Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 4 декември 2019 г.

Общността на небезразличните граждани поиска реабилитирането ми и наказването на церберките, които ме опраскаха и остракираха от "образователната" система!



Сега забелязвам, че тази сутрин в блога на Общността на небезразличните граждани е публикуван документ със затглавие

КАТЕГОРИЧНО ИСКАНЕ ЗА РЕАБИЛИТИРАНЕ НА "ЕРЕТИКА" ГРЪНЧАРОВ И ЗА НАКАЗВАНЕ НА ПРЕСТАРАЛИТЕ СЕ ЖРИЦИ И ЦЕРБЕРКИ НА ФАЛИРАЛАТА ТОТАЛНО АДМИНИСТРАТИВНО-КОМАНДНА "ОБРАЗОВАТЕЛНА" МИТОЛОГИЯ

в който тия граждани, дето не са безразлични като вас, задават твърде интересни и любопитни въпроси, които си заслужава да видите, можете да го сторите като използвате горния линк. Приятно четене и приятни размисли Ви желая, а ето тук един малък откъс от това многозначително писмо:

Иначе казано, РУО-тата и директорите вече трябвало да започнат да правят тъкмо обратното на това, което правеха до вчера (а някои вероятно, по инерция, все още правят – понеже не са се ориентирали в ситуацията поради забавеното си мислене!), до вчера те бяха цербери, контрольори, жандарми и охранители на доказалата неефективността си система на обезличаването на младите хора (нашите ученици са на първо място, са водещи в Европа по функционалната си неграмотност!), тук възниква следният немаловажни, от нравствена гледна точка най-вече, въпроси:

1.) А доколко е морално хора, които цял живот са служили на една провалила се система, да почнат изведнъж да се „преустройват” (нагаждат) и да стават зорлем адепти на една алтернативна, на една коренно противоположна система, т.е. да започнат да правят точно обратното на това, което правеха до вчера?!

2.) Имат ли право тия хора, в името на запазването на своето привилегировано място в системата, да предприемат такова едно идейно, ценностно и методологично салтомортале – или преобръщане на техния личен душевен свят?!

3.) Не е ли по-правилно и морално, след като системата, на която те са служили, е фалирала, те по свои дълбоки и принципни вътрешни подбуди да се откажат от ръководната си роля в образованието и да отстъпят мястото си на мислещи по новому хора и личности, носители именно на този дух на новото, на съвременността?!

Питаме това, за нас този чисто нравствен аспект е немаловажен, ще се радваме да получим убедителни отговори, а най-много ще се зарадваме да видим поне един високопоставен в системата служител, който по вътрешни подбуди, понеже не е съгласен с духа на новото, да си изрази несъгласието в действия, т.е. да си подаде сам оставката.

В този контекст искаме да Ви поставим и един такъв въпрос:

4.) Ония експерти (инспектори) и също така директори на училища, които до този момент са показали особено старание в изпълняването на досегашната си по същество полицейска и репресивна задача, т.е. са тормозили учителите, имащи новаторско, иновативно обусловено поведение, т.е. са репресирали (включително и са опрасквали, т.е. са уволнявали!) творчески настроените и действащи учители, т.е. учителите, които с поведението си са показвали, че не желаят да се вместват в тясното прокрустово ложе на ретроградната система, та питаме, какво ще правят сега, в коренно променената ситуация, точно тия властващи особи, дето са показали пълна душевна отдаденост на принципите на фалиралата вече традиционна образователна система?! ...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

9 коментара:

Анонимен каза...

На теста за функционална грамотност най-високи резултати са показали учениците от Китай. Явно тяхната образователна система е най-добра. Крайно време е да се приложи в България.

Ангел Грънчаров каза...

У нас китайската система фалира. Тя действаше в ерата и на комунизма, и на псткомунизма, да досега. Ние не сме азиатци, а европейци...

Анонимен каза...

Какво показват резултатите? Другото са празни приказки.

Анонимен каза...

Щеше да е напълно възможно да ви "реабилитират", г-н Грънчаров, ако не беше се произнесъл ВКС по вашия въпрос. Тоест, ако не бяхте водили делото. При наличието на решение от ВКС, е НАПЪЛНО изключено това да стане. Изпълнителната власт е разделена от съдебната! Опасявам се, че сам сте се поставил в такава ситуация, като сте водил дело.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, прочетете решението на ВКС. Там ще видите, че ВКС изобщо не се е произнасял по чисто образователния спор, т.е. по въпросите, свързани с начините на преподаване и пр., понеже съвсем справедливо е приел, че по тия специфични образователни въпроси е компетентно и правомерно да решава единствено образователното ведомство и самата образователна общност. Тъй че тезата Ви, така да се рече, е съвсем голословна и неоснователна.

Анонимен каза...

Голям смях са тези небезразлични граждани, все едно чета есе на четвъртокласник :D

Анонимен каза...

3 милиона умове има извън България .

Анонимен каза...

Нямаше ли една древногръцка школа, чиито адепти днес защитават едни идеи, а утре - други?

Nedelin Boyadjiev

Ангел Грънчаров каза...

Софистите са школа, която се мъчи истината да представя като лъжа, а лъжите - като истини... нещо подобно правят и нашенските министерски спекуланти...