Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 18 януари 2020 г.

Защо лакомията за лесно забогатяване е така глупава?


Тия "пирамидки", дето ги "търкат", са наистина едно от най-гадното и гнусно нещо в нашето и без това гадно и покварено общество. "Пирамидките" целят точно най-слабите и бедни граждани - заради наградната схема. При тях е по-вероятно да ти се падне малка награда от по 50 лв., 100 лв., и т.н. за сметка на по-малък награден фонд за най-голямата награда. Размера на общия награден фонд е такъв, че компанията да е винаги на печалба, при реализация на целия тираж, или на някакъв голям процент от него, който е близък до реалната му пазарна реализация. Наградите са така разпределение по вече разпечатани билети, че компанията никога да не е на загуба.

Това е елементарно, като се има предвид, че всички билетчета са предварително напечатани и предварително се знае в кой каква пвчалба се крие. Загубата е само за наивните бедняци, които се блазнят от награди от 50 лв. например. За тяхна сметка Шиши "гъчи търбуха" с несметни печалби. Ама ходи им обясни на тъпаците, че тия пари, които харчат за "търкане", могат да ги ползват за нещо по-смислено като да си платят тока...

С оглед на написаното по-горе, казвам, че идеята тези неща да се забранят, поне "наполовина" (защото ще остане държавния монопол върху тях), е добра и аз я приветствам. Белким бедняците и тези, които са слаби духом от тях, се съпикясат и спрат да хранят някой и друг дебел олигарх с една "лафка" и с едни "пирамидки". Лошото е, че това иначе благородно действие, е "кьор фишек" на Далавери СКАТ, целящ да скара БСП и ДПС точно преди общия им вот на недоверие против управляващата партоклика на Тиквата.

Не приветствам това, че си запазват правото да го прави държавно тото. Все едно казваш на хората: това престъпление срещу съвестта и морала имаме право да го правим само ние, но не и вие. В това се крие сериозно двуличие и има сериозна опасност да се появят, ако вече не са, едни държавни "пирамидки" и "търкането" да си продължи както и преди и бедняците, които са бедни не само финансово, но и духом, да продължат да си харчат малкото останали пари за глупости, но да ги дават вместо на Шиши, на държавата.

А защо толкова много "рева" срещу лотарията?

Ето защо: Богатството придобито чрез измама ще намалее, А който събира с ръката си ще <го> умножи. (Причти 13:11)

Никой не може да слугува на двама господари, защото или ще намрази единия, а ще обикне другия, или към единия ще се привърже, а другия ще презира. Не можете да слугувате на Бога и на мамона. (Матей 6:24)

Верният човек ще има много благословения; Но който бърза да се обогати не ще остане ненаказан. (Причти 28:20)

Който обича среброто не ще се насити от сребро, Нито с доходи оня, който обича изобилието. И това е суета. (Еклесиаст 5:10)


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: