Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 26 февруари 2020 г.

Смятате ли, че нашата държава има национални цели - или просто си съществуваме безцелно?


Разбрах, че темата по ПОтв тази вечер е „Какво Ви вълнува днес?“. Във връзка с това, реших набързо да нахвърля няколко теми:

1. Боко Тиквата, който по някакво лошо стечение на обстоятелствата все още ни е „баш бакан“, е разследван от каталунска прокуратура, и въпреки това още не подава оставка. Самият той твърдеше, че всеки един дори само при съмнение за корупция, ще си ходи; а при него има съмнения за нещо много по-лошо от корупция: пране на пари с неясен, а навярно и престъпен произход. Защо не подава оставка веднага? Значи, ако е някой друг, ще го разпердушини, а ако се отнася за него самия, си мълчи виновно. Ама има и други „свещени крави“ като Горанов, например…

2. Днес пред смаяния ми поглед Людмил Попов наклевети доста зле проф. Бицин (друг Ваш водещ). Обвини го, че е обарвал студентки в Благоевград, като е бил гл. ас. Това е сериозно твърдение, което аз като човек от същия бранш, не мога просто така да подмина. Не може да се хвърля така кал по репутацията на човек и то на професор. Ако Попов има доказателства, да ги представи наживо в ефир или да се извини на човека, защото така страда не само той, ами и институцията, в която и Бицин, а и аз работя. Освен това, го нарече анархо-комунист. Аз самия се смятам за анархо-либерал или по-точно казано анархо-адаптивист на една теория, която е приложение на Адаптивни системи в държавността; за което тепърва ще пиша и научни статии и книги. Основата са анархистки принципи за Свобода, Равенство, Братство; доброволното встъпване и безкористно допринасяне към Общност (от латински Комуна), но тук номерът е, че намесвам и адаптивни системи, при които какво точно ще се получи като конкретно устройство и строеж на държава зависи от това какви адаптивни цели се опитваме да постигнем и дали те са постижими в контекста на текущите външни ограничения и налични ресурси. Този строеж на държавността е временен, само в тоя контекст и не е „свещена крава“. Това вече мога да го нарека „интелигентен анархизъм“, в който оставяме настрана идеологиите и догмите и почваме да ползваме математически, информатически, статистически, обучителни методи да ни кажат в конкретния момент как е най-добре да постъпим с оглед на строеж на държавата, разпределяне на парите и др. и др. Това, макар и да е стабилно подплатено логически и да предлага наистина подреденост и ред, реално си е чист анархизъм, защото само анархизма от наличните идеологии позволява всеки да живее по начини и методи както желае, без да му налага някакви догми. Аз тук въвеждам интелигентния анархизъм, в който чрез алгоритъм математически подплатено избираме как да живеем и избираме да променяме начина, по който живеем, динамично, с промяната на реалностите и актуализацията на целите. При това, за да е наистина анархизъм, всеки един член на тази Общност-Комуна може да избира дали доброволно да остане в нея или да я напусне и да не се съобразява с нея. Свободата на личността е важен елемент. Самата актуализация на целите при мен е също динамична и зависи от реалностите (външните ограничения) и достижимостта им чрез наличните ресурси, която подлежи на динамична оценка 😊 Затова, ако наистина Бицин е анархист: моите адмирации... Опитаха се да го обидят, ама вместо това му направиха комплимент. Така излиза. Освен това, само той и още едно изключение се опитват да ползват научен подход в предаванията си.

3. Във връзка с горното, искам да отпочнете дискусия как искаме да изглежда държавата и какви национални цели следва да имаме. По какви правила да актуализираме тия цели? Кой и как има право да ги актуализира? Смятате ли, че нашата държава в момента има национални цели и дали изобщо има кой да ги определи и дали някой изобщо се занимава с това или просто си съществуваме безцелно? Как си представяте вие Адаптивността как би изглеждала (аз мога да кажа за моята представа и тепърва ще го правя доста подробно).

4. За мен като анархо-либерал е много важно всички хора да бъдат равни и мнението им да бъде зачетено еднакво. Доколко смятате, че принципите Свобода, Равенство и Братство са залегнали в сегашната държава и няма ли да се окаже, че в някои отношения са били по-добре залегнали в болшевишката диктатура, отколкото в днешната квази-демократична капиталистическа и кликаджийска диктатура на откраднатия и несправедливо разпределения капитал? Мислите ли, че сегашната система наистина отговаря на принципите на Робеспиер Liberte, Egalite, Fraternite ou la Mort. Аз мисля, че по-скоро не отговаря на тези принципи. И ние, ако твърдим, че сме свободни личности, трябва така да изменим структурата на управлението, че да стане такава. Според философа Пол Тибо „Докато свободата и равенството могат да се приемат за основни права, братството е задължение към другия, призив за морал“. Как смятате, че принципът Братство е залегнал в настоящата ни имитация на демокрация? Какви задължения ние сме приели към другия осъзнато да спазваме и готови и възпитани ли сме по християнски наистина да правим на другия това, което искаме да получим от него в замяна? Мисля, че по-скоро не. Ето, че даже и във вашата телевизия, която уж се гледа от умни хора, си позволяват взаимни нападки, нямащи нищо общо с Братството. Така ли ни е учил Исус? Не.

