Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 19 януари 2021 г.

Дали пък нашето безразличие, нашето бездушие, нашето слабоволие, нашето малоумие не е главната причина да сме в окаяното положение, в което сме?


11ч. 
Споделено с: Вашите приятели
Приятели
Парите показвали как обществото оценява твоята "полезност". Аз съм философ и обществото дава минимална оценка за моята полезност.
Naiots Venohc
3 коментара
Харесване
Коментар
Споделяне

Коментари

Stanislav Ivanov: Дали не е време да потърсиш комерсиален елемент във философията? Да чакаш на прогнила образователна система да те оцени точно в момента не е много разумно.

Ангел Грънчаров: Stanislav Ivanov Невъзможно е да се направи това нещо, именно да се търгува с философски идеи. И то именно в нашенските родни условия. Неслучайно българският гений е изрекъл: не ми давай акъл, дай ми пари! А иначе относно разумността-неразумността на моето лично поведение смятам, че проблемът не е в мен, той е съвсем другаде. Ето какво смятам, че трябва да се каже по този повод: 

Аз не чакам тази "образователна" система да ме оцени по причина на това, че тя мен отдавна ме е оценила. Аз съм оценен от нея с най-високата възможна оценка: "не става, абсолютно непригоден, напълно некадърен". Аз наистина съм напълно непригоден да служа на комунизиращото и затъпяващо "образование", което произвежда предимно немислещи, но за сметка на това арогантно самонадеяни простаци. 

Не зная дали си давате обаче сметка, че тук проблемът не е лично мой, не е "личностен", както се изразяват често ония, които ме възприемат като някакъв непоносим досадник, постоянно ровещ в миризливите обори на непроменената командно-административна, социалистическа и тиранична система на тоталното всевластие на държавните бюрократи. Проблемът обаче съвсем не е само мой или "чисто личностен" (както, примерно, го определи един тукашен, пловдивски лидер на демократична партия, ще му спестя името!): ако у нас спешно и решително не се промени мухлясалия модел на "образование" (аз го наричам било менте-"образование", било направо "НЕобразование"!), страната ни никога няма да тръгне по пътя на просперитета и на нормалността! 



Та нали дори нашият пръв и прекалено много заседял се във властта оправяч-падишах призна, че "човешкият матрьял" бил лош, как тогава с такъв матрьял ще се демократизираме, как ще премахнем корупцията и беззаконието, как ще създадем правова държава, населена със свободни, доволни и работливи граждани-личности? Никак, нали така, това е невъзможно без решителна промяна в досегашната "образователна" система?! 

Както вече безброй пъти съм говорил и писал, разковничето за промяна в образованието е следното: трябва да се направи непосредствена и практическа реална демократизация и декомунизиране на отношенията в конкретните училищни общности; оттам, отдолу трябва да започне промяната, тя няма как да стане с директиви на централната власт, които изпълнителното стадо, това, пардон, са учителите, послушно да проведе на дело! Напротив, тъкмо ние, гражданите, родителите, учителите, учениците трябва да направим промяната, не трябва да чакаме държавата (държавните бюрократи!) да свършат работата вместо нас; ако ги чакаме, това означава още "да чакаме Михаля". 

Да, добре знам, че борбата няма да е лека, напротив, ще е прекалено тежка, но такова е спасението, така може да дойде спасението, този е единствено верният начин. "Делото по спасяването на давещите се е дело на самите давещи се!", нали така? Положението е крайно тежко, ние се давим отдавна, ала по стар български обичай натискаме ближните ни да се удавят, та ний да се спасим като се качим на техните трупове (което е твърде тъпо де, то няма как да стане!).


Аз сам започнах промяната в моето училище, направих много, но предизвиках срещу себе си мощни зли сили и пред очите на блеещото общество те се погавриха с мен, репресираха ме по чисто мутренски начин, опраскаха ме, уволняваха ме два пъти, отнеха ми преподавателските права, остракираха ме от образованието, и всичко това ставаше пред очите на изпълненото с безразличие към собствената си участ общество!!! 

Всъщност какво излиза?! Ами излиза, че главният виновник за ставащото у нас сме ние самите, нашето безразличие, нашата безчувственост, нашето бездушие, нашето слабоволие, нашето малоумие е причината да се намираме в окаяното положение, в което се намираме. 

