Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 9 април 2020 г.

Кой следва да е главният аргумент в един призив тази година да не се ходи на великденско богослужение?


Ognyan Minchev: Бих искал да помоля всички хора, които считат себе си за вярващи православни християни - нека инициираме обръщение към всички наши съграждани да се въздържат от посещение на църквите през предстоящите Великденски празници. Аз ще предложа вариант на обръщение в следващите 24 часа, но моля всеки, който има вяра, богословска компетентност и гражданска отговорност да се присъедини, за да може да подготвим един кратък текст - апел, който да стигне до максимален брой хора. Очевидно е, че българската държава в лицето на премиера зае компромисна позиция. Тя може да се окаже частично успешна, но носи и прекалено голям риск от стимулиране на заразата в българското общество. Да не забравяме, че във Франция и Южна Корея началото на масовата епидемия бе поставено от събиране на религиозни общности - една в Корея и една във Франция. У нас става дума не за събиране на една общност, а за събиране на стотици - хиляди общности пред и в църквите по места. Всеки истински вярващ знае, че най-важният атрибут на вярата му е да носи Христос в сърцето си. За това не е необходимо да напускаш дома си, семейството си, уединението си. Напротив, уединението помага. Затварянето на религиозните храмове в целия свят е свидетелство не за това, че духовните лидери по света са по-компромисни Богоносци от българския Синод. Напротив - затварянето на храмовете е свидетелство за обич към ближния, грижа за това всеки човек да бъде защитен, да получи своя добър шанс за оцеляване. Ние - вярващите, ще трябва да свършим това, което няма да бъде извършено от БПЦ, няма да бъде гарантирано от държавата - да убедим съгражданите си да останат по домовете си, за да дадат шанс на близките си и на всички хора да се спасят от зараза. Без да правят компромис с вярата си - защото всеки от нас е длъжен да посрещне Възкресение Христово в сърцето и душата си.

Ангел Грънчаров: Отдавна нашите първосвещеници заслужават пълен бойкот; сега корона-вирусът дава възможност и за това. Ако се призове да не се ходи на църква на Великден в знак на протест срещу нехристиянското поведение на нашите първосвещеници, които при това са стигнали до падението да изпълняват чисто политически поръчки в угода на чужда и враждебна на България имперска сила (Москва), то тогава аз съм съгласен с предложението на г-н Минчев. Аргументът "Недейте да ходите на богослужението защото има опасност да се заразите с вируса!" на мен лично не ми звучи сериозно защото по принцип заразата на корона-вируса е значително по-неопасна и е по-малко зловредна от заразата на безбожието, на бездуховността, на материализма. Освен това у нас, нека честно да признаем, повечето хора ходят на богослужението на Великден не защото са толкова вярващи, а защото се свикнали ходят на църква поне веднъж в годината, т.е. съвсем и изобщо не влагат подобаващия духовен смисъл, да не говорим за това, че съвсем не умеят да се молят на Бога. Сиреч, са лицемерно и неистински вярващи. Точно такива, за жалост, са мнозинството от ходещите на църква на Великден. А истински вярващите могат да общуват с Бог не непременно когато са сред една в мнозинството си състояща се от незнаещи какво е вяра лицемерни псевдовярващи. И така, предлагам в призива за неотиване на великденското богослужение да се сложи аргументът че това се прави и защото нашите църковни първосвещеници отдавна се държат по арогантно-нехристиянски начин.

Tatyana Koleva: Матей:6 5 И когато се молите, не бивайте като лицемерите; защото те обичат да се молят стоящи по синагогите и по ъглите на улиците, за да ги виждат човеците; истина ви казвам: Те са получили вече своята награда.

6 А ти, когато се молиш, влез във вътрешната си стаичка, и като си затвориш вратата, помоли се на своя Отец, Който е в тайно; и Отец ти, Който вижда в тайно, ще ти въздаде [на яве].

Ангел Грънчаров: Този всъщност е най-главният аргумент в един призив, който всеки вярващ ще го приеме за достатъчен...





Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: