неделя, 31 януари 2021 г.

Защо арогантната мутренска власт въпреки всичко няма да успее да ме лиши от живот - и от достойнство?

Качамак-приказка! С пръжки! Току-що го направих. Няма да позволя на мутренската власт да умори семейството ми от глад. Да живей свободата! Няма да позволя мутрите да потъпчат човешкото ми достойнство!

(От един опраскан, уволнен и остракиран от образователната система учител по философия и гражданско образование, който няма намерение да се предава - и ще се бори до пълното тържество на истината, правото, справедливостта!)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата. изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Здравей, учителю! Какво толкова си им казал напоследък на твоите бивши колеги от ПГЕЕ, че така изведнъж активизираха онази стара фейсбук-група, посветена на теб, дето пускаха разни твои снимки с идиотски надписи? Там вече не се обаждат твои бивши ученизи, защото повечето сигурно са изпозавършили, но двама-трима от бившите ти колеги тези дни са доста активни и бълват какви ли не неща по твой адрес. Донякъде е забавно, но най-вече е тъжно. Погледни сам...

Анонимен каза...

Къде е тази група? Как се нарича?