Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 17 януари 2021 г.

Как комунистите избиваха ония, които са личности?


 

Убитият от комунистите след 9.09. 1944г. отец Петър Дивизиев от Разлог. Една от жертвите от масовия гроб в местността ''Лушин'', изникнал както подобни много масови гробове в цяла България след ОКУПАЦИЯТА й от Червената армия поробител и благодарение на големия опит на московските болшевики по избиване на населението на поробените от тях земи, приложен стриктно и последователно от БКП и съюзниците й.
Отец Петър Дивизиев, който произхожда от много стар род, никога не се занимавал с политика. Смятал, че това не е редно за един свещенослужител, който е призван не да дели хората на партии, а да ги обединява в името на Христовата любов. Синът му Васил разказва, че само веднъж го чул да дели хората на интелигентни и прости. И бързо ги разпознавал.
Към 20.09.1944г., когато комунистическите терористи ''партизани'' слезли в града и провъзгласили новата ''народна'' власт. Той присъствал на площада, когато ставало това. Тогава тихо казал: "Васко, как тези прости хора ще управляват България!"
Отговорът бързо идва. На 5.10.1944г., вече оклеветен, е арестуван от трима комунистическите терористи заедно с цяла група местни влиятелни и интелигентни българи от Разложка и Неврокопска околии. Избити са жестоко на 5.10.1944г. в местността ''Лушин''. Избиването било много жестоко, с тъпи предмети, кирки и лопати. Най-тежко било мъченичеството на отец Петър. Комунистите убиват него последен. Заставили го да опее всички убити преди него. Това било всъщност за подигравка, тъй като те не вярвали, а и опелото станало не по канона. Всички, преди да бъдат убити, били съблечени голи, за да им вземат дрехите, часовниците, пръстените. Ръцете им били вързани с бодлива тел. И отец Петър бил съблечен и с вързани ръце, с оскубана брада. В такова състояние трябвало да опява убиваните един след друг пред очите му. Как е издържал това не се знае. След като опял жертвите, с кирка е ударен в главата. Убиваните по този начин невинаги умирали веднага. Всички изпадали в безсъзнание. Така че имало и полуживи хвърлени в общия гроб, които умрели от задушаване.
Мястото на жестоката смърт било край главния път от Горна Джумая за Неврокоп. Имало кордон от войска да пази, за не преминава никой и да документира престъпленията.
Погребват жертвите в партизанската землянка на терориста Иван Козарев, която всъщност служела за хранителен склад на бандата му разбойници.
Всички убити били млади от 25 до 48 годишни. Сред убитите има и жена от Якоруда. Отец Петър бил на 41 години.
Масовият гроб в Лушин е разкрит през април 1990 г ,по настояване на близките на убитите, всички десетилетия наред дотогава, жертва на терор като наследници на ''врагове на народа''.
При разкопаването на гроба направило впечатление, че сякаш нямало земя, а само кости. Лазар Иванов твърди, че над тях имало пръст само 20-30 см. Като стъпвали там, мястото под краката пружинирало. Сред костите бил открити два кола с чепове. На някои кости имало белезници, което показва, че са били убити вързани. Най-отгоре бил свещеникът. Близките открили неговия череп по зъбите. Бил ударен в главата отзад. Там черепът бил счупен от удара. Всички кости били събрани в чисти чаршафи и занесени в църквата. От 40 души само 12 били разстреляни, защото на черепите им имало дупка от куршума. Всички други били строшени.
 

Янко Гочевъ

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

 

Няма коментари: