Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 6 декември 2020 г.

Как руските мекерета са тормозили Негово Височество Българский Княз Александър I-ий?

Т Е Л Е Г Р А М А

35 думи от подполковник Сава Муткуров. Една от най-кратките и категорични телеграми в българската история, изпратена от водача на контра-преврата срещу купените от руския цар превратаджии:

София, 18 август 1886, получена в Търново в 19,55 ч.
До Негово Височество Българский Князъ Александръ I-ий
Търново
Днесъ, въ 10 часа встъпихъ въ столицата съ 9, 10, 11 и 12 пеши, 3 артилерийски и 3 кавалерийски полкове. Пълна тишина и неописуемъ ентусиазъмъ.
Главнокомандующий
Подполковникъ Муткуровъ
Бележка: Ето, така решително действат истинските български патриоти.

А за недоразбралите от какво е предизвикана тази категорична решителност на Стамболов и на Муткуров, които се противопоставят на капризния северен император, да прочетат:
По заръка на руския цар Александър III, превратаджиите-детронатори Радко Димитриев, Петър Груев, Анастас Бендерев, Георги Вазов, митрополит Климент, Драган Цанков и др., под диктовката на руския дипломатически агент в София, през нощта на 8 срещу 9 август 1886 г., заедно с група офицери и юнкери влизат въоръжени в двореца. Под дулото на оръжието извършват военен преврат срещу законния български Княз Александър I. Отвличат Княза и неговия брат, малтретират ги, спират по пътя за Оряхово, заплашват ги с разстрел и на яхтата на Княза ги доставят на пристанището Рени на руския цар. Изплашен от европейското обществено мнение, Александър III заповядва на руския комендант на руското пристанище Рени да освободи българския княз, който се завръща в Княжество България през град Русе.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари: