Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 11 декември 2019 г.

Треперещите за работата си и подмазващи се на началството учители не могат да превърнат учениците си в личности!


ДО МИНИСТЪРА НА МОН, ГР. СОФИЯ
ДО ИНЖ. В. ИЛИЕВА - НАЧАЛНИК НА РИО – БУРГАС

С И Г Н А Л - О Б Р Ъ Щ Е Н И Е

от Диан Георгиев Тодоров ЕГН ..., живущ в гр. Бургас, ж.к. „Зорница”, бл., вх., ет., тел. за вр.

Относно: фрапираща неграмотност на учители

Уважаеми дами и господа,

В навечерието на предстоящите Коледни и Новогодишни празници бих желал отново да поставя на Вашето внимание темата за неграмотността на тези, в чиито ръце са съдбите на бъдещите поколения, а именно – настоящите им преподаватели!

Въпреки многобройните ми сигнали и публични постове до момента, за съжаление никой от визираните от мен колеги не показа достойнство да признае публично недотам добрата си грамотност и езикова култура. Всички търсеха смехотворни оправдания от рода на „някой е влизал и писал от профила ми”, „в бързината се допускат много грешки” и т.н. Независимо от това всички те яростно настояваха за повишение на трудовите си възнаграждения. Никой обаче не настоя за повишаване на грамотността си, а искрено се възмущаваха и обиждаха от постовете ми, вместо да погледнат към себе си. Възниква вечният будещ безпокойство въпрос: На какво ще научат децата подобни полуграмотни индивиди?! Аз лично смятам, че мястото на тези учители, които не желаят да повишават квалификацията и общата си култура, в частност – граматика, правопис и пр., не е в образователната система.

На следващо място, правят впечатление съмнително високите резултати, които показват ученици от училища в община „Х“ на входното ниво в началото на тази учебна година. Препоръката ми към Вас, уважаема инж. Илиева, е да разпоредите да бъдат поставени камери в тези училища, с помощта на които бързо ще бъде установена причината за тези „блестящи” знания на учениците. Напомням Ви за случая с „недостижимите” резултати от матурите по БЕЛ и математика в училища в общините Руен и Айтос преди години, които показаха драстичен спад след поставянето на камери.

Тук бих желал да се обърна накратко и към някои представители на синдикалните организации, които ми се обаждаха, за да ме уверят в своята активност. За съжаление, намирам т.нар. синдикални структури за напълно безполезни и паразитни формирования, тъй като благодарение на тях се случва ..... нищо. Няма причина да се самоизтъквам, само ще посоча за пример преназначенията на 340 колеги на безсрочни трудови договори, което не се постигна благодарение на Вас - събиращите членския внос! Бих могъл да изредя още доста примери и причини за недоверието в синдикатите, но се надявам, че Вие сте в състояние сами да си направите изводите.

Желая да споделя друго мое наблюдение от фейсбук-публикация, в която се споменава ученик, който ..., поради което е бил преместен в друго училище. Докато аз работех в образователната система, ... ... дали към настоящия момент това се е променило и в случай че не е така, как стоят нещата с ... Освен това от публикацията става ясно, че въпросният ученик е проблемен, конфликтен. Съобразно закона компетентните институции следва да предоставят качествено образование и на тези деца, както и да създадат подходящи условия за това, така че да не пречат на останалите ученици и да не смущават учебния процес. Не е решение тези деца да бъдат местени от едно училище в друго до безкрайност, както и да замитаме проблема под килима.

До инж.Илиева: Бих желал да споделя мои размишления относно старата ни познайница г-жа Y : ... По този начин явно Y отчаяно се опитва да заблуди обществеността, че ..., което не отговаря на истината. Това лесно може да се провери, изчитайки подробно ... Всички тези нейни действия дават пълна и обективна представа за облика на Y като преподавател.

Ситуацията в българското образование ми напомня за случая с руската песен „Убиха негъра” на музикалната група „Забранените барабанчици”. Песента е преведена на английски език и става доста популярна сред чернокожото население на Америка. Интересното е, че т.нар. политкоректни фигури в Америка се възмутили и настоявали песента да бъде забранена или да бъде преведена примерно така: „Извършиха забранени от закона действия над афроамериканеца”, което било изключително смешно за чернокожите. Музикалната група пък обяснявала дълго време, че не са расисти, а точно обратното – песента била с антирасистка насоченост. В нашия случай идеята е, че няма смисъл постоянно да се стремим да замаскираме проблема с коректни фрази, а да го поставим на масата и да действаме за решаването му, независимо дали става дума за неграмотни преподаватели или за нежелани в училищата деца с увреждания или проблемни такива за техните възпитатели.

Уважаеми дами и господа, отново поставям на Вашето внимание следните проблеми и настоявам за Вашите становища по темата, както и за извършване на обективни проверки по изнесените от мен данни. Лично аз смятам поставените въпроси за сериозни. Поддържам също тезата, че унижощим ли образованието, унищожаваме държавата. Убеден съм, че всички ние трябва да противодействаме активно на тези гротескни явления!

Обръщам се към моите колеги-учители с призив да проявят малко доблест и вместо постоянно да ми се оплакват да предприемат каквото считат за правилно и целесъобразно. В противен случай изцяло си заслужавате съдбата, която приемате безропотно. Треперещи за длъжността си и вечно подмазващи се учители не могат да превърнат учениците в личности, а в потисната, интелектуално осакатена и безправна тълпа. Приветствам свободните по дух хора, въпреки че съм наясно, че те са по–нежелани и неприети в обществото за сметка на сервилните робски души. Възможно е да не успеем да променим из основи образователната система, но не трябва да се отказваме да опитваме.

С пожелание за весели празници!


м.12.2019 г., гр. Бургас

С уважение: ...................... (Д . Тодоров)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: