Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 26 октомври 2020 г.

Вълнува ли ви въпросът за истината?

 

Начало на една поредица от беседи за истината. Ще бъде излъчена в предаването "Изкуството да се живее" по Пловдивската обществена телевизия. Поставям тази фундаментална и по тази причина съдбовна за нас, човеците, тема. 

Приятно слушане - и приятни размисли! До нови срещи! 


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

10 коментара:

Анонимен каза...

Би трябвало да се направят серия коментари, но нека да започна накратко. Видеото ви носи заглавие отправящо към Евангелието на Йоан, това е въпросът който Пилат задава на Христос, този въпрос на Пилат често е тълкуван в по-късни времена като доказателство за декаденса в който е изпладало обществото на късната Римска империя, където всичко е относително, няма нищо вечено, а истината е просто разменна монета, Христа се явява като предвестник на Новото Време, който носи нов морал, новият дух който трябва да възроди човечеството. Колко близко до нашата епоха и до Западната цивилизация, също изпаднала в декаденс, навярно не сте съгласен, ала вярвам, че сте почитател на Волтер. Но Има и нещо друго в предходните думи на Пилат към Христа става въпрос за царство и цар, за него като представител на властта властта е основната тема, властта е всичко, тя е самоцел както казва Оруел, тя е божественост, а за земната власт, истината винаги и през всички времена е била относителна за това Пилат пита Христа иска царство, това и изкошението на Великият инквизитор към Христа ако си споняте. Е Христос не е от този свят и за това за него земната власт не е ценност, за него истината е ценност и за това той е божествен. Скотро слушах интервю на Навални с Дудь(надявам се да знаето кой са?) И Дудь попита Навални, кой според него е най-великият политик на всички времена, предполагам ще отгатнете отговора на Навални.


Dimityr Filipov

Ангел Грънчаров каза...

Dimityr Filipov Може би Навални е казал: Христос. Не вярвам да е отвърнал: Ленин! 🙂 Мен ако ме запитате се чудя кое име да спомена? Чини ми се, че е правилно да се каже: Христос е най-великият, най-добрият политик на всички времена. Щото дава най-верният път: свободата е онова, благодарение на което се управляват най-правилно човеците. Тоест, те, човеците, следва сами да се управляват, следва да се самоуправляват, без насилие, без намеса от страна на държавата, благодарение на ЧИСТИ НРАВСТВЕНИ ПОДБУДИ. От индивида се тръгва, истински свободният индивид няма нужда от външна власт, която да го заставя да спазва законите, да работи, да преуспява и да се радва на живота си. Този е верният път. Христос ни го е дал, но масово не оценяваме огромния ПОЛИТИЧЕСКИ СМИСЪЛ на учението Му...

Анонимен каза...

Въпросният Иван Стамболов-Сула никога не съм го чувал, не знам кой го определя като един от най-популярните блогъри в БГ

Dimitar

Ангел Грънчаров каза...

Медиите, премерно водещи в БНТ (където той е началство!) го определят като "популярен и авторитетен блогър"...

Анонимен каза...

Просто интересна справка. Корнелий Сула не е римски император, а диктатор предшественик на Цезър, който също не е бил император в съвременното понятие на думата, първият император в нашето разбиране за това понятие е Октавиян Август, който обаче официално се е титуловал като Примус, просто Пръв сред равни. Всъщност в Древен Рим Император е бил воененн водач надарен с извънредни пълномощия.

Dimitar

Ангел Грънчаров каза...

Напълно вярно, Сула не е император, а диктатор и вероятно консул, военен началник е, но е имало период, в който е бил властващо лице. Грешката е моя, че го определих като император. Забележката Ви е напълно основателна.

Анонимен каза...

Що се отнася до протестите мисля че там нещата са доста мътни. От една страна определено има ясни мотиви за простеста, но тях ги има от 30 години на сам перманентно. Така че въпросът е защо точно сега, е точно на този въпрос отговорът се кре зад силите който стоят зад простеста и сигурен съм това не са само честните и идеалистични хора, които искат промняна. Зад този протест стоят мощни сили, вътрешни, но по същественото е и външни геополитически фактори, протестът се финансира, мотивира, организира. Силите който искат да влияят на масите са различни, те се борят за душите на българите. Интересно е кога самите българи ще излъчат сила. Това е истината, която ме интересува.

Dimitar

Ангел Грънчаров каза...

Дори и да има нещо такова, за каквото твърдите (че "мощни подмолни сили финансират протеста"), то не е съществено и важно. Друго е важното: че исканията на протестиращите са напълно основателни, правилни и са за доброто на България. Народът (гражданите) трябва да почне да си изпълнява ролята, в противен случай нещата никога няма да се наредят. Без будно и активно гражданско общество няма и не може да има работеща демокрация. Приемете протеста като "училище по демокрация" или по гражданско поведение, и тогава ще осъзнаете колко голям позитивен смисъл има той. И ще надмогнете съмненията си. Мутро-комунисто-гербовашкият режим трябва да бъде свален час по-скоро...

Анонимен каза...

Колко тясно са свързани ИСТИНАТА и СВОБОДАТА г-н Грънчаров. Ето например настоящата ситуация с Ковид-Коронавируса, каква е ИСТИНАТА тук, колко е опасен наистина този вирус? Според Официалните власти вирусът е наистина безпрецедентна заплаха и затова се налагат тези безпрецедентни мерки отнемащи свобободата на хората, и ако такава е ИСТИНАТА каквато ни я предсавят официалните власти навсякъде по света то тогава отнемането на СВОБОДАТА, според тях е оправдано. Но ако е вярно твърдението на ковид скептиците, то тогава СВОБОДАТА ни е безпрецедентно заплашена. Аз лично обаче тъй като съм скептик по придора се чудя за друго, КАК ЛЕСНО ЗАПАДНИТЕ НАРОДИ СЕ ОТКАЗАХА ОТ СВОЯТА СВОБОДА. Не казвам нищо нито за руснаците, нито за китайците, нито за нас българите, ама наистина ми е чудно как така лесно прехвалените в свободолюбието си западняци се отказват от сободите си. Излиза те не са с нищо по развити в това отношение от нас, руснаците или китайците. Вие какво мислите?

Dimityr Filipov

Ангел Грънчаров каза...

Dimityr Filipov Истината е свобода, истината е свободата. Без истина няма свобода. "Истината ще ви направи свободни" - думи на Христос. Но не се разбират обикновено. И масово. По тази причина са възможни явления като глобалната истерия около китайския вирус. По принцип хората навсякъде по света са едни и същи. Никога не съм твърдял, че хората в западните общества са в някаква степен повече човеци от нас, че са нещо като свръхчовеци и пр. Същите като нас са. Също са податливи на манипулации, говоря за т.н. масов или среден човек. Който преобладава и на Запад. Само дето на Запад има едно критично малцинство от правдолюбиви и свободолюбиви хора-личности, които така или иначе са водещи, успяват най-активно да влияят на хора на събитията, понякога дори и подмолно. Те са разпроснъти навсякъде, в бизнеса, в медиите, в културните организации, навсякъде, техният глас се чува, не е приглушен. Затова в западните демократични общества има разгорещени дебати по всеки въпрос, включително и около истерията, свързана с китайския вирус. И у нас го има същото, само дето у нас въпросното критично мнозинство е нищожно, е крайно слабо, което дава възможност дебатите да са изкривени, преобладават силите на проправителствената манипулация; на Запад това не е така, там има независими медии, които не желаят да си плюят в лицето, за да угодят някому, особено пък на властващите. Там има истински журналисти, медии, съдии, адвокати, прокурори и пр., което прави тия общества жизнеспособни, твърде жизнени (и жизнелюбиви, бих си позволил да добавя!). Там опасността от тирания съществува, но тия общества имат механизми постоянно да се борят срещу тенденциите към тирания. Тази е качествената разлика между функциониращите и мнимите демокрации. Или "пунтамара-демокрациите" ("менте-демокрациите"), каквато е нашата. Тъй че отговорът ми е: западните общества не са се отказали от свободата, западният човек за свободата си тепърва ще покаже онази преданост и всеотдайност, благодарение на които западната цивилизация е станала това, което е. Защото нали знаете, западните общества са преминали през много по-тежки периоди в историята си и пак са си запазили свободата, нали така?