Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 1 октомври 2020 г.

Що е доброта?

Margarita Marinova в групата Психология за всеки попита: 

Група, имам питане. Как според Вас се формира добротата? Продукт на възпитание ли е, или на специфични условия (благоприятни или не) в живота на човека? Или друго? Благодаря за отговорите. 

Отвърнах следното: 

Истинската доброта се проявява в дела, действия, не на думи. Просто правиш добро и не чакаш нищо в замяна. Добротата е израз на духовност, т.е. е в пълно противоречие със законите на този тукашен пошъл материален свят на интереси, на ползи, на ламтежи за власт, слава, пари. Тя от тази гледна точка е нещо "ирационално", сиреч, иначе казано, може да се оцени като "глупост", "идиотщина". 

Добрите хора обикновено са неразбрани от мнозинството и на тях им се подиграват. Истински добрият човек е духовният човек, който сякаш не е от този свят, а е от един друг (ангелски, Божий) свят. Да правим добро ни учи съвестта (Божий глас в душата на човека!), добрият човек слуша този глас и следва своя човешки дълг. 

Всеки компромис с изискваното от съвестта е концесия на тукашния свят на интереси, стремежи към слава, власт, пари, вещи. Да станеш добър се иска да бъдеш възпитан, но най-истинското възпитание не е с думи, а с пример: само добър човек може да възпита добър човек, само духовно издигнат човек може да възпита човек, имащ пиетет към духовността, причастен на нея. 

Всеки от нас всъщност прави този фундаментален избор: кому да служи, на какво да вярва, на какво да се подчини: на духа или на материята, на душата или на тялото, на плътта. На Бога или на света да принадлежиш, този е изборът, от който зависи всичко останало. 

Добрият човек е Божият човек. Това е вкратце моето разбиране. 

ДОБАВКА: 

Кое е богоподобното у нас, човеците?


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: