Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 3 януари 2020 г.

Как младите трябва да бъдат обучавани с оглед да станат добри граждани на свидното ни отечество?


Във връзка с казаното в публикацията със заглавие Защо шаманите от МОН предлагат толкова лош, калпав, некадърен вариант за програма по гражданско образование за гимназиите? си дадох труда да събера на едно място всичко, което съм направил по посока на едно истинско, добро, качествено, съвременно или, общо казано, алтернативно (на държавно-казионното, т.е. затъпяващото!) гражданско образование на младите у нас. Ето какво успях да намеря, вероятно има още неща, които с времето ще ги прибавя тук. 

Като вършех тази работа осъзнах все по-ясно, че главният въпрос, който трябва да си поставим, е: има ли изобщо нужда от учебник по гражданско образование, в който да са казани всички ония истини, които младите трябва да знаят, не е ли по-правилно и по-разумно да няма такъв учебник предвид това, че в днешно време съществува не просто море, а цял необятен океан от каква ли не и изключително разнообразна информация, която младите, разбира се, биха могли да ползват, с оглед да развият гражданското си съзнание - и да коригират своето гражданско поведение? Дали пък не е по-правилно младите да бъдат обучавани не в папагалското възприемане и повтаряне на някакъв сух катехизис от "вечни учебникарски истини", а в това сами умело да "плуват" във въпросния необятен океан от информация (идеи, мисли, анализи, коментари, гледни точки, теории, възгледи, мирогледи, ценности и прочие) по този твърде важен и различен от останалите учебен предмет? 

Тия и други въпроси ние, небезразличните граждани, възнамеряваме да поставим на МОН (и най-вече пред вниманието на заспалото, потънало в непростимо безразличие общество!) с оглед да се породи тъй потребния ни дебат относно това как младите трябва да бъдат обучавани с оглед да станат добри граждани на свидното ни отечество. 

Очаквайте скоро този документ да бъде публикуван в блога на обшността на небезразличните граждани, върху него сега работи един екип от нашата група. Толкова засега.

До скоро, хубав ден ви желая, бъдете здрави!

























Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: