Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 1 януари 2021 г.

Към какво ви призовавам днес, скъпи братя и сестри демократично мислещи, т.е. правдолюбиви, свободолюбиви и човеколюбиви българи и българки?

Честита Нова 2021 година! Позволявам си в този особено важен момент да се обърна към всичките си познати и приятели със следната честитка-призив, който също така е и специфична покана за разговор, за дискусия:
Бъдете живи и здрави, желая ви много житейски и делови успехи - и чисто, неподправено човешко щастие! Нека в новата година ви обсипе цялата възможна Божия благодат, сиреч нека ви спохождат всички блага, не само земните и преходните, но най-вече истинските от тях, именно духовните! Сред които любовта, включително (или: най-вече!) тази към истината и свободата, стои на най-първото, най-почетното място!
Нека в тази настъпила вече съдбовна година и страната ни, и народът ни преживеят оня тъй потребен поврат към добро, за който жадуват душите на всички нас, мислещите, небезразлични, свободолюбиви и правдолюбиви българи-демократи, които не допуснахме душите ни да бъдат обзети и оковани от тъй коварните пранги на нравствената поквара, на неразбирането, на безразличието човещината и към духа, които не допуснахме съзнанията ни да бъдат блокирани от тъй пагубното недоверие към истината и към свободата! Да, това сме всички ние, които все пак устояхме на съблазните на лъжата, на далаверите, на криво пресметнатите тарикатлъци, на тъй отровните масови заблуди и илюзии, сред които немисленето, отказът от мислене, стои на най-почетното място!
Но нека, драги приятели, знаем едно: този поврат към истината, доброто, правото и справедливостта ще настъпи само ако не чакаме някой друг да свърши цялата работа, а дружно запретнем ръкавите си и започнем всекидневно и неуморно да работим - за да си отвоюваме държавата си от разпищолилата се тъй лакома и крадлива разбойническа мафия!
Да, от самите нас зависи какво ще бъде, не от някой друг! Нека да бъдем дръзки и немалодушни, нека да покажем силата си, нека презрем слабостта си!
Можем, разбира се, да се освободим от тиранията на ченгетата, мутрите, тъпанарите, наглеците и простаците, те нима с нещо ни превъзхождат (освен с изброеното, но ние за тия техни "добродетели" не само че не им завиждаме, напротив, презираме ги!)?! Но за това се иска да повярваме, че в нас е силата, че от нас зависи всичко: ако останем нерешителни и пасивни, този поврат е невъзможен.
И също нека знаем, че зад свободолюбивите и правдолюбивите винаги стои самият Бог, изворът и принципът на всичко духовно, който при това е самата мощ! Това е залог, че ако направим нужното, ако отдадем енергията си, няма как да не успеем - достойнството и просперитета не само на демократична, правова и европейска България, но и на всички българи, просто ни е "в кърпа вързан"!
На борба за правда и свобода, на борба за демокрация ви призовавам днес, скъпи братя и сестри демократично мислещи, т.е. правдолюбиви, свободолюбиви и човеколюбиви, българи и българки!!! Нарочно наблягам върху тия възлови думи и понятия: нека имаме съзнанието, вярната идея за това, от което зависи всичко останало...
Нека първият ден на новата година посветим на размисли и разговори около най-потребното, най-важното, което не търпи никакво отлагане! Ще се радвам да не откликнете на поканата ми с мълчание...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

1 коментар:

Анонимен каза...

Ч.Н.Г. 2021!

Една важна “находка” в новогодишната реч на президента Радев е, че си отива една епоха на егоизъм (бих добавил и консуматорство). Много хора си пожелаваха и си пожелават да се върнела “нормалността” отпреди КОВИД-19. Но нима точно тази “нормалност” искаме ние? Поне аз -не. Сякаш като от филм на абсурдите на Федерико Фелини, малко след речта на президента, в която макар и за кратко, но все пак се каза нещо против егоизма и консуматорството, пуснаха точно реклама на егоизъм и консуматорство на едни бързо-кредитни лихвари/рекетьори, които обясняваха как мераците на една кифла/глезла за диамантчета и яхтички щели да бъдат по силата само на тях. Те навярно са платили тази скъпа реклама от лихвите, които са спечелили от бедните и изнемощяли семейства, които са ги теглили по необходимост и едва смогват да ги връщат, не за диамантчета и яхтички за разглезени кифли. На фона на това, понятия като “кредитна ваканция” си остават практически мираж, независимо от сложната ситуация. Какъв ли филм щеше да сътвори Фелини, ако живееше днес в БГ? Сигурно още по-гениален...

Егоизмът и консуматорството и много елементи от нео-либералния бездушен капитализъм, в който липсва каквато и да било утеха и надежда за “най-малките Мои братя” (Евангелие според Матея 25:30-40), ще трябва да останат в миналото и за това са нужни някои “разтърсващи” преживявания, които (по необходимост) ще стават все по-чести. Пожелаващите си "връщане в нормалността" са в грешка. Тази "нормалност", е "горящата къща" в Причтата на Буда за горящата къща (цитирана и от Бертолт Брехт) - ( https://chitanka.info/text/19320-pritcha-na-buda-za-gorjashtija-dom). В крайна сметка Будда (Бог) има да каже нещо само на тези, които им "пари под краката" (имат сетива за Справедливост, Солидарност и Любов и ги търсят). Останалите - просто ще си останат в "горящата къща" и Бог ще им "затръшне вратата" към Новата епоха, за която се изисква един вид "скок".

Пожелавам на всички, да сте от тези, които "им пари под краката". След това идват и "стандартните" пожелания за здраве и късмет и т.н., които обаче, нямаше да са особено смислени без основното.

--
Asst. Prof. George Pashev, PhD, M. Eng.
http://gpashev.com