Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 4 юли 2020 г.

Как ние, нормалните, неувредените от простащината хора да си обединим силите - за да възродим образованието и духовността в свидното ни отечество?!



... България е първа по неграмотност в ЕС. Според ЕК 41% от българските ученици не са напълно грамотни.

За 2012 г. по грамотност сме на 53-то място в света, далеч пред нас по определени критерии за грамотност са Киргизстан, Тринидад и Тобаго, Туркменистан, Тонга и др. Според доклад на ЕК по Конвергентната програма за 2012-2015 г. процентът на хората със зътруднения при четене у нас е бил най-високият в ЕС.

По официални данни 41% от лицата до 16 години у нас са неграмотни (за сравнение – във Финландия този процент е 8,1%).

... Интелигентността на нацията (National IQ Scores) също намалява. Българите дълги години гордо заемаха челни места по този критерий, а сега в списъка от 113 страни по интелигентност ние сме едва на 47-мо място, далеч след Монголия, Молдова, Казахстан и др. Един от причините за този факт е състоянието на образователната ни система. У нас отличниците в училище са 2,8%, докато във Финландия са 14,5%, т.е. близо пет пъти повече. ...

МОЯТ КОМЕНТАР: В светлината на горното, излиза, моето опраскване-уволнение и изритването ми от "образованието", от ТАЗИ тотално банкрутирала "образователна" система (и остракирането ми от нея, независимо че през целия си живот бях учител по философия и гражданско образование, вярно, нетипов, вярно, по-различен от масовия случай!) за мен е голяма чест, е своеобразно признание, е голям комплимент: щото такива като мен, оказва се, са ЧУЖДИ на ТАКОВА "образование", с извинение! Аз пък обучавах и възпитавах своите ученици на духовни неща, несъвместими с тази изцяло катастрофирала по всички линии система на чалга-менте-"образованието" и на арогантната, на войнстващата простащина: обучавах и възпитавах учениците си да мислят самостоятелно, истински, пълноценно, т.е. свободно, смело да изразяват мислите си, да бъдат личности, да обичат истината и свободата, да водят живи, вдъхновени дискусии и дебати, да станат борци за правда и справедливост, да не бъдат безчувствени и безразлични, т.е. да бъдат истински интелигентни и пр.

Е, няма как, наложи ми се да вляза в люта битка с простащината и с простаците, с посредствените безропотни служители и цербери т.е. със самонадеяните властници-управници на системата, които, заради запазването на облагите си, са способни на всяка мерзост; аз в техни очи, логично е, няма как, станах "зъл враг", заплашващ тъй удобното им статукво; е, ползвайки се от властта си, те ме опраскаха, изритаха ме без пощада от тъй уютното за тях гниещо и вонящо на отрова блато.

Но ето, оказва се, че тяхната система агонизира и води до печални резултати, неизбежно самият живот ще постави всяко нещо на точното му място: в 21 век не можем само ние да прилагаме представи за "образованието", които са били валидни за 19-ти век. Иде времето за освобождаване на човешкия потенциал, т.е. за непосредствена и практическа реална демократизация (либерализиране, декомунизиране!) на образователните общности - и на българското образование като цяло. Само дето се оказва, че смирените служители на досегашната ретроградна система просто са непригодни за едно съвременно, отговарящо на нуждите на младите образование; идва времето, в което тези, които ме изритаха от системата, сами трябва да си идат.

Разбира се, те си поживяха - и нанесоха вредите, които можеха да нанесат. Жалко обаче за техните "възпитаници" - защото нали знаете на какво могат да ги възпитат безличниците и подлите, страхливите мижитурки?! Българските... Очилища, за жалост, са люпилни (инкубатори! на безличност, на неграмотност, на войнстваща и самонадеяна простащина, да, в тях именно се култивира арогантната простащина, която ни залива!

Бог да ни пази, но с тази напаст битката ще бъде тежка! Къде са обаче бойците срещу нея?! Как ние, нормалните, неувредените от простащината хора да си обединим силите, щото простащината у нас владее цялата власт?!



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: