с проблемите си!...

Да, ситуацията наистина изисква добро обмисляне.

Ваша Баба Яга

Анонимен каза...

А, и още нещо...

Искате ли да работите някъде, където ще се чувствате желан, ценЕн, уважаван и обичан? Или не желаете?

Ако искате стойте си в тъй сплотения около... (как беше?) училищен колектив, така (не?)безразличен към Вашата окаяна съдба!

Ваша воля, господине!, както казва един литературен герой от едноименната книжка...

Решавайте - какво, кога, къде, как, с или без кого, защо...?

Аз яхвам безгрижно своята метла и отлитам към къщата с кокошите крака в тъй безлюдната гора.

Баба ви Яга

Анонимен каза...

Ха-ха каза ти го колежката, ти никога в пловдив няма да си учител, и съпругата ти също! Всичко е уредено за теб няма връщане на зад!

Анонимен каза...

Ако останеш в Пловдив, никога няма да си учител, ако отидеш в софия имаш шанс! Така че помисли, ако си в пловдив ще си вечно пазач, без развитие и безпаричен, така че избираш сам.

Ангел Грънчаров каза...

Вечно пазач, другарко, няма как да бъда по простата причина, че няма да живея вечно, нали така? И Вие дори няма да бъдете вечно директорка по същата тази причина...

Анонимен каза...

Само, че не съм директорка, под думата вечно имах предвид докато можеш, ще работиш пазач, но не и учител. За теб има заповед от премиера да не те назначават учител, затова са те изгонили,така чух.

Анонимен каза...

Разтревожени членове на сплотения около любимата ни директорка колектив на тет ленин написахме писмо до директора на училището, което е поканило Гранчаров за учител и го известихме, че Гранчаров е уволнен по чл. 328, ал. 1, т. 5 от КТ тоест "липса на качества да бъде учител". Не не можем да допуснем един доказан некадръник да се намести на учителско място в което и да било училище. Наш морален дълг е да се борим с Гранчаров докато той е жив.

Анонимен каза...

Сигурен съм, че и там бихте дали всичко от себе си!

Ненко Манолов

Анонимен каза...

Наем на апартамент - 600+ лв, карта за метрото (ако то е единственият транспорт!) - 36 лв. + снимка, билет за градския транспорт - 1,60 лв.

Може да се ползва споделено пътуване между двата града, може да се пътува и на стоп. Един мой приятел направи гит - гел до Индия и обратно на стоп.

Nedelin Boyadjiev

Анонимен каза...

Ах, колко се разтревожили другарките от сплотения колектив за българското образование! Де да бяхте се разтревожили поне малко за положението в ПГЕЕ, за българското образование има кой да се грижи- това е Грънчаров и хората като него. Вие ще трябва да се преборите с обществеността в Пловдив за връщане престижа на училището. Като първа стъпка- смяна на директорките!
И да не би да сте си помислили, че някой вярва, че сте написали такова писмо? Ако е така, съобщете и на нас кое е училището, айде, чакаме!

Анонимен каза...

На второ място трябва да се преборите с неграмотността си, почти всички от сплотения колектив! Много ще трябва да се борите, времето върви, едва ли вас ще ви дочака да израстете до позицията български учител. Така че, радвайте се на заплатите си като за последно!