Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 2 април 2020 г.

Как ще си изплащам дълговете?




По повод на горното мое изказване колегата-блогър Ники Димов каза нещо, което ми дава повод да дам разяснение по изключително важен за мен личен въпрос; ето неговата провокирала ме реплика, по-долу можете да прочетете и моя отговор-разяснение:

Ники Димов: Погледни се себи си в какви дългове си затънал. Стига гледай в чуждата паница 🙂

Ангел Грънчаров: Ники Димов, аз затънах в дългове защото загубих съдебното дело против моето уволнение, а ме уволниха защото не пожелах да бъда типов унител, т.е. позволих си да направя някои нови неща, за които съм дълбоко убеден, че се полезни и необходими за доброто образование на учениците ми. Но директорката и от РУО, понеже страдат от назадничаво мислене, не оцениха вярно стореното от мен и ползвайки се от властта си ме подложиха неправомерно на репресии, а в един момент по чисто мутренски начин ме опраскаха, уволниха ме; понеже не капитулирах, а започнах да се боря за своето право да бъда учител-новатор и творец (просто не желая да бъда учител-мижитурка!), властващите ме остракираха, изгониха ме от образователната система.

Е, пострадах, сега, за да преживявам някак, се принудих да работя на унизителна работа за минимална заплата. Поради което и засега не мога да си плащам, за жалост, дълговете към хората, които ми помогнаха в тежкия момент (ти, впрочем, беше един от тия, които тогава ми помогнахте!). Ще ти върна дължимите пари при първа възможност (знаеш обаче също и това, че съпругата ми, също учителка, беше също уволнена за да отмъстят на мен, по тази причина тя още е безработна и едва преживяваме с моята минимална заплата), затова не е хубаво публично да ме унижаваш и да да ми намекваш, че дължа пари на доста хора, в това число и на теб.

Аз съм този, който най-много страда и се измъчва за това, че не мога засега да си върна дълговете (те са в размер на 3000 лева общо, щото бях опраскан и от частен съдебен изпълнител). Засега месечно мога да отделям максимум по 50 лева от нищожната си заплата за да си плащам дълговете. Понеже си ми казал, че не бързаш да ти връщам дължимите пари, затова от този месец (когато взех първата си цяла заплата от последната ми работа) най-напред ще върна 50 лв. на един друг човек, на когото дължа пари в заем.

(Имам си списък с моите кредитори, така да се каже, с хората, на които съм длъжник, и лека-полека, дай Боже да съм жив и здрав, ще им връщам дължимото, а ако нещо се случи с мен, ако ме покоси болест, съм се разпоредил на близките ми след смъртта ми да продължат да изплащат моите дългове.) Надявам се че това мое разяснение те успокои.

И пак да се върна на обсъждания въпрос: не виждам какво да променям в себе си, аз мижитурка-учител не съм бил и няма да бъда никога...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

19 коментара:

Анонимен каза...

Всеки от нас има да си учи уроците които бог му е приготвил и ти с твоето мощно его (без покритие) си ярък пример за това. Всичките ти неприятности ги осмисли наричайки настоящата си работа унизително. Той ще те понамачка още докато не се смириш и не проумееш , че няма унизителна работа.

Анонимен каза...

Ако беше толкова велик учител, учениците са щели да застанат зад теб. Никой не виждам да те подкрепя, дори и тук. Явно празнословието ти е в кръвта. Щяха да те подкрепят на протестите ти, щяха да извикат медии, ако беше толкова добър, родителите щяха да застанат зад теб. Но ти си сам в калта на собственото си величие и явно няма да излезеш от нея, а ще продължиш да обвиняваш другите. В тази ситуация Ники е по-човек от теб и трябва да му целуваш ръка и много да се учиш от това, което ти говори. Надявам се да си разбрал.

Бъдете здрави и се пазете.Всичко добро!

Анонимен каза...

VSI4KI 6E OMREM F ACKI MAKI!!!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, благодаря Ви и за трите коментара! Пак сте развихрила фантазията си и дърдорите нелепици, показващи, че обитавате свят, нямащ нищо общо с реалния. Болно е съзнанието Ви, другарко, по тази причина всичко възприемате крайно изопачено. Понеже Ви тресе злобна емоция към мен. А тази злобна емоция е признание на душата Ви, че подкрепяте несправедливостта, която властващите приложиха към мен. Докато не се освободите от тази емоция, все ще шикалкавите и на бялото ще казвате, че е черно... което е просто една бесовщина... но щом така се поуспокоявате малко, дърдорете си, на мен не ми пречите!