Толкоз. Казах каквото трябваше. Хубав ден ви желая!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

9 коментара:

Анонимен каза...

Ами да, така е. Щом обществото ви преценява като безполезен, значи сте безполезен за обществото. Лесно се.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, пак не сте чела и не сте разбрала нищо. И пак не мислите. Аз съм безполезен, но за кого съм безполезен, ето за това се запитайте. Не за обществото, а за комуноидната част от него, воглаве с властващите тъпанари, нали така? А за другата част на обществото съм доста полезен, другарко, ох, как съм полезен! :-) И по тази причина Вие самата беснеете толкова, нали така? Признайте си го де, ще Ви олекне най-сетне...

Анонимен каза...

Безполезен сте за цялото общество, включително и за семейството си. Особено за него, защото му вредите. Вредите и на себе си, но това е окей и напълно приемливо.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, а Вас кой по-точно българин Ви упълномощи да говорите от негово име? Щот гледам, че си позволявате да говорите от името на цялото българско общество. :-) Вие как успяхте да попитате всички българи какво мислят за мен, та извадихте тоз извод, че съм бил безполезен за абсолютно всички? Гледам, че се изказвате и от името на моето семейство, познавате ли се с някой от омите хора, питахте ли го каква е неговата преценка? Не сте питала, нали? И как тогава си позволявате да дърдорите от името на всички?

Анонимен каза...

От вчера, 18 януари, заслужено повишиха заплатите на всички учители, които в момента рискуват живота си в училище или усилено изучават и се приспособяват към дистанционното обучение.

Минималната заплата за директор вече е 1535 лв, а за училища с 1400 и повече ученици от 2420 до 2505 лева.

Това, разбира се е основната работна заплата, без надбавките за квалификация и стаж, и ДМС. Но това е възнаграждението за признатите и доказалите се в практиката професионалисти.

А ти продължавай да лаеш месечината през Интернет, само заради ината си, без стотинка материална компенсация :()

Пожелавам ти лека вечер и успешно писане на още много безполезни и никому ненужни глупости :()

Анонимен каза...

От вчера, 18 януари, заслужено повишиха заплатите на всички учители, които в момента рискуват живота си в училище или усилено изучават и се приспособяват към дистанционното обучение.

Минималната заплата за директор вече е 1535 лв, а за училища с 1400 и повече ученици от 2420 до 2505 лева.

Това, разбира се е основната работна заплата, без надбавките за квалификация и стаж, и ДМС. Но това е възнаграждението за признатите и доказалите се в практиката професионалисти.

А ти продължавай да лаеш месечината през Интернет, само заради ината си, без стотинка материална компенсация :()

Пожелавам ти лека вечер и успешно писане на още много безполезни и никому ненужни глупости :()

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, хубаво е, че си признахте без да искате, че сте директорка на училище. Бихте ли уточнила на кое училище сте директорка? Апропо, понеже сте с морал, несъвместим със статута не на директор, но и на учител, след самопризнанието Ви ще направим нужното да си загубите поста - понеже личности с Вашия морал не заслужават да бъдат назначени дори за чистачи на училищните нужници...

Анонимен каза...

Хахахаха, "ще направим нужното да си загубите поста"

За това ли мечтаеш в твоята мухлясала панелка през зимата, докато се свиваш от студ и нагъваш качамак? Това ли топли дребнавата ти душичка, докато ходиш пеша по тротоарите, в студа? Да направиш нужното някой да си загуби поста?

Вместо да злобееш и да завиждаш, и да пишеш глупости в Интернет, вземи да си намериш някаква истинска работа.

Ето аз, например работя вкъщи до 23 ч. на лаптопа си, но пък от следващата седмица ще се разписвам за над 3000 лв месечна заплата нето, забележи, а не бруто :() Но това се постига с труд и професионализъм, а не с дивашки и злобни коментари в интернет. Оправи си отношението към света и светът ще си оправи отношението към теб.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, като интернетна тролка ли работите? Саомо 3000 лв. ли Ви плащат за мерзанщините, които бълвате? Толкоз ли струва мизерната Ви завистлива душица?