Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 24 февруари 2020 г.

Пишман-патреоти, докога ще обиждате дедите си, наричайки ги "роби"?!




Аз отричам "турското робство" и изобщо не съм родоотстъпник, напротив. Родоотстъпници са тези, които наричат без капка притеснение дедите си "роби" само и само за да могат да нарекат руските окупатори на България "освободители". Колкото тираничната Русия (страна на истински роби до ден днешен!) ни е "освободила", толкова сме били и под турско "робство". Срамота е, драги пишман-патреоти, в 21-ви век да не знаете що е това свобода - и що значи да бъдеш роб. Вашите деди не са били роби, роби сте вие, дето ги обиждате така грозно: роби сте на тъпите русофилски лъжи, роби сте на продажната русофилска митология, която унижава България и българите само и само за да се подмазва на "освободителите", които убиха и Левски, и Стамболов, и Захарий Стоянов, и Цар Борис Трети и т.н.



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

11 коментара:

Анонимен каза...

То учители, уж, липсват и не достигат, те се чудят как да ги стресират все повече и повече. Добрите ще си идат, щото директорите феодали ще се отчитат от тях.

Пак ще останат некадърните, неграмотните, нечетящите...

Онези, които не са самоактуализиращи се личности, по Маслоу

Малко са ни изпитвали в университетите, сега - пак.

Ангел Грънчаров каза...

Самите директори, дето ще правят атестациите, са най-посредствените, най-некадърните, най-калпавите, прави си сметката кои за тях са "добри" учители, кои ще останат, кои ще прогресират, и кои ще бъдат опраскани и изритани от системата...

Анонимен каза...

По-добро качество искали. Няма да го постигнат с още дистрес.

Ангел Грънчаров каза...

Атестациите ще се свеждат до това учителите да бъдет преценявани във верноподаничеството си пред всесилния феодал-директор!

Анонимен каза...

Да, ще оставят приятелския си кръг и протежетата по партийна линия.

Ангел Грънчаров каза...

Напълно вярно!

Анонимен каза...

Тук-там - и някой стар или нов подмазвач.

Клюкарите, доносниците и пушачите ще останат. Търси после възпитание в морални ценности.

Анонимен каза...

На Ангел Грънчаров ще му дам само един пример. Проба ми по майчина линия е споделяла с майка ми- " в неделя ходехме да късаме фурна на нивите на турците. " Става въпрос за късане на израстъците на тютюна - цветовете. Това се е вършело задължително и без заплащане - мястото е с.Стоб - сега обл. Кюстендил. Като не признавате, че е имало турско робство защо са взимали кръвен данък - деца, които са ги подготвяли за еничари, защо данъците, които са плащали българите / гяурите / са били по-ниски ??? Нали сте учител г-н Грънчаров, така ли ще обяснявате на учениците си, че не е имало турско робство, а какво тогава??? - " присъствие" съжителство" или весел и радосте живот. А какво ще им кажете за десетките, десетки въстания във времето, защо са вдигани, може би защото са живяли добре и всичко е вървяло по мод и масло, благоденствие. А ще скриете ли за изнасилванията, грабежите, убийствата, издевателствата, безмилостните данъци, униженията и т.н. Срам ме е като прочета нещо подобно написано от такива като Вас. Нищо лично нямам, но нека бъдем обективни. Какво бихте казали на учениците за палетите манастири, църкви, затова, че последните не е могло да бъдат по-ниски от конник, строената- окопавани в земята, а сега в България има 1550 джамии. Преди освобождението в София са били над 25 - нямало било робство. Защо продължава да има родоотстъпници в тази прекрасна страна - и тогава ги е имало, защото са си гледали рахатлъка, имам предвид чорбаджиите, защо им е трябвало освобождение, нали, те са били по-лоши от турците, затова са били и предатели. Темата е обширна, но явно Вие няма да разберете, защото сте вероятно с небългарско самосъзнание.

Georgi Prokopov

Ангел Грънчаров каза...

Драги г-н българино, ще Ви кажа нещичко, белким поне малко се позамислите. Имало е ангария, имало е кръвен данък, имало е много неща, но това е било средновековие, и в Европа ги е имало, имало е крепостни селяни и прочие, но това не значи, че е имало робство, робството е нещо съвсем друго. Изяснете си първо какво е това робство, пък после говорете и пишете. Робът е собственост на господаря и може да бъде продаван, в Русия примерно са продавали цели села заедно с "душите" в тях, т.е. в Русия е имало робство, но в България и в Османската империя такова нещо не е имало. Как е било трябва да четете. Затова е срамота да наричате дедите си роби. Само защото не сте азбрал и не щете да разберете историческата истина. Децата в училището трябва да знаят тъкмо историческата истина. Защо нищичко не говорите за "освобождението" на България от руснаците? В Сан-Стефанския договори пише, че българските земи се предават на безсрочна окупация от страна на Руската империя. Окупацията ли наричате "освобождение"?! Трябва да се мисли малко, иначе всичко отива по дяволите... ето, примерно, Вие сте роб на собствената си ограничена представа за това, което е било.

Анонимен каза...

Правилният историографски термин е владичество.

Nedelin Boyadjiev

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров Проблемът е, че те никога не са учили, сега имат възможност, но не щат, каква е историята на останалите народи в Европа. Тогава щяха да знаят как са живели по същото време "свободните" крепостни в Русия или селяните във феодална Европа. Щяха да знаят какво се случва навсякъде, с този, който вдигне оръжие срещу краля или падишаха. Истинският термин наистина е владичество. В Отоманската империя са живели над 30 народа, които днес са свободни държави и никой от тях не се самонарича наследник на роби! Само ние, при това се гордеем!

Димитър Колев