5. Аз съм антикомунист, но аз съм и комунист. Комунист съм в общия и истинския смисъл на думата Комуна (Общност). Но съм против този режим, който се наричаше комунизъм и против този комунизъм, който болшевиките искаха да постигнат. Моят комунизъм е доброволен и базиран на християнските принципи и на Свободата на личността и в него няма нищо налагано насила. Той може да е недостижим и далечен идеал, но с възможностите на Адаптивните системи ние ще знаем съвсем точно и математически кое все пак е достижимо за момента и да се опитваме да го правим. Ще дойде време, когато и манталитета на хората ще се подобри и анархизма и изобщо комуната във вида, в който е Божие Царство на земята, ще става все по-възможна и по-възможна, но това ще стане след като хората се върнат в пистата на Духовно Себеразвитие. Ще дойде време, когато в училищата ще се учат предмети като Интуиция, а от смартфони няма да има нужда, защото хората ще са подобрили толкова много духовността и интуицията си, че ще ползват директно „Божия интернет“. Но дали това ще стане в близките 300-400 години, не знам. Това, което знам е, че ние трябва да имаме мащабен, умен, съзнателен подход към Мирна Революция, която многоаспектна и многомерна: от личната Р(Еволюция) на всеки един, до цялостна Р(Еволюция) на цялата Общност. И тогава след векове евентуално ще стане възможно да изчезне тотално капитала и благата да се създават и разпределят по реално християнски принципи.


ЗАБЕЛЕЖКА: Това, че публикувам текста в блога си не означава, че споделям написаното в него; публикувам го като основа за размисли и дебати.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

6 коментара:

Bacho Кольо каза...

Дааааа, ето го къде се появи асистентът по Научен комунизъм, выпускник одоименной кафедры Московскоо государственного университета им М. Ломоносова!
Асистентът по научен комунизъм от ЮЗУ Янко, мой познат и съгражданин, когото не съм виждал повече от 30 години вече е виден политолог - проф. Бицин. Само не стана ясно къде професорства тоя бивш апологет на Комунизма в момента - май в Пловдив?!?


Даааааа, неведоми са пътищата по кито асистентите по Научен комунизъм се прераждат в професори по политология...

Впрочем, биографията му повтаря тази на другия кмунист-политолог - О. Минчев. Даже по корпулентност го следва (маже и да е поотслабнал, не съм го виждал мнооооого време)

Так держать, Янко!

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч Колю, таваришч Бицин още си е комунист и си преподава макрсизъм-ленинизъм, тъй че упрекът ти, че се и сменил "философията", е напълно неоснователен. Той си е с все същата непроменена, пълна с петолъчки, сърпове и чукове (или на право железо-бетонна) глава. Пак се бъркаш, както обичайно. Таваришч Бицин е от твоята партия, ти го наруга неосноватено, хайде сейчас му се извини...

Bacho Кольо каза...

Никого не упреквам и никого не ругая.
Чудя се на две неща:
1. Откъде тая адаптивност у асистентите по Научен комунизъм, за да се преродят в професори по политология.
Това е някакъв феномен на нашето време - Евгени Дайнов, Огнян Минчев, оказа се , че и бай Янко Бицин от Долната махала.
Явно, тая специалност е била много ценна, щом като позволява такава успешна реализация.

2. Ние сме много интересна европейска, капиталистическа и демократична държава. Държава, в която индустриалните инженери работят като търговци, таксиджии, дребни държавни чиновници, а асистентите по Научен комунизъм - като професори по политология.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч Колю, а не ти прави впечатление това, че някакъв си доктор по темата за формата на фуражките в съветската армия (става дума за таваришч Дмитрич) беше премиер на България, също нима не ти прави впечатление това, че една мутра, бивш комунист и бивш пожарникар, бивш телохранител на таваришч Тодор Живков и на таваришч Симеон Сакскобурготский, вече 10 години е министър-предстедател на България, тия неща не те впечатяват, а си се зафанал даа гледаш в паницата на някакви си там академични дейци, които били станали политолози, как е възможно мъката ти да е толкова гояма по проклетия научен комунизъм?! Излагаш се, искаш всички и сега да сме поклонници научния комунизъм ли?!

Bacho Кольо каза...

Eееей, не се научи да пишеш истината и това си е.
Докторантурата на Статишев няма нищо общо с униформите в Съветската армия . Дисертацията му е за чинвете и ранговете на държавните чиновници в Руската империя.

Прочее, ти каква докторска дисертация ащити?

Ангел Грънчаров каза...

Цървен тролчо, погледни за какво е темата, виж за какво разговаряме, не е за моята дисертация, нали така?! Но ще ти отвърна, темата на моята дисертация е УЧЕНИЕТО ЗА ЧОВЕКА И ФОРМИТЕ НА ДУХА. Сега какво ще кажеш по темата на разговора ни - и по въпроса, съдържащ се в заглавието, драги угоднико и защитнико на руския имперски интерес?