Анонимен каза...

Хората ви дават ум и разум, Грънчаров, а вие ги каляте и хулите. Наместо това, трябва да им благодарите. И да им целувате ръка, че ви помагат.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря Ви, другарко, за тия тъй прочувствени и "човечни" дори съвети. Явно днес сте решила да си наметнете овча кожа, та да скриете вълчия си нрав на превъртяла от завист и злоба нещастница... нима си мислите, че можете за заблудите някого коя всъщност сте?! Нима мислите хората за толкова тъпи?!

Анонимен каза...

Хайде на първо място да се отървете от фиксацията ви върху тази директорка и да спрете да наричате всички "другарки". ужасяващо е обръщението ви към всеки един човек с другарю или другарки. Комунизмът отмина преди повече от 30 години. Стегнете се! Вижда се яростта ви към нежния пол и увлечението ви по мъжкия, което вие като психолог знаете на какво е израз, затова не се излагайте И по този махленски начин. На второ място е време да спрете да давате акъл, а да започнете да взимате. Вие сте типичен лаладжия, говорите си някакви неща, вярвате им, държите се обратно на това което говорите и сте смешен. Щяхте да сте много смешен, ако не губехте времето на хората, които работят. И най-унизителното е, че обиждате обикновените работници, като се поставяте над тях, а вие сте значително по-зле, дори и в морално отношение. Може ли човек на вашите години със жена, дете да задължава семейството си да му плаща борчовете, защото видиш ли нашия се е помислил за най-великия и ръси пари по дела? Идея нямам как не са ви изгонили още. Явно апартаментът е ваш, пардон наследен, на дали сте сътворил нещо смислено в живота ви!

Ненавистта е от всички работещи и трудолюбиви хора, към мързеливите, вечно мрънкащи и оправдаващи се с другите самозванци. Казах ви, вземете се в ръце, стегнете се и излезте от калта в която сте затънал и бъдете щастливи, че имате толкова добър приятел, като Ники!

Не постъпвайте, като мишок, който постоянно трие неудобни коментари! Уж свобода на изразяване, обиди към всеки и всичко и когато някой те критикува, хоп, цензура. Голям герой!

Анонимен каза...

Ники Димов е пич, знае какво говори.

Анонимен каза...

Zdr, ko pr, asl pls?

Анонимен каза...

Защо не публикуваш коментарите, страхливец?

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, аз плача... наистина, не се майтапя... рева... неутешимо... толкова сте добра и сърдечна... Вие, другарко, ме трогнахте до дъното на душата си... какви правдиви думи... каква човечност... каква сърдечност блика от тях... нямам думи... онемях... другарко, Вие сте на път да предизвикате духовна революция в сърцето ми... наистина... ще си порева донасита... простете ме!

Анонимен каза...

Простено да ви е! Радвам се, че ви трогнах!

Бъдете здрав и продължавайте да мислите!
Всичко добро!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, не мога да спра да рева... Вие разкъсахте сърцето ми... бръкнахте дърлбоко в душата ми... предизвикахте поврат в мислите ми... блазе Ви, другарко, сърцеведке велика!!!

Анонимен каза...

Човекът просто ви казва някои истини, Грънчаров, но вие сте сериозно увреден човек и няма как да ги разберете.
Достатъчно е да ви види човек с какъв тон четете чужди изказвания във видеоблога си, за да му станат ясни някои неща...

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря Ви, другарко... толкова е трогателно това, че само себе си хвалите... толкова сте остроумна и талантлива... бравос на Вас... Вие сте безценно богатство на народа ни... пак се разревах... ще ме убиете от реване днес...

Анонимен каза...

Не се разстройвайте толкова. Когато човек плаче, губи много сол.

Ангел Грънчаров каза...

Нека да загубя цялата си сол, другарко... заради Вас съм готов да си загуя и солта даже... толкова сте трогателно мила, че немам думи даже... Вие сте ангелче непорочно, другарко... Вие сте моя идол вече... Вие сте символ на непорочността... принцеса на добротата сте Вие, скъпа другарко...

Анонимен каза...

Добре, скъпи другарю! :-)

Bacho Кольо каза...

Грънчаров, твоят пазиБоже приятел-агроном ти е забил подличко ножа изотзадзе. При това в две прости изречения е допуснал само една правописна грешка. Наистина вече може да води уроци по БНТ. Допреди месец във всяко негово изречение имаше поне по три.