Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 22 септември 2020 г.

Защо близостта до властта развращава толкова много?


Опитвам се да си обясня какво кара неглупав млад човек като Тома Биков да става за посмешище с публично изречени твърдения, които самият той знае, че са измислица. Опитвам се да разбера какво кара неглупав млад човек като него да се превръща в подлога на властта, а тя да го използва за хигиенните си нужди. Ето опита ми за обяснение: 

1. Пари. Те не са малко, дори да са само депутатските ти с добавките, командировъчните, за сътрудник, кола когато трябва, депутатска карта, която отваря всички врати и прочие). 

2. Тщестлавие. Замайващо е да се изправиш на трибуната на Народното събрание, да опреш длани на нея, леко да се покашляш и да говориш, говориш. Слуша те елитът на нацията, а медиите, да, ония, нашите, тиражират думите ти. И те гонят с камери. И си всеки петък в "Панорама", а в събота - при (Гошко ли беше?) Любенов. 

3. Ти си във властта. Ти си част от нея. Може ББ да каже: "Оставете тая работа на Томето, той знае!". И Томето знае какво се иска от него. 

4. Ако стане сътресение и те изхвърлят зад борда (случва се, я виж Дани Кирилов как го отнесе, само защото не знае да не си чеше пръстите в клавиатурата, не за друго). В този случай ти отнасяш в човката си ценни нещица - връзки, контакти, ноу-хау, информация от кухнята. Все работи, които могат да потрябват. 

5. За да не се случи 4), внимаваш много, слушаш и предано пазиш властта и вождовете й от всякакви врагове. 

Такива като Тома Биков властта си е подсигурила с хиляди и десетки хиляди. На различни позиции в йерархията й - от най-долу, до най-горе. И тези хиляди са армията, която я брани. Те не искат властта да падне. Не искат нов ред, нови правила на играта. Защото имат много какво да губят. 

Зад тях има и една безмълвна маса, която също не иска промяна. Защото почти всеки от тази маса няма нищо против да се закачи някак за властта и да е малък или по-голям Томето. 

Сега ясно ли е защо битката с тази власт е адски трудна? И защо с махането на ББ и на Човека с каскета нещата няма да се оправят? 

Заради хилядите Томета и готовите да станат следващите Биковчета. (Написа: Светла Бъчварова)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: